A zöldségek, gyümölcsök mellett szaloncukor is kapható

2020.11.23. 07:00

Az ősz és már a tél is jelen van a szombathelyi piacon

Minden beszerezhető a piacon a karácsonyi készülődéshez. A díszek mellett megtaláljuk már az árusok kínálatában a sütemények alapanyagait, de válogathatunk még őszi finomságok közül is.

Polgár Patrícia

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Koszorúk

Minden igényt kielégítő a koszorúválaszték, legyen szó színről, méretről vagy stílusról – ennek megfelelően az árak is széles skálán mozognak. Az egyszerűbb darabokat már akár 1800 forintért is beszerezhetjük, de vásárolhatunk 8500 forintos asztali díszt is. Egy vásárló név nélkül elmondta: évek óta a piacon szerzi be az adventi koszorút kedvenc árusától, aki mindig tud az ízlésének megfelelőt alkotni.

Szaloncukrok

Az ünnepre készülők már válogathatnak a kimért szaloncukrok közül is. Ezek kilónkénti ára 1200–3000 forint között mozog jelenleg.

Ahogy mindig, úgy szombaton is stószokban sorakoztak Gergácz Péter előtt a tojásos tálcák. Az árus elmondta: mivel egyre drágábbak a tápok, így ők is kénytelenek magasabb áron kínálni a tojást. Ötven forintért árulja darabját. Egy másik helyen kisebbek és nagyobbak közül is lehet választani. Az L-es méretű tojás itt is 50, az M-es 40 forintba kerül, míg az S-est 35-ért kínálja a kereskedő.

Zöldségek, gyümölcsök

Horváth Zsolt zöldségekkel és gyümölcsökkel van kint a piacon, még a tél a közeledtével is javarészt magyar árut kínál. Novemberben már nem kifejezetten a szezonzöldségeket – talán még az ősz utószeleként a sütőtök az, amit előszeretettel keresnek vásárlói. Ebből egy fajtát, kanadai sonkatököt kínál, kilóját 248 forintért. Ahogy mondja, ez nagyjából a tavalyi árnak felel meg. Sokan viszik tőle a leves­zöldséget és a sárgarépát is. Előbbiből a másodosztályúnak 600, utóbbiból a szebb, termetesebb daraboknak 300 forint kilója. A kereskedő szerint az uborkánál tapasztalható jelentősebb drágulás, ugyanis sok magyar termelő hagyott fel a tavaszi szezonban a termesztésével a járványhelyzet okozta nehézségek miatt.

Dió

Károlyné Wagner Elvira vállalkozó szerint a dióból a fákat tizedelő betegség miatt van kevesebb. A kevesebb termés pedig magasabb árakat is hoz magával. Elvira a sötétebb fajta csonthéjast kilónként 5200, a világosabbat 5600 forintért árulja. Mint mondja, ízében nincs köztük különbség – a sötétebből általában zserbó és tészták készülnek, a világosabbat jellemzően díszítésnek és nassolni valónak viszik.

Még nincs vége a gesztenyeszezonnak sem. A tipikusan őszi finomság kilóját 1200–1600 forintért szerezhetjük be.

 

Felújítás után

Bár a piac szombat délelőtt is tömve volt vásárlókkal, néhányan megjegyezték, nem elégedettek a megújult vásárcsarnok nem sokkal a felújítás utáni állapotával. Többségük a még nem teljesen befejezett mennyezetre panaszkodott, de egyikük felhívta a figyelmet a padozat állapotára is, ami meglátása szerint néhány hét alatt sokat romlott. Ezzel szemben üdvözölték azt, hogy önműködő ajtókat üzemeltek be, azonban már ezek működésében is akadnak problémák. Egy kereskedő hozzátette: a felújítás nem hozta őket könnyű helyzetbe, ugyanis kevesebb teret kaptak a kipakolásra, mint korábban. Ezenkívül sok árusnak a még zajló felújítás idején nem jutott hely a máig átadott csarnokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!