Mit tegyünk, ha lenyelt valamit?

2019.09.21. 20:00

A szülők a gyakorlatban is elsajátíthatták, mit kell és lehet tenni, ha baj van

Mit tegyünk, ha lenyelt valamit a gyerek, vagy ha megcsípte egy darázs? Csecsemő- és gyermek-elsősegélytanfolyamon tanították meg a szülőket a legfontosabbakra.

Budai Dávid

Gyermek újraélesztési tanfolyam, 2019.09.13., Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A spontán keringésmegállásnak egyáltalán nem kellene lennie sem a fiatal felnőtteknél, sem a gyerekeknél, időnként azonban mégis megtörténik, és ha már így van, tudnunk kell, hogy ilyenkor mit csináljunk – mondta Horváth Balázs mentőtiszt azon a két és fél órás ingyenes gyermek-elsősegélytanfolyamon, amelyet az egészségfejlesztési iroda szervezett. Legalább hatva­nan – fiatal párok, gyakorló és leendő szülők – voltak kíváncsiak arra, hogy mit kell tenniük akkor, ha bekövetkezik a legrosszabb, de az érdeklődők választ kaptak arra is, hogy mi a teendő darázscsípés, krupp vagy vérzés esetén, és persze szó esett arról is, mi az, amit semmiképpen ne tegyenek.

A felnőttek és a gyerekek keringése jellemzően egészen más okokból áll le, míg előbbi valószínűleg a szívvel van összefüggésben, addig a gyerekeknél az esetek döntő többségében mindezt egy idegen tárgy megakadása okozza, éppen ezért a gyerekek szájába mindenképpen bele kell nézni, míg a felnőttekébe nem. Olyan dolog, ami belefér egy gyerek szájába, de még nem nyelték le, gyakorlatilag nem létezik, a cipzártól kezdve a legón, a gombostűn és a gyöngyön át a babig mindent találtak már a gyerekek szájában.

Ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül távoznia az idegen testnek a légútból, és a gyerek összecsuklik, meg kell kezdeni az újraélesztést. Ilyen esetekben mindig hívjuk a 112-t, és hangosítsuk ki a készüléket.

 

Az őszi szezonnal érkezik és egészen tavaszig kitart a hat hónapos és hároméves gyerekeket érintő légzőszervi probléma, a krupp, amelynek jellegzetes tünete a rekedtes ugató köhögés, jellemzően éjszaka jelentkezik, és általában egy hurutos, náthás időszak vezeti be. Rossz hír, hogy akinek volt már kruppja, ott fennáll az ismétlődés veszélye, akár ugyanabban a szezonban. A krupp tüneteit a hideg pára enyhíti, akár az is, ha húsz percre a nyitott hűtő elé ülünk a gyerekkel. Enyhe esetekben nem, de ha súlyosak a tünetek, kórházba kell menni.

Darázscsípés esetén a kalcium nem segít, az antihisztamin viszont igen. Segít továbbá a fullánk eltávolítása, és ha hűtjük a duzzanatot. Ha a csípés nyelvet vagy a szájat éri, azonnal hívni kell a mentőt. Vérzéscsillapításnál az a fontos, hogy ott szorítsuk el a sebet, ahol vérzik, fektessük le a sérültet, lábát emeljük meg, hogy a vér a fejbe áramolhasson. Égési sérülésnél nem szabad eltávolítani a bőrbe égett ruhadarabot, ahogyan vajat, zsírt és tejfölt sem szabad rá kenni. Ha kis felületű az égés, óvatosan hűsíthetjük vízzel, nagyobb terjedelmű sérülés esetén ezt sem szabad tenni. A résztvevők a tanultakat próbababákon is gyakorolhatták. A tanfolyam iránt akkora az érdeklődés, hogy a tervek szerint még idén megismétlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!