A perköltséget a kórház kapja

2020.10.06. 12:10

Győri Ítélőtábla: kerékpározhatunk a dozmati víztározónál (Frissítve)

Már biztos: kerékpározhatunk a dozmati víztározónál – erről is szól a Győri Ítélőtábla jogerős ítélete, amivel dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger az Ungár Péter érdekeltségébe tartozó, Czeglédy Csaba által képviselt portállal szemben jogerősen helyreigazítási pert nyert.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN

Frissítve:

16.40

Nemény Andrásnak küldött kérdéseinkre a városháza kommunikációs vezetője válaszolt. Azt írta:

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok munkatársainak kiválasztásában semmifajta kompetenciája és ráhatása nincs a városvezetésnek és nem is kíván ebbe beleszólni, ez természetesen a munkavállalók munkaszerződéseire is értendő.

Szombathely városvezetése sem a város lakosai között zajló polgári peres eljárásokkal, sem magánindítványra, magánszemélyek ellen indított nyomozásokkal nem kíván foglalkozni.

12.00

Sarkalatos kérdéssé vált, biciklizhetünk-e a dozmati víztározónál – írtuk augusztusban, miután a Győri Törvényszék elutasította dr. Szendrő-Németh Tamás helyreigazítási kérelmét az ugytudjuk.hu oldalon megjelent cikkel kapcsolatosan. A civil blogger akkori facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ungár Péterhez köthető online portál és az azt jogsegély szolgálatban képviselő dr. Czeglédy Csaba ügyvédi irodája azon fáradozik, hogy bebizonyítsa, a KRESZ-t szegi meg az, aki a dozmati víztározó területén biciklizik.

Ismert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is azt az álláspontot képviselte, hogy igen, kerékpározhatunk a víztározó töltésén. Ezt kérdőjelezte meg az elsőfokú törvényszéki ítélet, ami ellen Szendrő fellebbezett a Győri Ítélőtáblánál. Az végül múlt héten adott igazat a civil bloggernek. A jogerős ítélet szerint az ugytudjuk.hu valótlanul állította egyebek között, hogy a blogger szabályszegést követett el, amikor a behajtani tilos tábla ellenére tovább biciklizett a víztározó töltésén. A bírósági dokumentumot Szendrő-Németh Tamás osztotta meg közösségi oldalán.

„A videón látható, mindkét irányból behajtani tilos tábla az alatta megfogalmazott kivételekre, valamint az árvízvédelmi töltésekkel kapcsolatos szabályozásra figyelemmel nem tiltja a kerékpárral való behajtást” – olvasható az ítéletben.

Az ítélőtábla határozatából az is kiderült, hogy az Ungár Péterhez köthető portál „jobb tudomása ellenére” tett valótlan állítást a videófelvétel elkészítésének módjáról, illetve a per során nem igazolta azt, hogy a közölt anyagban a behajtani tilos táblával kapcsolatban milyen szakértőre hivatkozott.

Nincs trükközés a levélátvétellel

„Eltérő jogértelmezés oda vezetne, hogy a sajtószerv egyoldalú magatartásával minden sajtó-helyreigazítási kísérletet meghiúsíthatna csupán azzal, hogy az általa is kockázatos tartalmúnak vélt újságcikkel kapcsolatban a postai értesítést követően a tértivevényes iratot csak a határidő után veszi át” – olvasható a jogerős ítéletben, ami ezzel módosította az elsőfokú döntést, vagyis a blogger nem csúszott ki a helyreigazítási kérelem határidőn belüli eljuttatásával.

Az ítélet szerint az Ungár Péterhez köthető portál szerkesztősége a civil bloggernek perköltségként 70 ezer forintot fizet, amit Szendrő-Németh Tamás a Markusovszky kórház gyermekosztálya számára ajánlott fel.

Nemény Andrást és a médiaközpont új ügyvezetőjét is megszólította a blogger

A Győri Ítélőtábla ítéletéről Szendrő-Németh Tamás tájékoztatta Nemény András polgármestert és Némethy Máriát is. Mint ahogy arról is, hogy a Veszprémi Járásbíróság ugyanebben a cikkben foglalt állításokon alapuló, rágalmazás vétsége miatt tett feljelentése alapján nyomozást rendelt el.

A szintén nyilvánosságra hozott levélből megtudtuk: a városvezetőtől, és az ügyvezetőtől azt kérte, hogy vizsgáltassa felül, Farkas Balázs szakmailag alkalmas személy-e arra, hogy a Szombathelyi Médiaközpont NKft-nek havi 500 ezer forintért szakmai tanácsokat adjon úgy, hogy jogerős ítélet állapította meg, az általa főszerkesztett portál többszörösen jobb tudomása ellenére tett valótlan állításokat, továbbá hogy a Veszprémi Járásbíróság a lapnál nyomozást rendelt el rágalmazás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Szendrő kérte továbbá, hogy a vizsgálat terjedjen ki arra is, hogy „Farkas Balázs a médiaközpontnál végzett munkája során érvényesíti-e saját, illetve főnöke, Ungár Péter milliárdos LMP-s országgyűlési képviselő érdekeit.”

 

Az ügy miatt kérdéseket küldtünk Szombathely polgármesterének. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!