megelőzhető lenne

2018.07.25. 11:20

Bálázó munkagép és szénabála égett szerdán

Szerdán két tűzeset is történt a megyében, ahol mezőgazdasági munkálatokat követően keletkezett tűz. Őriszentpéteren szénabála lángolt, míg Alsóújlakon bálázó égett ki. Az ilyen jellegű tűzesetek többsége megelőzhető.

Katasztrófavédelem, Simon IStván

Fotó: Simon István

Egy szénabála égett Őriszentpéteren, a Keserűszeren, szerdán a reggeli órákban. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói vonultak a tűzeset helyszínére. Az egység egy vízsugárral megakadályozta a tűz továbbterjedését, majd eloltotta a lángokat. A tűzben nem sérült meg senki.

Fontos, hogy a gazdálkodók a betakarítási munkálatoknál az alábbi tűzvédelmi előírásokat betartsák. A kalászos termény betakarítását a közút és a vasútvonal mentén kell először elvégezni. A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni. A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben nem szabad dohányozni. A szalmaösszehúzást és a kazalozást végző erőgép az összehúzott szalmát és kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen. A szalmaösszehúzásban és a kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen meg kell tisztítani. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. A szabadban összerakott kazlak között a nagyobb kazalmagasság háromszorosát, de legalább 20 méter távolságot kell tartani. A kazlakat úgy kell elhelyezni, hogy a második sorban levő kazal az előző sorban levő két kazal közé kerüljön. Építményektől, vasúti vágányoktól legalább 100 méter, közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától legalább 25 méter és nagyfeszültségű, föld feletti villamos vezetéktől a legfelső villamos vezeték és talaj közötti távolság háromszorosa, de legalább 20 méter tűztávolságot kell tartani.

Az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy az emberi gondatlanság tűz kialakulásához vezethet, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét a fenti szabályok betartására! - írja a katasztrófavédelem.

Fotó: Simon István

 

Vasvár közelében dolgozott egy mezőgazdasági területen egy bálázógép szerdán, amikor eddig ismeretlen okból a gép kigyulladt benne egy bálával. A sofőrnek nem sikerült megfékezni a tüzet, a lángokat a vasvári tűzoltók oltották el. A gép teljesen kiégett, körülötte egy kis területen a tarló is kigyulladt. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Simon István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!