VN-jótékonyság

2021.12.08. 14:00

Az elárvult jánosházi kisfiú, Máthé Bence javára is gyűjtünk adományokat karácsonyra

Autóbaleset miatt egy hónapja elvesztette édesanyját egy jánosházi kisfiú, Máthé Bence, aki január 1-jén lesz hétéves. Az édesapjával nincs és nem is volt kapcsolata. A nagynénje vette magához a párjával négy saját gyermekük mellé.

Merklin Tímea

20211202 Jánosháza Autóbaleset miatt egy hónapja elvesztette édesanyját, Máthé Bence, aki 2022. január 1-én lesz 7 éves. Az édesapjával nincs, és nem is volt kapcsolata. A nagynénje vette magához a férjével négy saját gyermekük mellé. Az elhunyt fiatalasszony nővére, Barátné Máthé Erika, aki ápolónő egy otthonban, a férje gyári munkás. Elkél a segítség. Bence írt a Jézuskának levelet: laptopot és elektromos rollert szeretne karácsonyra. fotó: Szendi Péter (SZP) Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

Az elárvult Bence jó helyen van. Már az édesanyja halála előtti napokban megoldódott az elhelyezése: a koponyatörést, belső sérüléseket szenvedő fiatal nőnek tudomása volt arról, hogy a nővére magához vette, és egyetértett ezzel. Máthé Alexandra Magdolna vétlen volt a balesetben, amelynek során a személygépkocsi, amelyben ült, egy fának csapódott. A súlyos sérüléseket követő műtéteket túlélte, aztán mégis beállt az agyhalál november 8-án, és még aznap este elhunyt.

 

Bence volt kint a sírjánál, érti, hogy meghalt, és nem jön haza, de azt nem biztos, hogy érti, hogy soha többet nem. Van az anyukájáról egy képe, amelyet hordozgat, meg-megnézi azt a fotót is, amely ki van téve a nappaliban az asztalon, egy keretben őrzik Alexandra ragyogó mosolyát, nem akarják elfelejteni. Könnyes szemmel hitetlenkedik a nagymama, Máthé Lászlóné, nem múlik belőle a döbbenet, hogy a lányával ez megtörténhetett. Másik lánya, Erika sincs másként, de ő stabilan áll a helyzetben. Nincs más választása, ő képviseli a balesetet szenvedő húgát az utólagos eljárásban, és van egy sok erőt, időt, figyelmet, törődést igénylő héttagú család a napi munkája mellett. Ha nem volna elég a család számára a gyász, nem titkolható az sem, hogy anyagilag mekkora megterhelést jelent az elhunytról való gondoskodás.

 

– A temetés félmillió forint volt, nem tudtuk volna eltemettetni Alexandrát, ha nem segít a Bajban Barát Alapítvány. A kórházból nemrég küldtek hűtési számlát 10 800 forintról, a halott öltöztetése húszezer forint volt. Ezeket már kifizettük – mondja Baráthné Máthé Erika. – Fizettünk 35 ezer forintot a kiharangozásért és a miséért, a rendőrségtől jött egy számla a baleset kapcsán 15 ezer forint büntetésről, mert nem volt bekötve Alexandra biztonsági öve. Ez utóbbit elengedték, amikor megtudták, meghalt.

 

Bence nem magányos, mindig van kihez fordulnia. Ha megkérdezik tőle, vannak-e testvérei, az unokatestvéreit sorolja. Jön-megy köztük, látszik, hogy otthon van, ő a legkisebb. A beszélgetésünkben nem vesz részt, a tízéves Virág képviseli a párosukat, a két kicsi egy szobában lakik most.

 

„Ahol négy elfér, elfér az ötödik is” – így Erika minden aggódás nélkül, nyugalmát átveszi a csipet csapat. Azt is látni kell, hogy elkelne a segítség. Bence Jézuskának írt leveléből az derül ki, hogy laptopot és elektromos rollert szeretne. Támogatni a Lapcom Média Alapítvány Vas megyére igényelt alszámlájának 12096705–01312657–00300002 számán lehet, az összeget december 23-án adjuk át.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vas-nepe-jotekonysagi-akcioja-tegyuk-szebbe-szamukra-a-karacsonyt-5534156/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!