Utánajártunk

2018.11.29. 11:30

Drágább lesz a karácsonyfa, és előbb lehullanak majd a tűlevelek

A szárazság és a munkaerőhiány miatt lesz drágább idén a lucfenyő, amiből ráadásul hiány is van, a legnépszerűbb fajtából, a Nord­mann-fenyőből viszont túlkínálat lépett fel.

Budai Dávid

Csanádi Tibor őstermelő még vár a fakivágással: hadd legyen több a fenyőkben a nedvesség, mire jönnek az ünnepek

Fotó: Szendi Péter

Évek óta nem változott a karácsonyfák ára, idén azonban másképp lesz. A lucfenyő akár harminc százalékkal is drágulhat, ára méterenként elérheti a 3200 forintot a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt, a Nordmann-fenyő ára viszont nem sokat fog változni, mivel az amúgy is drága: 6500 forint – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége hétfőn.

Csanádi Tibor őstermelő még vár a fakivágással: hadd legyen több a fenyőkben a nedvesség, mire jönnek az ünnepek
Fotó: Szendi Péter

Nemcsak a bérek emelkedése húzza fel az árakat, most fizetjük meg az árát a csapadékszegény nyárnak is. A szárazság miatt lassult az idősebb fák növekedése, a friss telepítésekben pedig még nagyobb a kár. Ez utóbbit már Csanádi Tibor körmendi őstermelő mondta, aki másfél évtizede foglalkozik karácsonyfákkal, jelenleg húsz hektáron vannak fenyőültetvényei.

A karácsonykor értékesített hazai fenyőfáknak legalább nyolcvan százaléka tőlünk, valamint Zala és Somogy megyéből származik. Mindhárom megyében komoly szárazság volt a nyáron, ráadásul öt évvel ezelőtt, amikor a Nordmann-fenyő elkezdett divatba jönni, mindenki inkább ezt a fajtát kezdte el ültetni, ezért ebből túlkínálat, lucból pedig némi hiány van a piacon, ami szintén befolyásolja az árakat. Hozzátette: igaz az is, hogy nemigen lehet embert találni, akit pedig lehet, az bizony megkéri az árát a munkának. Munka pedig sok van. Csak az tart négy évig, hogy a magból kelt csemete kikerüljön a földbe, ezután még legalább öt-hat év, mire a lucfenyőt piacra lehet vinni, a Nordmann-nál ugyanez hat-tíz évbe kerül.

Fotó: Szendi Péter

Ez alatt az idő alatt pedig bármi történhet a fával, betegségek érhetik – vagy akár lelegelhetik az őzek. Mindeközben a fákat gondozni: metszeni, permetezni kell. Baj most az is, hogy a szárazság miatt a fák idén nem tudtak elegendő nedvességet felszívni, ezért valószínűleg idén a tűleveleiket is előbb kezdik majd hullatni – hangsúlyozta a szakember, aki éppen ezért még nem is kezdte el a fák kivágását.

A trendekről is beszéltünk: míg öt éve tíz fából hat luc volt, a maradékon osztozott az ezüst meg a Nordmann, mostanra a Nordmann-fenyő foglalta el a lucfenyő helyét. Mint megtudtuk, a fák árusítását december 14-től kezdi majd, azt mondja: két hétvége és egy teljes hét elég kell, hogy legyen az árusításra, a többség – ahogyan a tapasztalatok szerint minden évben – úgyis az utolsó öt-hat napban indul csak el a fáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!