Emlékezzünk 2021-re

2021.12.21. 20:00

Családi gazdaság az Őrségben, váratlan agyvérzés, újra baba született Kőszegen - Ez történt februárban

Mutatjuk, hogy mi érdekelte leginkább a Vas megyeieket februárban.

vaol.hu

20210204 Nagyrákos Baksa Eszter polgármester családi gazdasága Nagyrákoson. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Arról már beszámoltunk, hogy melyek voltak azok az események januárban, amelyek leginkább érdekelték olvasóinkat. A 2021-es év múltidéző sorozatát a februári történésekkel folytatjuk. Lássuk a második hónapot:

 

Tragédia

 

Az anya váratlanul meghalt agyvérzésben – A szombathelyi Fazekas család nehéz helyzetbe került

 

Sajnos február hónap sem telt el tragédia nélkül. A születésnapján kapott agyvérzést, és nem tudták megmenteni, elhunyt egy 42 éves, ötgyermekes anya. Halála váratlan volt, sokkolta a családot, gyászoló férjének egyedül kell tovább szervezni az életet. Fazekas Zsoltéknál jártunk Szombathelyen. Semmi előjele nem volt, hogy ekkora baj történik.

 

- Dolgoztam a számítógépnél, a feleségem mellettem ült, almát evett. Egyszer csak lefordult a székről, a jobb oldala azonnal lebénult, az arca lefittyedt. Rátettem a kanapéra, kérdezgettem, mi van vele, de nem tudott válaszolni, fuldokolni kezdett, mert lebénultak a nyelést segítő izmok is, mentőt hívtam. Kórházba vitték: este tízkor értem el a doktort az intenzív osztályon, mondta, hogy az agytörzsnek olyan nagy része bevérzett, hogy nem operálható – idézte fel a történteket lapunknak Fazekas Zsolt, majd folytatta.

 

- Gépi lélegeztetés tartotta életben, mondták, hogy nem visszafordítható a folyamat, ne reménykedjünk. Felmerült a szervdonáció, mivel fiatal volt. Azért tartották egy nappal tovább életben, mert úgy ítélték meg, hogy a fél-fél tüdő és a máj átültethető, szerdán meg is kapta három ember. Aznap délután Anitát lekapcsolták a gépről. A teljes cikkünket ITT olvashatja! 

A Fazekas család a tragédia után kérte a Vas Népe segítségétForrás: © Cseh Gábor

 

Helyi kék hírek

 

Megrázó: így találták meg a helyiek a holttestet Gércén

 

Február elején leégett egy ház Gércén, a romok között pedig a helyi lakosok egy holttestre bukkantak. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, megindult a találgatás. Ellátogattunk Gércére, hogy megtudjuk, mi történhetett. Megkerestük Fülöp Zsoltot, aki rátalált a holttestre. Kérésünkre felidézte a történteket.

 

Az épület a tűzeset után

Forrás: Horváth Balázs

- Reggel szólt a polgármester, hogy leégett a nagybátyám háza és nem tudják, hol van. Elindultunk keresni, kimentünk a hegybe is, de nem volt sehol, senki nem látta. A helyszínen feltűnt, hogy a romok között a nagybátyám három macskája valamit nagyon nyalogat Odamentünk, először azt hittük, hogy valami megégett állat hever a vasak között. Aztán láttuk, hogy nagyobb testről van szó. Akkor kihívtuk a rendőrséget – mondta el a férfi. A teljes cikket ITT találja!

 

Helyi közélet

 

Tizennégy év után újra baba született Kőszegen

 

Szerencsére nem csak szomorú események történtek az év második hónapjában Vas megyében. 2021. február 17-én, hajnalban jött világra Soproni Júlia (31) és Horváth Tibor (29) második kislánya, Kincső Bejke. A baba otthon született. A személyi igazolványában az szerepel majd, születési helye: Kőszeg. Tizennégy éve nem történt ilyen a vasi városban. Az édesanyával beszélgettünk, aki elmesélte, hogy már az első várandósága alatt is megfordult a fejében az otthonszülés gondolata. A teljes cikkünket ITT olvashatja!

 

Helyi életstílus

 

Négy család gazdasága Nagyrákoson

Anita készíti a sajtokat

Forrás: Szendi Péter

 

Tapasztalataink szerint olvasóink kifejezetten szeretik a virtuális sétákat, amit februári cikkünk is igazolt. Ezúttal az Őrség szívébe, Nagyrákosra Németh Istvánné, mindenki Baksa Esztije „birodalmába” látogattunk el, ahol megtapasztalhattuk, hogyan is zajlik az élet a gazdaságukban, milyen a munkamegosztás. Négy család együttműködésének eredménye az a gazdaság, amely több mint húszféle tejterméket állít elő az Őrségben. Körülbelül 30 hektár területen folytatnak természetkímélő gazdálkodást. Tizenöt tehén naponta átlagosan 150 liter tejet szolgáltat, ebből saját sajtműhelyükben 25-féle tejterméket állítanak elő. A Németh-porta sajtjai eljutnak már sok helyre, Lentitől Szombathelyig. A teljes cikket ITT olvashatja!

 

Múltidéző

 

Kétméteres hófalak Vas megyében 25 évvel ezelőtt

 

Nagyon népszerűek a múltidéző cikkeink, amikor régi újságokból elevenítjük fel, hogy mi történt korábban a megyében. Ez most egy múltidéző múltidézője lesz, hiszen 2021 februárjában írtunk cikket arról, hogy pontosan 35 évvel ezelőtt milyen zord időt hozott a tél, ami ma már kis túlzással elképzelhetetlen lenne.

Embermagasságú hófal Bozsoknál – Tátra hóekével tisztították az utat Lukácsházánál

Forrás: VN-archív

Az 1986-os február közepi időjárást, ha extrém hidegnek nem is lehetett nevezni, de csapadékosnak annál inkább. A 4-5 napig tartó hófúvás meglehetősen megnehezítette a vasiak életét. Simaság, Hegyfalu és Bük környékén, Kőszeg vonzáskörzetében, illetve az Őrségben volt a legkritikusabb a helyzet. Itt több száz méter hosszan 1,5–2 méteres hótorlaszokat is emelt a szél. Számos helyen megszervezték az ellátást, traktorok vitték a falvakba a kenyeret, tejet, gyógyszert.

 

Másnap újabb 15–20 centiméternyi hó hullott. És ugyan egész éjszaka folytatták a hóeltakarítást, erősítésre volt szükség. Az ország keleti részéből érkezett segítség: 32 nagy teljesítményű hóeke és hómaró birkózott a hófúvással. A főbb közlekedési útvonalakat járhatóvá tették, 26 összekötő út viszont továbbra is járhatatlan volt. A teljes cikket ITT olvashatja!

 

Kapcsolódó cikk:

 

Sajben Solt Bendegúz tragédiája és látogatásunk a vasvári hármas ikreknél vezette a híreket januárban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!