Egyedi rendszámtáblák

2018.11.25. 20:00

Rendszám félmillióért – Akár a becenevünk is megjelenhet a hatósági jelzésen

Bárki autóját díszítheti egyedi rendszámtábla, azonban mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, ha valaki saját keresztnevét adná vagy fantázianevet szeretne autója azonosítójának. Elvétve ugyan, de Vas megyében is akadnak különlegesebb azonosítóval ellátott autók.

Nemes Judit

Vas megyében évente körülbelül négy-öt esetben fordul elő, hogy egyedileg legyártott rendszámtáblát igényelnek

Fotó: Szendi Péter

Az utcákat járva néha meg-megpillantunk egy-egy autót, amelynek hatósági jelzése eltér a megszokott három betű–három számtól, helyette kereszt­név, becenév vagy fantázianév plusz számkombináció látható. Utánajártunk, hogy intézhetjük el és mennyibe kerül, ha ilyen rendszámra áhítozunk.

Dr. Kovács Györgyit, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalának vezetőjét kérdeztük a különleges rendszámtáblák igénylésének menetéről. A hivatalvezető elmondta, legelőször azt kell eldöntenie az igénylőnek, hogy egyénileg kiválasztott vagy egyedileg legyártott rendszámtáblát szeretne-e. Előbbi a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott három betű–három számjegy rendszámtábla kiválasztását jelenti, míg utóbbinál magunk találunk ki például becenevet megjelenítendő feliratot.

Vas megyében évente körülbelül négy-öt esetben fordul elő, hogy egyedileg legyártott rendszámtáblát
Illusztráció: Szendi Péter

 

Kovács Györgyi elmondta, hogy aki egyedileg legyártott rendszámtáblát szeretne, azt az autó forgalomba helyezésekor és azt követően is kérheti az ország bármely kormányablakában – az igénylésnek azonban anyagi vonzata van: a jármű tulajdonosának a kérelem mellett 435 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell befizetnie, továbbá már forgalomban lévő járműnél a rendszám átvételekor a forgalmi engedélyt is cserélni kell, ez hatezer forintba kerül. Az egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadása sem ingyenes, ennél az opciónál körülbelül 113 ezer forintot kell befizetni.

Kiemelte: a hatósági jelzésnek ebben az esetben is hat karakterből kell állnia, ezen belül négy betűből és két számból, vagy öt betűből és egy számból. Az egyedileg legyártott rendszámú autó eladásánál – mivel a hatósági jelzés személyhez kötött – a kocsit eladás előtt át kell rendszámoztatnia a tulajdonosának, a csere újabb, nagyjából tizenötezer forintos költséggel jár, azonban az így felszabadított egyedi rendszám átszerelhető a tulajdonos másik járművére, természetesen a forgalmi engedély cseréje és az új regisztrációs matrica legyártása mellett – tette hozzá a hivatalvezető.

Megtudtuk azt is, hogy Vas megyében évente körülbelül négy-öt esetben igényelnek egyedileg legyártott rendszámtáblát. A járművek tulajdonosai pedig nálunk is leggyakrabban vezeték- vagy keresztneveket, illetve születési dátumok rövidítését kérik a rendszámtáblákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!