ingatlanpiac

2021.09.26. 11:30

A hét ingatlana egy elképesztő kincs: eladó a Mikosd-kastély

Vannak pillanatok, amikor a képek többet mondanak minden szónál. A 2700 nm-es, 342 millióért kínált ingatlan kapcsán azonban érdemes az épület múltját, történelmét is kicsit megismerni. Múlt és egy talán szebb jövő, egy megújulásra váró kastély kapcsán.

VN

“Az eladó Mikosd-kastély gazdag történelmi múlttal és egyedülálló építészeti értékekkel rendelkező kastély, mely a hazai kastélytörténet egyik legszebb épített öröksége. A romantikus sítlusú kastélyt Mikos Ede báró 1857 és 1866 között egy bécsi építész tervei alapján építette.

Fotók: ingatlanbazar.hu

A mesés természeti környezetben elhelyezkedő kastélyhoz pálmaház és kápolna is épült. A kastély körül egy angolparkot alakítottak ki melyben tölgyfák, ezüst és jegenyefenyők, hársfák, bükk és platánfák mellett a tavakban gyönyörködhettek, melyek halakkal és hattyúkkal voltak tele. A 63 szobás kastélyépülethez jelenleg is hozzátartoznak a Széplak-patak táplálta tavak. A tó mára sajnos kiszáradt de a zsilip rekonstruálásával ismét feltölthető hiszen a víz utánpótlása természetes forrásból biztosított.

A parkot két méter magas téglakerítés veszi körül melyet két romantikus stílusú kapu tagol, az egyik mellett erdészház a másik mellett kertészház, kocsiszín és lóistálló is állt.Az uradalom Mikos Ede báró halála után lányaira Olgára és Gizellára szállt. Mikos Olga 1871-ben a kastélyban tartotta esküvőjét herceg Yturbide Salvatorral aki a mexikói császár trónörököse volt.A II. világháborút követően a kastély gyermeküdülő volt, azok akik a kastélyban töltötték a nyarukat szívesen gondolnak vissza az ott eltöltött időszakra.

A rendszerváltást követően egy kiemelkedően nagy költségvetésű felújítás kezdődött majd félbemaradt. A jelenlegi tulajdonos a tetőcserét már elvégezte azonban az épület jelentős felújításra szorul. 2008-ban elkészültek a tervek az ingatlan kastélyszállóvá alakítására, mely alapján egy új modern szárny hozzáépítésével jelenlegi 2700 nm-ről az épület 6200 nm-re bővülne.

Jelenleg a 1,5 hektáros kastélyhoz 4 hektár tó, az erdészlak és egy diadalívszerű kapu is tartozik. A főépület körüli műemlék erdő nem a vételár része( azonban szintén értékesítés alatt áll). [...]”

További részletek és alaprajzok az ingatlanbazar.hu oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!