egykori diákok

2019.09.08. 07:00

Ilyenek voltak a vasi sztárok az iskolapadban

Mindannyiunk életében meghatározó szerep jut az alma maternek. Vajon hogyan emlékeznek vissza életük e szakaszára a közismert emberek? Kérdésünkre Nagy Jonathan illuzionista, Kocsis Korinna szépségkirálynő, Pétervári Tibor meteorológus, w. Horváth Tibor médiadizájner és Horváth Nikoletta, blogger is válaszolt.

Bakos Ágnes

Pétervári Tibor mutatja az egykori osztályáról és tanárairól készített képet

Fotó: Bakos Ágnes

A varázslótanonc

Nagy Jonathanról feltételezhetnénk, hogy már gyerekkorában elsütött pár bűvésztrükköt, például hogy eltüntette magát az iskolából, vagy trükkel úszta meg a tanítást. Ennek a feltételezésnek csak a fele igaz, ugyanis Jonathan egyáltalán nem tiltakozott a suli ellen.

– A Nyitra Utcai Általános Iskolába jártam, nekünk ez adott volt, mert közel laktunk az intézményhez. Így szinte csak át kellett gyalogolnom, amit nagyon élveztem, mert nem kellett soha korán kelnem – emlékezett vissza az alsós éveire. Hozzátette: jó élményként őrzi azt, amikor az óvodából az iskolába került, izgatottan várta, mi lesz vele az új helyen.

– Hála istennek nagyon jól kijöttem az új gyerekekkel, akikkel egy osztályba kerültem elsőben, és pozitív volt az is, hogy nem volt mindenki ismeretlen, sok ovistársam tartott velem – emelte ki. Jonathan elárulta, hogy már az általános iskolában is bűvészkedett, és ebben partnerek voltak a tanárai is.

– Egy-két kis alaptrükkel kápráztattam el a többieket, akkor még csak 10 forintost próbáltam eltüntetni. Nyilván nem ment annyira jól, de szerencsére a többieknek az is tetszett. A tanáraim is támogattak, órák közben, ha valamit gyakoroltam, akkor nem úgy szóltak rám. Nekik is tetszett, hogy mekkora lelkesedéssel csinálom ezt a dolgot – tudtuk meg.

Kiderült az is, hogy a rajz és az irodalom volt a kedvence, előbbi pedig az egyik választott érettségi tantárgya is a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban.

Nagy Jonathan iskolásként
Fotó: VN/Nagy Jonathan

Korinna rendszeresen járt szakkörökre

Kocsis Korinna jó érzéssel gondol vissza az iskolakezdésre. Mint mondja, minden évben nagyon várta, hogy újra az iskolapadba ülhessen. Szerette a tanárait és az osztálytársait, remek és összetartó közösségük volt. Augusztusban már izgalommal átitatott örömmel töltötte el, hogy hamarosan kezdődik a tanév.

– Rendszeresen jártam délutáni szakkörökre, ezeket imádtam – mondta kérdésünkre a szépségkirálynő. Hozzátette, tanulni kevésbé szeretett, hiszen sosem volt az a típus, aki képes órákon át egy helyben ülni.

Cserebogár-reptetés és időjárásadatok

– Az azóta megszűnt szentkirályi iskolába jártam, jó kis iskola volt, minden évfolyamon egy osztály – emlékezett Pétervári Tibor. Körülbelül húszfős osztályok voltak a szentkirályi iskolában, mindig szívesen készült a tanévkezdésekre.

– Mindig szerettem menni. A könyvosztást, a könyvbekötést már alig vártam, hogy forgassam, mit tanulunk majd év közben. Persze szoktunk azért csínyeket elkövetni. Például amikor befagyott a Gyöngyös, rámentünk, volt, hogy rendőr hozott le minket – mesélte. Aztán az óraközi szünetekben ment a foci, és a tanári asztal pingpongasztal lett, vagy hógolyó áldozata lett egy-egy ablak.

