A szobrászattól a súlyokig

2019.07.03. 20:13

A 21 éves Lelkes András a street workout világbajnokságra készül

Gőzerővel készül az augusztusi, oroszországi street workout power and strength világbajnokságra az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatója, Lelkes András.

Tóth Gábor

Lelkes András edzés közben

Fotó: Unger Tamás

Lelkes András a művészeti szakgimnáziumban érettségizett, szobrászatot tanult. Aztán elkezdett érdeklődni a harcművészetek iránt, és Németh János segítségével 15 évesen megismerkedett a kungfuval. Kőkemény edzéseken vett részt, amivel megalapozta kiváló erőnlétét. Majd rátalált az akkor még újdonságnak számító street workoutra – és innen már nem volt visszaút a 21 éves szombathelyi fiatalember számára.

– Az egyetemen rekreáció és egészségfejlesztés szakon tanulok, vagyis elmondhatom, hogy ma már az egész életemet a sport tölti ki – árulta el Lelkes András. – Soha nem akartam testépítő lenni, mindig is a mozgáskultúra, az egészséges testtudat fejlesztése érdekelt, egy nehéz gyakorlat tökéletes elsajátítására törekedtem, lehetetlennek tűnő dolgok elérése inspirált. A street workout saját testsúlyos edzésen alapul, a szertorna alapjait használjuk fel, megspékelve hol statikus, hol dinamikus, akrobatikus elemekkel. A barátaimmal az interneten talált videókra és a csekélyke szakirodalomra támaszkodva kezdtük el a közös edzéseket – aztán hamarosan már építhettünk saját tapasztalatainkra is. Kezdetben a játszótereken edzettünk, majd a Vargarénában dolgoztunk. Sőt, saját terveim, elképzeléseim alapján egészen szép edzőparkot alakítottunk ki a kertünkben – szerencsére a szüleim mindig támogatták az akkor még hóbortos kedvtelésnek tűnő szenvedélyemet. És amint kezdett egyre népszerűbbé válni a sportág, úgy jelentek meg a városban egyre több helyen a kondiparkok – ezzel kitágultak a lehetőségeink.

Lelkes András tavaly érezte annyira felkészültnek magát, hogy benevezett a Street Lifting Cup elnevezésű országos bajnokságra. Amelyet rögtön meg is nyert Székesfehérváron. Akkor gondolta úgy, hogy következhet a nemzetközi porond. A világbajnokságnak Oroszország, Pskov városa ad otthont augusztus 24-én.

Lelkes András edzés közben
Fotó: Unger Tamás

– A street workout két szakágra bontható – magyarázta a Savaria Egyetemi Központ hallgatója. – A látványos elemeket felvonultató freestyle talán ismertebb. Én az erőigényesebb, street lifting válfaját űzöm a sportnak, súlyokat akasztunk magunkra, és úgy végezzük el az alapgyakorlatokat. Készültem az országos szövetség selejtezőjére, amely sajnos elmaradt – elég mostoha a mi szakágunk megítélése, a freestyle sokkal nagyobb népszerűségnek örvend. Így nyílt nevezéssel jutottam ki a vb-re. Persze a szervezők bizonyos iránymutatást adnak a jelentkezőknek, és ha az illető ezeket a szinteket nem tudja teljesíteni, akkor nem biztos, hogy érdemes neveznie. A vb tavalyi videói, mutatói, súlyai alapján úgy vélem, hogy helyem van a legjobbak között. Sőt, szerintem reális esélyem van megcélozni a dobogót.

Én a nehézsúlyban, a +80 kg-os súlycsoportban próbálok szerencsét. A húzódzkodást 32, a tolódzkodást 48 kilóval csinálom majd, guggolni pedig 100 kilóval fogok – az ismétlésszámot kell kimaxolni. Az országból négyen próbálunk szerencsét a vb-n, a honi szövetség nem igazán bízik bennünk, így minden önköltséges alapon működik. Egyéni támogatók segítéségével próbálom összegyűjteni a részvételhez szükséges pénzt. Tizenhat hetes felkészülést állítottunk össze a szaktársaim segítségével – akik egyébként is sokat segítenek nekem. Szerencsére június végig használhattam az egyetem edzőtermét. Gőzerővel készülők a világbajnokságra – szeretnék bizonyítani magamnak.

Lelkes András nemcsak űzi, hanem tanítja is a street workout edzésmódszert.

– Van egy Hard Bar Strong elnevezésű csapatunk, amellyel rendszeresen járjuk a város kondiparkjait – jelezte Lelkes András. – Ott vagyunk a Stromfeld vagy éppen a Joskar-Ola lakótelepen, a Nyitra Utcai Általános Iskolában, a Vargarénában. Mindenhol kisebb csoportok képződtek, amelyeknek ingyenes edzéseket tartunk – igyekszünk megismertetni a fiatalokat a street workout rejtelmeivel. Szerencsére egyre népesebb a közösségünk. De ha hívnak, szívesen tartunk bemutatókat is. Igaz, most egy kicsit kimaradtam a körforgásból, mert a vb-re való felkészülés minden időmet, erőmet felemészti – de természetesen hamarosan visszatérek a barátaim közé, a város kondiparkjaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!