február 25

2021.02.20. 11:30

Iparűzési adó: határidő közeleg – A gazdaság újraindításának lényeges eleme az adókedvezmény

A fizetendő iparűzésiadó-előleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtaniuk az érintetteknek február 25-éig a NAV-hoz

MTI, VN

Budapest 20191105 KKV ITM Stratégia Konferencia Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára foto: Kallus György

Fotó: MW-archív/VG/Kallus György

A gazdaság újraindításának egyik lényeges eleme, hogy idén a koronavírus-járvány miatt a kis- és középvállalkozások (kkv) helyi iparűzési adójának (hipa) maximális mértéke a felére csökken, azaz egy százaléknál nem lehet magasabb – tájékoztatta a távirati irodát Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A felére csökkentett adómérték már a 2021-ben fizetendő iparűzésiadó-előleg fizetésénél is alkalmazható, ám ennek az adókönnyítésnek az igénybevételéhez a vállalkozónak február 25-éig be kell jelentenie a NAV-nál az összes helyi adótörvény szerinti telephelyét, és nyilatkoznia kell a jogosultság fennállásáról, így többek között arról is, hogy kkv-nak minősül.

– A 2021. február 25-éig esedékes elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges; az egyszázalékos iparűzésiadó-mérték alkalmazásához nem – hangsúlyozta Izer Norbert.

– A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hírlevélben hívta fel a megyében érintett vállalkozók figyelmét, hogy közeleg a HIPA-kedvezmény igénybevételéhez szükséges regisztráció határideje – tudtuk meg Kovács Vince elnöktől. – Minden olyan forint fontos, amely a vállalkozásnál marad – hangsúlyozta Kovács Vince, hozzátéve, hogy ha ez a kormányzati támogatás ebben a formában valósul meg, akkor az érintettek számára ez fontos döntés, hiszen ez a vállalkozásnál maradó pénz, amelyet nem kell kiadnia. Az elnök kitért arra: ezért is tartották fontosnak hírlevélben felhívni a határidőre a figyelmet. Azok a vállalkozások, amelyek nem tesznek nyilatkozatot, nem vehetik igénybe az adóelőleg utáni kedvezményt. Ezeknek a cégeknek eleget kell tenniük iparűzésiadó-fizetési kötelezettségüknek a vállalkozásuk székhelye szerinti önkormányzatoknál.

Kiemelt képünkön: Izer Norbert államtitkár is felhívta a figyelmet: február 25-éig nyilatkozhatnak a kkv-k

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!