Kenyérgalacsint fújtak, és a csúzli is többször előkerült. Volt „félelmetes” általános iskolai élménye is Pétervári Tibornak: – A fizikára öszszevontak minket a Népfront, a mai Reguly iskolával, onnan járt ki a fizikatanár, tőle mindenki rettegett, néma csönd volt, amikor bejött – mondta. Mesélt bogárreptetésről is, ugyanis akkoriban, a hetvenes évek végén rengeteg volt a cserebogár, sokat leráztak a fákról. – A hátsó lábára cérnát kötöttünk, aztán nevet adtunk nekik, gyufásskatulyából reptettük őket, volt, hogy a tanárnő hajába gabalyodott – mesélt még a csínytevések közül.

Hatodik osztályos lehetett, amikor az első időjárás-észlelést feljegyezte. Most is megvan: 1980. október 5. Attól a naptól minden napra vannak mérései. Nem szorosan az iskolából, a tanórákról való az időjárás iránti érdeklődése. – Volt ilyen műsor a tévében, az öt perc meteorológia. Minden pénteken ment, mágnessel föltett térképen mutatták az előrejelzést – idézte fel Pétervári Tibor, aki azóta már maga is jól érti, olvassa az időjárás jeleit és következtetéseit.

Pétervári Tibor mutatja az egykori osztályáról és tanárairól készített képet
Fotó: Bakos Ágnes

Grafittetkó és gipszes udvarlás

A tanári pálya felnőttként is izgalmas szeptembereket jelent, de a tanár is volt kisdiák, és vannak szép vagy megszépült iskolai emlékei: w. Horváth Tibor médiadizájner, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára idézett fel iskolai emlékeket, olyat is, amely azóta szó szerint vele van.

– Az iskolakezdés nagy várakozással kezdődött, sőt a felvértezés az iskolához, a könyvek bekötése, füzetek, tollak beszerzése külön élvezet volt minden évben, egyfajta rituális rákészülés – mondta a tanévnyitásról. Aztán voltak izgalmas élmények tanév közben is, például általános iskola másodikban:

– Padtársam egy hölgy volt, aki begipszelt kézzel szünetekben folyton ütött. Valószínűleg a szerelem jele volt – mesélte. És említett egy fiú osztálytársat is, aki élete egyetlen „tetoválását” készítette el. – Eléggé kedvesen kekeckedő gyerek voltam, inkább verbálisan; egyszer annyira kiakadt, hogy a ceruzáját beledöfte a tenyerembe. A bőröm alatt még ott a grafit – az általános iskola ilyen mély nyomot hagyott w. Horváth Tiborban.

– A szombathelyi művészeti középiskolába járva már a kellemetlen szeptemberi szabadságmegvonás érzése is eltűnt a gyerekéveimből, s most, hogy itt tanítok a mozgókép- és animációkészítő szakon, látom az évnyitón vastapssal köszöntő gyerekek arcán, hogy ők is hasonló tettvággyal indulnak neki az évnek. Sőt első nap már videóklipet akarnak forgatni, a zenész diákok pedig estig gyakorolnak. Megtelt megint élettel, jó energiákkal az iskola, Persze a művészeti iskola különleges oktatási intézmény, ahova örömmel jár egymást inspirálva tanár és diák egyaránt – mondta az utóbbi évek iskolakezdéseiről w. Horváth Tibor.

W. Horváth Tibor gyerekként. A tanár is volt diák
Fotó: VN/wHT

Vakvagány a suliban

Nem a móka vége – így gondolta munkatársunk Horváth Nikoletta, a Vakvagány blog írója a becsengetésekre. – Az általános iskolás szeptembereket úgy vártam, mint a messiást – kezdte. – Szerettem a társaságot, a tanórákat, és szerettem rosszalkodni is – mondta. Niki a nyarait a nagyszüleivel és otthon töltötte, úgy fogalmazott, régen nem volt divat ez a program hátán program őrület. – Úgy hiszem, jobb is volt ez így, mert megtanultam játszani, fejlesztettem a kreativitásomat, és minden a megszokottól eltérő pillanat ezerszeresen értékelődött fel. A tanév kezdetére nem úgy gondoltam, mint a nyári mókák végére, hanem mint azok folytatására, tehát az izgalom, az izgatottság és a kíváncsiság az év egészében velem jártak – mesélte Niki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!