Adományozási szokások

2020.12.18. 11:17

Nehéz helyzetbe kerültek – Adománnyal kiszámíthatóvá tehetjük az SOS-családok életét

Jelentős mértékben adományokból tartja fenn magát az SOS Gyermekfalvak. Az adományozási szokások, lehetőségek a Covid–19-járvány nyomán változtak, emiatt veszélybe kerülhet a náluk felnövő közel 400 gyermek biztonsága, erről is beszélt Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

Tóth Kata

Nevelőszülők támogatása 20201203 Kőszeg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Nevelőszülők támogatása 20201203 Kőszeg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Budai Ferencné Ria

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Állami feladatot lát el az SOS Gyermekfalvak Magyarországon, ezért állami normatívát kapnak a gyerekek után – minden más bevételük adományokból származik. Míg korábban nemzetközi anyaszervezetüktől is jelentős forrás érkezett, 2020-tól a magyar SOS-nek saját lábra kellett állnia és önfenntartóvá válnia. A nemzetközi szervezet a Magyarországnál rosszabb gazdasági, társadalmi, egészségügyi helyzetben lévő országokba csoportosítja át a forrásokat.

2012 óta az a törekvésük, hogy támogatóik segítségével önfenntartóvá váljanak. Az állami normatíva önmagában nem elég a kiadásokra, mondja Romet-Balla Ágnes. Hozzátéve: nem látják veszélyét a bezárásnak, de komoly erőfeszítéseket kell tenniük, hogy a lecsökkent forrást pótolják.

– A pandémiás helyzet továbbrontott a helyzetünkön. Cégektől és magánszemélyektől kapunk adományokat. Akik elveszítették az állásukat, azok minden extra kiadást megszüntetnek, bár aki teheti, a kevésből is ad. A vállalati oldal viszont, amint a gazdaság megtorpanását érzi, behúzza a kéziféket, ezt történt most is – jelentősen csökkent az adományok mértéke. A gyerekek, akik állami gondoskodásba kerülnek, jellemzően legalább 5-6 évet a rendszerben töltenek. Fontos tehát távlatokban gondolkodnunk, hogy később se kerüljenek veszélybe – hangsúlyozza az igazgató.

Nehéz helyzetbe kerültek a nevelőszülői családok is. A nevelőszülők feladata, hogy otthont, gondoskodást nyújtsanak a rájuk bízott gyerekeknek. Azzal, hogy tavasszal bezártak az iskolák, és a 2. hullámban is több helyen rendeltek el digitális oktatást, nőttek a 3-5 gyermek élelmezési költségei, a rezsiköltségek, digitális eszközöket kellett beszerezni. A gyerekeket pszichésen is megviselte a változás: aki állami gondoskodásba kerül, az eleve súlyosan traumatizált. Most még inkább ápolni kell a lelküket – jóval nehezebb tehát a nevelőszülőknek is helytállniuk, akiket a pszichológusok is csak az online térben tudnak támogatni.

Aki adományozni szeretne, az a www.sos.hu oldalon megtalálja a tudnivalókat. Romet-Balla Ágnes azt tudatosítja: vannak helyzetek, amikor nem csak azzal segítünk, hogy egy nevelőszülői család mindennapi étkezéséhez hozzájárulunk. Fontos a pszichés segítség is: azt a szervezetet is támogatjuk, amelyik emberséget, odafigyelést ad a családoknak. Mintegy 150-en dolgoznak az SOS kötelékében – munkatársaik és a segítők is az adományok révén kaphatnak bért.

Az SOS Gyermekfalvak évek óta használhatja az etikus adománygyűjtő szervezetek logóját: százszázalékosan megfelelnek a kritériumoknak. Folyamatosan beszámolnak családjaikról is, köztük a Kőszegen élőkről. Ahogy korábban írtuk, átalakuláson megy keresztül a gyermekfalu. A családok fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek. A nem eléggé kihasznált SOS-ingatlanokat és használaton kívüli telkeket a szervezet értékesíti, az így befolyt összeget a magyar SOS-ben élő gyerekekre fordítják. Aki nagylelkűen adományoz, az a Kőszegen élő családokat is támogatja.

Kiemelt képünkön az egyik nevelőszülő, Budai Ferencné Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!