A cél, hogy senki ne fagyjon meg

2018.12.03. 20:21

Nem jellemző a megyeszékhelyen a közterületeken való életvitelszerű tartózkodás

A város összes nehéz sorsú emberére figyelnek. A hajléktalanszállók iratok nélkül is bárkit befogadnak, senkit nem hagynak az utcán.

Budai Dávid

A szociális szolgálat munkatársai mindenkire odafigyelnek Fotó: Unger Tamás

Hagyomány

Évek óta hagyomány, hogy a tél beálltával dr. Puskás Tivadar polgármester felkeresi a hajléktalanszállót, és néhányat azok közül a helyek közül a városban, ahol a fedél nélkül maradt emberek előszeretettel húzzák meg magukat. Hétfőn délután a parkerdőben élő Szendiszűcs István szombathelyi képzőművészhez, valamint a szintén itt élő Bori nénihez és Feri bácsihoz látogattak ki, utóbbi házaspárnak az utcai szolgálat szakemberei egy tévét is ígértek.

A polgármester elmondta, a városban jelenleg 287 hajléktalanról tudnak. A cél, hogy minden rászoruló betérjen az ellátóhelyekre; a városban hat személyt tartanak számon, akik egyáltalán nem hajlandók igénybe venni a közösségi ellátást. Rájuk az utcai szociális szolgálat munkatársai figyelnek kiemeltebben.

 

Segítségkérés

A városban egyébként nem jellemző a közterületeken való életvitelszerű tartózkodás, ahogyan emiatt rendőri intézkedésre sem került sor. Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a város hajléktalanellátásának jellegzetessége, hogy ők végzik a közfoglalkoztatást is, így nagyobb eséllyel tudják fokozatosan kivezetni az ellátórendszerből a rászorulókat. A szállón iratok nélkül, akár alkoholos állapotban is lehet jelentkezni segítségért. Sőt arra kérnek mindenkit, hogy aki környezetében észlel olyan, feltételezhetően hajléktalan személyt, akinek egészsége veszélybe került, tárcsázza a 06/80/205-165-ös zöld számot. A hívást a Zanati úti szállón fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!