Nem könnyű felkerülni

2021.12.12. 15:30

A száz legjobb között: Szántó Dániel új krimije a nemzetközi mezőnyben

Szántó Dániel legújabb krimije bekerült a Bookazine top 100-ba. A rangos szakmai elismerés mellett szó esett következő könyvéről is.

Budai Dávid

Fotó: VN/SZD

A szombathelyi, ma már Siófokon élő Szántó Dánielről, a közgazdászból lett krimiíróról már többször írtunk, legutóbb alig több mint egy éve, az Egy pap vallomása című könyvének megjelenése kapcsán. Ezúttal arról számolhatunk be, hogy az idén májusban megjelent negyedik könyve, A hatszög – kategóriájában egyedüli magyar szerző műveként – felkerült a Bookazine top 100-as listájára. Hogy ez megtörtént, arról ő is csak véletlenül értesült az Instagramon egy posztból – meséli Dani, akivel a százas listára való felkerülés jelentőségéről, A hatszögről és tervezett könyvéről is beszélgettünk.

 

Erre a top 100-as listára tényleg nem könnyű felkerülni, ahhoz ugyanis első körben egy kiadót kell találni, csakhogy egy kiadóhoz havonta százával érkeznek a legkülönfélébb kéziratok. Aki ezen az akadályon átjut, íróként már örülhet, azonban nagyobb kiadókhoz csak úgy lehet bekerülni, ha az ember már bizonyított. Dani túl van ezen is, hiszen néhány éve a piacvezető magyarországi kiadók egyikével kötött szerződést, a száz legjobb közé bekerülni azonban még innen is nehéz. A kiadók minden évben többtucatnyi könyvet ajánlanak a szakmai zsűrinek, akiknek végül egy több ezer kötetet tartalmazó nemzetközi listából kell kiszűrniük az összesen száz, kategóriánként tíz legjobbat. Aki kicsit is otthon van a krimi műfajában, tudhatja, hogy a legkiválóbb skandináv írókkal egy oldalon szerepelni tényleg igazi dicsőség.

 

 

A hatszög főhősét Dani legutóbbi könyvéből mentette át, míg azonban az előző történet vallási témát boncolgat, a mostani a rasszizmus témakörébe ágyazza a lebilincselő krimit. A hatszöget írója élete legjobb történetének tartja, és nagyon úgy tűnik, így gondolják mások is. A százas listára felkerülni még az eladási toplistát heteken át vezető kötet esetében is komoly szakmai elismerésnek számít. Dani eddigi négy könyvében – Revans, Az üldözött, Egy pap vallomásai, A hatszög – az olvasók rejtélyes gyilkosságok nyomába eredhettek, jövő nyárra tervezett regényében tündék és törpök lesznek az útitársak. A Gyűrűk ura-áthallás nem véletlen, Dani nagy rajongója Tolkien mesterművének, de az ő világa egy teljesen új világ lesz, saját térképpel, saját sztorival, de ez már egy következő történet.

 

Kiemelt képünkön: Szántó Dániel élete eddigi legjobb történetének tartja A hatszöget – úgy tűnik, mások is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!