Kirúgták a ház oldalát

2019.03.11. 11:30

A 20 éves Koprive Tamburazenekar az Agora Sportházban adott koncertet

Ha van néplélek, az betöltötte az Agora – sportházat szombaton este a szentpéterfai Koprive Tamburazenekar 20 éves jubileumi koncertjén: kétezer ember közös mulatsága volt, összebújva a horvát és a magyar.

Merklin Tímea

A zenekar 20. születésnapját nagy koncerttel ünnepelték meg Fotó: Horváth Balázs

Hét fiú, hét hang, hét hangszer a színpadon, a nézőtéren semmi szabad hely, és lufik szállnak a magasba. Van, aki érti a horvát nyelvet, van, aki nem, de a zenére mindenki vevő, ütemre ringatózik a közönség a székeken, a hátsó traktusban állva generálja a mulatós hangulatot egy külön kis kórus, pohárral a kezében. Egy szlovák vendég, Jive Maász bemutatja, hogyan szóltak a gradistyei dallamok dudán. Aztán újra a tamburások – itt-ott gitár –, ha lassan, ha pörgősen, ha fájdalmasan, ha vígan szól, a közönség teljes odaadással énekel. A két legfiatalabb zenész, Kovács András és Timár Dusán kicsike hangszerrel és egy csodaszép dallal készültek a születésnapra. A kölyökarcú legények duója maga az ifjúság, zeng, ujjong bennük és általuk az egyéni és közösségi lélek. A zenekar saját szerzeményei következnek, szívbillentyűkön játszó, fülbemászó dallamok, érdekes, hogy a muzsikát éppen azzal lehet tovább emelni aztán, hogy kivonják belőle a hangszereket. Egy hangszer – hét hang formációban, énekegyüttesként szólalnak meg: a főszólam alá és fölé énekelnek a fiúk, van kedv, kapacitás és képesség hozzá; ilyen, amikor a zenei őstehetségek egyszerűen és nagyszerűen kiélik magukat a színpadon. Annyira jó, hogy a közönség beletapsol, majd füttyögés, őrjöngés, teljes az elragadtatás. Harmonikások, táncosok jönnek, közben beül a dobos Jánny Dominik, aki megnyerte az idei Öröm a zene tehetségkutató versenyt.

A zenekar 20. születésnapját nagy koncerttel ünnepelték meg Fotó: Horváth Balázs

A dalnokok egymásra figyelnek, és juszt sem ugyanazt éneklik: játszanak a szólamokkal, méghozzá rabul ejtő könnyedséggel. Popzene, sztárvendégek: a népzene felé is kalandozó Danics Dóra az Ederlezit sem hagyja ki. Csorba Lóránt Lóci, a mai könnyű­zene egyik legsokoldalúbb egyénisége tombol a színpadon, ültükben táncoltatja meg az embereket. Két óra eltelt, de még lehet fokozni, a régi népdal ezt így mondja: „kirúgjuk a ház oldalát”. Óriási a taps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!