A mauzóleumból lehet ravatalozó

2019.08.05. 20:38

Az önkormányzatnak van terve a sorokpolányi kifosztott grófi kriptával

Miközben a magántulajdonban lévő, szépen karbantartott kastélyt százak látogatják a nyílt napokon, elhanyagoltan árválkodik a mauzóleum, amely valaha hozzá tartozott.

Merklin Tímea

Mező Gáborné polgármester

Az ide érkező turisták és a falubeliek sem értik, miért nincs kaszálva a magas fű, miért nem állítja helyre senki a jobb sorsra érdemes, építészetileg értékes, szép mauzóleum tetején a letört keresztet. A Szapáry-kastélyt, ahol a 19–20. század fordulóján gazdag arisztokraták, grófok és hercegek is megfordultak, a kétezres évek elején vásárolta meg egy vállalkozó az önkormányzattól.

A kriptát – amely nem került magántulajdonba –, akkor már régen nem használták, az utolsó tulajdonosa, dr. Haupt-Buchenrode István báró a második világháború vége előtt elmenekült a családjával, elvitte a kastély értékeit, a bútorokat is.

A kastély funkciói változtak az idők során: volt orosz hadikórház, majd az 50-es évektől lakás, párthelyiség, raktár, később általános iskola és óvoda működött benne 2002-ig. A mauzóleum magára maradt ezekben az évtizedekben, teljesen kifosztották.

A temetővel szemben álló épület sorsáról a polgármestert, Mező Gábornét kérdeztük, amikor Sorokpolányba látogattunk. Azt hittük, hogy be tudunk menni a területre, megnézhetjük közelről a kriptát, de nincs kulcs helyben a lakathoz, el van zárva az építmény és a környezete. Valakik mégis jártak bent, mert a kerítés le van taposva.

A kriptába jelenleg nem lehet bejutni, csak az omlás-romlás látszik Fotók: Szendi Péter

– Veszélyes vadgesztenyefák dőltek ki, rá a kerítésre, valakik jöttek, felfűrészelték, elvitték – mesélte a polgármester, akitől megtudtuk: a mauzóleum hosszú évek óta a Magyar Nemzeti Vagyonkeze­lőhöz tartozik, már 2010-ben is így volt, amikor ő képviselő

lett.

– 2015 tavaszán az önkormányzat szerette volna átvenni – nem megvenni –, hogy gondozzuk, rendbe tegyük a területet, de nem kaptuk meg – mondta Mező Gáborné. – Azt írták, hogy nem adják a falu tulajdonába, de költhetünk rá. Az évek alatt három-négy levelet írtunk, de nem jártunk eredménnyel. Tavaly kértük utoljára, hogy adják a falu tulajdonába. Ha önkormányzati ingatlan lenne, tudnánk vele mit kezdeni. Két-három pályázati lehetőség is elúszott már emiatt.

A falu szeretne a mauzóleum előtt parkolót kialakítani, hogy meg tudjanak állni, akik a temetésekre jönnek. Ha felújítanák a kriptát – jelenleg nincs benne semmi –, lehetne ravatalozóként használni.

Mindezen információk birtokában levelet írtunk a Magyar Nemzeti Vagyonke­zelő Zrt.-nek, felvázolva, amit megtudtunk: hogy a helyi önkormányzat hasznosítaná a sorokpolányi mauzóleumot, amely valaha a Szapáry-kastélyhoz tartozott, 2015 óta szeretné átvenni, de sikertelenül. Úgy tudjuk, hogy korábban a kastély tulajdonosa szerette volna megvásárolni, de az sem volt lehetséges.

Megírtuk azt is, hogy a mauzóleum állapota egyre romlik, a körülötte lévő terület gondozatlan, a kerítést letaposták. Megkérdeztük, mi a terve vele a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, mi lesz a kripta sorsa.

Felvetéseinkre mindenek­előtt azt a választ kaptuk, hogy a társaság 2015-ben az oldalhatáron álló kerítést csaknem ötven méter hosszan helyreállíttatta, 2016-ban az ingatlan teljes területén fakivágási és fapótlási munkálatokat végeztetett, a növényzetet megújították és a terület aljnövényzetének gondozását folyamatosan ellátják.

Mező Gáborné polgármester

A sorokpolányi mauzóleum és környezete „kivett közpark” megnevezésű ingatlan, a magyar állam tulajdonában és a társaság közvetlen kezelésében áll – írták levelükben –, és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény értelmében kizárólagos állami vagyoni körbe tartozik, így azt értékesíteni nem lehet.

Viszont arról tájékoztatnak, hogy 2019. július 19. napjától a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az állami tulajdonban álló parkok tulajdonjogát az állam a helyi önkormányzat javára ingyenesen átruházhatja, ha a tulajdon átruházása a közfeladat ellátását nem veszélyezteti. Azóta az önkormányzat ingyenes tulajdonba adásra irányuló kérelmet még nem nyújtott be.

Mindezek fényében újra megkérdeztük a polgármestert, beadják-e most a kérelmüket.

Mező Gáborné elmondta, hogy ezt az információt eddig ők még nem kapták meg, de ha van ilyen lehetőség, mindenképpen élni fognak vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!