Választási tudnivalók

2019.10.04. 07:00

Választásokhoz kötődő határidők: átjelentkezés, mozgóurna, közvélemény

Megérkeztek a megyébe a szavazóköri dobozok, amelyeket a napokban szállítanak ki a közös önkormányzati hivatalokhoz. Milyen határidőkre kell figyelniük a választópolgároknak? Erről kérdeztük dr. Stankovits Györgyöt, a Területi Választási Iroda vezetőjét.

Merklin Tímea

Mozgóurnát október 9-én 16 óráig lehet kérni – levélben vagy elektronikus úton. Felvételünkön Herczeg Krisztina aljegyző a Csepregen igénybe vehető mozgóurnával

Fotó: Horváth Balázs

A szavazatszámláló bizottságok elnökei a szavazóköri dobozokat a választást megelőző napon veszik át, de csak a választás napján viszik el az önkormányzati hivatalokból a szavazóhelyiségekbe. Az őrzés addig is a választási irodát terheli. Előzetes bombakutatást a 44 hivatal 15-16 százaléka igényelt biztonsági okokból, a rend­őrség meg fogja vizsgálni a szavazóhelyiségeket.

Szavazni október 13-án 6 órától 19 óráig lehet. Mindenki megkapta az értesítőjét, tudja, hol adhatja le a voksát. Október 9-én 16 óráig lehet kérni, hogy valaki akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson – tájékoztatott dr. Stankovits György, a Területi Választási Iroda vezetője, aki más határ­időkre is felhívta a figyelmet.

Átjelentkezésre annak volt lehetősége, aki a választás kitűzését megelőzően harminc nappal – 2019. június 26-án – már a bejelentett érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett azon a településen, és ennek érvényessége legalább 2019. október 13-áig tart. Ebben az esetben azokra a jelöltekre lehet szavazni. Az átjelentkezési kérelmet vissza is lehet vonni, ha az élethelyzet változik. Levélben vagy e-mailben legkésőbb október 9-én 16 óráig lehet, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül október 11-én 16 óráig van rá lehetőség.

Mozgóurnát október 9-én 16 óráig lehet kérni – levélben vagy elektronikus úton. Felvételünkön Herczeg Krisztina aljegyző a Csepregen igénybe vehető mozgóurnával
Fotó: Horváth Balázs

Mozgóurnát levélben vagy e-mailben október 9-én 16 óráig lehet kérni, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül október 11-én 16 óráig, ezen időponton túl már csak ügyfélkapun keresztül lehetséges október 13-án 12 óráig. Az illetékes szavazatszámláló bizottságnál is csak aznap délig lehet kérni, meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel.

A kampányidőszak október 13-án 19 óráig tart. A választás napján még lehet kampányolni, de vannak korlátozó, tiltó rendelkezések. Az egyik ilyen, hogy nem folytatható kampánytevékenység a szavazóhelyiségben, az azt magába foglaló épületben, és 150 méteres távolságon belül sem lehet, de ez nem egy kört jelent, hanem a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló utcákban kell kimérni a 150 métert a bejárattól számítva. Ezen a területen kívül is tilos olyan tevékenységet folytatni, amely befolyásolhatja a választópolgár akaratát.

Október 13-án választási gyűlés már nem tartható, és politikai reklámot sem lehet közzétenni. Az október 12-én 23.59-ig elhelyezett plakát még jogszerűen lesz kint, akár a szavazóépületen, október 13-án 00 órától azonban már tilos választási plakátot kitenni. A választás napján a közvélemény-kutatást végző személy sem léphet be abba az épületbe, ahol a szavazás folyik. Az épületből kilépők megkérdezésével készített közvélemény-kutatás eredményét csak október 13-án 19 óra után szabad nyilvánosságra hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!