Zöld út

2020.10.08. 17:58

Nyolc igen és egy nem Szabó Tibornak – Értékelte a WSSZ igazgatói pályázatokat a szakmai bizottság

A városházán hallgatta meg csütörtökön a Weöres Sándor Színház (WSSZ) két igazgatójelöltjét a szakmai bizottság, amely 8:1 arányban Szabó Tibornak, a szombathelyi színház színművészének adott zöld utat.

Vas Népe

20201008 Színház igazgatói meghallgatás, Szabó Tibor színművész, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az előzményekről: a törvényi változásoknak megfelelően a szombathelyi önkormányzat az idén tavasszal fenntartói szerződést kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek értelmében a WSSZ idei központi támogatása 302 millió forint, a városi támogatás 210 millió forint. Nem sokkal ezután a város kiírta a WSSZ igazgatói pályázatát: Jordán Tamás mandátuma 2021 januárjában lejár. Ketten pályáztak: Harsányi Sulyom László és Szabó Tibor.

A csütörtökön14 órakor kezdődő ülés 17 óra után ért véget. A szakmai bizottságban Fülöp Péter helyettes államtitkár (EMMI), Szász Zsolt, Szabó K. István, Szente Vajk, Szabó Ágnes (színházművészeti tanács), Savanyu Gergely (színházi szakszervezet), Vlahovics Edit (WSSZ), valamint Horváth Soma és László Győző alpolgármester foglalt helyet. A tanácskozás után a felek közleményt adtak ki: „Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2020. június 25-én pályázati felhívást fogadott el a Weöres Sándor Színház Nonprofi t Kft. ügyvezetői igazgatói álláshelyének betöltésére. A pályázati felhívásra határidőben két pályázó, Szabó Tibor András és Harsányi Sulyom László nyújtott be pályázatot. A színházi szakmai bizottság 2020. október 8-án, 14 órakor Szombathelyen, a városházán tartotta ülését. A szakmai bizottság a pályázatokat értékelte.

Harsányi Sulyom László pályázatáról a bizottság az alábbi összegző véleményt alkotta: pályázata formai szempontból érvényes volt, a pályázó a pályázati feltételeknek megfelel. A bizottság három igen, hat nem szavazat mellett Harsányi Sulyom László pályázatát nem támogatta. Szabó Tibor András pályázatáról a bizottság az alábbi összegző véleményt alkotta: pályázata formai szempontból érvényes volt, a pályázó a pályázati feltételeknek megfelel. A bizottság nyolc igen, egy nem szavazat mellett Szabó Tibor András pályázatát támogatta. A szakmai bizottság és az önkormányzat illetékes bizottságainak véleménye ismeretében a közgyűlés bírálja el az ügyvezető igazgatói pályázatot. A Weöres Sándor Színház ügyvezetőjéről a 2020. októberi ülésén dönt a közgyűlés.”

A bizottsági meghallgatásról az a jelölt juthat tovább, aki a 9 tagú bizottságtól minimum öt igen szavazatot kap; ebben az esetben a közgyűlés választ a több igazgatójelölt közül. Szombathelyen nem ez a helyzet: Harsányi Sulyom Lászlónak a második körhöz a három igen szavazat nem volt elég. A közgyűlés tehát Szabó Tiborról szavaz. A végső szót ebben az esetben is miniszternek van joga kimondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!