fontos kérdés

2020.06.25. 12:59

Orvosi ügyelet – Ki látja el a szombathelyieket októbertől?

Szeptemberig van szerződése az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) arra, hogy Szombathelyen működtesse az ügyeleti rendszert. Az új baloldali városvezetésnek nagy tervei voltak, ám most úgy tűnik, az OMSZ jóindulatán múlik, hogy lesz-e ügyelet szeptember után is Szombathelyen.

Vas Népe

Legutóbb Puskás Tivadar lépett közbe, hogy ne legyen baj

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron dr. Puskás Tivadar akkori polgármester (Fidesz-KDNP) tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután az OMSZ levélben értesítette: felbontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, és a három hónapos felmondási idő után már nem látják el a betegeket, forráshiányra hivatkozva. Kiderült, hogy 2018-ban megdrágult a finanszírozás, 16 millió forintos hiány keletkezett emiatt a mentőknél. 2019-ben ezért az eddiginél 32 millió forinttal kért többet az OMSZ a szerződésben foglalt feladatok ellátásért a várostól. Dr. Puskás Tivadar akkor hiába figyelmeztette erre a közgyűlés baloldali többségét, a költségvetés elfogadásakor a pluszösszeget nem tervezték be, ezért döntött úgy akkor az OMSZ, hogy felbontja az ügyeleti ellátásra vonatkozó szerződést. A balodali többségű közgyűlés a helyzet súlyosságát felismerve végül megszavazta a hiányzó 32 milliós forrást az OMSZ számára, így a helyzet rendeződött.

 

Külsős cégre bíznák az ellátást, a felújításnak sem álltak neki

Az elképzelésekről dr. László Győző alpolgármester sajtótájékoztatót is tartott. A terv az volt, hogy a közbeszerzési eljárás során választanák ki azt a külső egészségügyi vállalkozást, amely október 1-je után működtetné Szombathelyen a háziorvosi ügyeletet. A külső vállalkozás megbízása legalább öt évre szólna. A lordok házaként ismert épület földszinti részében alakítanák ki az új ügyeletet, ehhez a majdnem 280 négyzetméteres önkormányzati ingatlant át kell alakítani és fel kell újítani. Ám a mai közgyűlésen kiderült: nem történt előrelépés az ügyben.

 

A közbeszerzési eljárás sem indult meg – mulasztásban a városvezetés

Illés Károly frakcióvezető aggodalmának adott hangot, hogy az orvosi ügyelet ellátására az Országos Mentőszolgálattal kötött önkormányzati szerződés szeptember végén lejár, és egyelőre nem látni, hogy milyen körülmények között folytatná a város az orvosi ügyelet ellátását.

Fotó: Cseh Gábor

A beszámolóból kiderült: a közbeszerzési eljárás nem indult meg az új helyen – az egykori Lordok háza földszintjén – való kialakításra, egyelőre csak a tervezésre kötötte meg a város a szerződést.

Dr. László Győző hangsúlyozta, korábban is elmondta, hogy abban állapodtak meg az OMSZ-szel, ha bármilyen ok miatt csúszás lesz, a mentőszolgálat biztosítja az ügyelet ellátását. Tárgyaláson kaptak ígéretet az OMSZ-től, hogy nincs akadálya annak, hogy december 31-éig ellássák ezt a feladatot.

Dr. Kecskés László, az egészségügyi szakmai bizottság elnökeként hangsúlyozta: nem érzi magát biztonságban az ellátás kapcsán. Sürgős intézkedésekre buzdított: az ide-oda cibált ügyeleti rendszer végre megoldott legyen, mert pillanatnyilag azt nem látja biztosítottnak. Akkor nyugodna meg, ha látná ezt írásban is.

Dr. Nemény András (ÉSZ) ígéretet tett, hogy ennek írásos bizonyítékát elküldi dr. Kecskés Lászlónak.

Illés Károly rávilágított: a két ülés közötti beszámolóból mindez nem derült ki, és ha nem kapnak rendes tájékoztatást, akkor jogosan teszik fel a kérdéseket.

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Kecskés László kiemelte: mulasztásban van a városvezetés, nem történt meg a közbeszerzési eljárás kiírása.

Húsz éve működött ez a rendszer

 

A jelenlegi ügyeleti rendszer egyébként 2002 óta üzemel. Lényege, hogy a mentők telephelyén, saját járműparkjukkal, szakembereikkel és irányító rendszerükkel, vállalkozóként dolgozó orvosok közreműködésével látják el a betegeket munkaidőn kívül, hétköznaponként délután négy és reggel nyolc óra között, a hétvégi napokon pedig huszonnégy órában.

Az ügyben kerestük az OMSZ-t is, hogy valóban született-e megállapodás és azt mit tartalmaz. Amint választ kapunk kérdéseinkre, közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában