Labdarúgás

2019.12.30. 17:05

Hivatalos: Mátyus János a Haladás edzője (Nyilatkozattal frissítve)

Mátyus Jánost nevezték ki a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé.

Pum András

Fotó: Cseh Gábor

Immár a harmadik edző próbálja kihúzni a kátyúba ragadt, az NB II. 18. helyén tanyázó Haladás szekerét. A vasiak megbízott edzőként Desits Szilárd irányításával kezdték a nyári felkészülést, majd július közepén érkezett Supka Attila. A trénerrel együtt azonban nem jöttek az eredmények, Supkát a 14. forduló után menesztették – a zöld-fehérek akkor a 18. helyen tanyáztak. Ismét megbízott edzőként Desits Szilárd vette kézbe az irányítást, ám az eredmények vele sem jöttek: a csapat ugyanabban a kieső pozícióban telel. Desitsnek is megköszönték a munkát, és hétfőn délután sajtótájékoztatón bemutatták az új edzőt: Mátyus Jánost.

Desits búcsúzik

– Nyáron, a felkészülés ideje alatt három és fél hétig dolgoztam a csapattal, amely minden téren jó munkát végzett – mondta Desits Szilárd. – Majd az őszi bajnokság végén hat és fél hétre kaptam meg újra a gárdát, amely ekkorra minden szempontból rossz állapotba került – ebben a klub helyzete is közrejátszott. Irányításommal kilenc mérkőzést vívtunk, ebből hatot idegenben – közte két magyarkupa-meccset. Három győzelmet arattunk – kettőt a kupában – és hatszor kikaptunk. A kupában viszont a legjobb 16 közé jutottunk. A csapatot a bajnokság legnehezebb szakaszában vettem át, amikor az első hat helyezett közül öttel is játszottunk, ez nem jelentett könnyű feladatot. A csapat sokat lépett előre fizikálisan és játékban is, de az eredmények még nem jöttek. Nagyobb összefogással ebből több is kijöhetett volna. Összesen két és fél évnyi tisztességes munka után kellett itt hagynom a csapatot. Fájó szívvel, de tiszta lelkiismerettel búcsúzom a klubtól. Továbbra is szorítok a csapatért – hajrá, Haladás!

Hiába javult a játék

– Desits Szilárdnak megköszöntem az elvégzett munkát, sajnos rossz időpontban kapta meg a vezetőedzői pozíciót – mondta Séllei Árpád, a Haladás ügyvezető igazgatója. – Noha minden téren javult a csapat játéka, ez az eredményeken nem látszott. Ez volt az egyik ok, másrészt Desitsnek nincs meg a pro licence, így pedig csak 60 napig edzősködhetett. A kispadon viszont kell valakinek ülnie, akinek van ilyen végzettsége. Ami az új edzőt illeti, olyan trénert kerestem, aki mentálisan képes feldobni a fiúkat, és játékosmúltja alapján felnéznek rá. És nem a már sok helyen megfordult és megbukott edzők közé tartozik. Nem utolsósorban pedig az általunk kínált szerződési feltételeket elfogadja. Nos, Mátyus János valamennyi kritériumnak megfelelt, lát fantáziát a Haladásban. Elvárásunk egyszerű: bent kell tartania a csapatot a másodosztályban. Egyelőre június 30-áig szerződtettük, aztán az eredmények tükrében meglátjuk a folytatást.

Séllei Árpádtól megtudtuk: Gaál Bálint és Eszlátyi István után Novák Csanád is távozott, a nyáron érkezett támadóval közös megegyezéssel szerződést bontott a klub. A 25 éves Novák az ősszel hét bajnokin volt kezdő, kilencen csere, három gólt szerzett. Séllei azt is elárulta: lesznek még további távozók – és érkezők is.

 

REAC után Szombathely

Desitset tehát a 45 éves Mátyus János váltotta. A győri születésű szakember játékosként idehaza a Honvédban, az FTC-ben, Győrött és Tatabányán futballozott, külföldön a német Cottbust, a skót Hiberniant és az osztrák Admira Wackert erősítette. Az NB I-ben 175 bajnokin 22 gólt szerzett a kemény kötésű bal oldali védő. A válogatottban 34 alkalommal szerepelt, három gólt szerzett. Edzői pályafutását a REAC-nál kezdte, majd 2014 nyarán Pápára került. Azonban csak néhány meccsen vezette a Lombardot, mert összeveszett a nemrégiben ötéves börtönbüntetésre ítélt Bíró Péterrel, és távozott. Nem sokkal később már a Nyíregyházát irányította. A piros-kékekkel a 16 csapatos NB I. 12. helyén végzett, de tartozások miatt az MLSZ a harmadosztályba száműzte a szabolcsi gárdát. Mátyus maradt, csapata egyből feljutott az NB II-be – ám szezon közben szerződést bontottak vele. Aztán 2018-tól a Blasz I-ben szereplő REAC klub­igazgatója volt – ám mivel nem jutott fel a csapat, többek között Mátyusnak is távoznia kellett.

Az új edző tervei

– Néhány nappal ezelőtt, éppen a névnapomon találkoztam a Haladás vezetőivel – mondta a Haladás Sportkomplexum konferenciatermében rendezett sajtótájékoztatón Mátyus János. – Pár órás megbeszélés után egymás tenyerébe csaptunk, hiszen a céljaink találkoztak. Hiszem, hogy a segítségükkel sikerülni fog a bennmaradás. Játékosként és edzőként is harcoltam már a kiesés ellen, tudom, hogy borzasztóan nehéz úgy pályára lépni, hogy gyakorlatilag valamennyi találkozó döntővel ér fel. De bízom a játékosokban és a szurkolókban is. Sokszor jártam itt ellenfélként, saját bőrömön tapasztaltam, hogy a több ezer Hali-drukker milyen hangulatot tud teremteni. Azon dolgozom majd, hogy az eredményeinkkel mihamarabb visszahozzuk őket a lelátókra. Amióta kiderült, hogy a csapat edzője leszek, valamennyi őszi Haladás-meccset végignéztem. De nem visszafelé, hanem előre akarok tekinteni. Olyan keretet akarok összeállítani, amely kiharcolja a bennmaradást. Minden csapatrészbe szeretnék igazolni, hiszen szükség van az erősítésre. A stábom még alakulóban van. A Haladás nehéz napjait éli, de hiszem, hogy hamarosan újra kisüt a nap a Rohonci úti stadion felett.

A Haladás játékosai pénteken felmérésékkel kezdik az évet, majd hétfőn már edzést vezényel csapatának Mátyus János. A bajnokság február 2-án folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!