Adventi kalendárium

2021.12.21. 14:00

Csehimindszentre értek a szerkesztőségi akciónk során összegyűlt utolsó adományos táskák is

Hétfőn célba értek a szerkesztőségi akciónk nyomán öszszegyűlt utolsó adományos táskák is.

Tersztyánszky Krisztina

Gaálné Pápai Viktória és munkatársunk, Tersztyánszky Krisztina

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A gyermekek hamar nőnek: néha még alig volt rajtuk az új cipő, a nadrág vagy a téli dzseki, és máris túlnövik a méretet. Több táskányi gyűlt össze december folyamán ezekből a holmikból, és minden bizonynyal jól döntöttünk, amikor úgy gondoltuk, Csehimindszenten és környékén jó helyük lesz. Miután Gaálné Pápai Viktória közösségfejlesztővel és kis segítőivel kipakoljuk az adományt, Fukszberger Imre polgármesterrel és László Jánosné, Ildikó iskolaigazgatóval váltunk pár szót.

 

 Az iskolába hat település diákjai járnak, a 138 nebulóból 32 hátrányos helyzetű, közülük kettő halmozottan. A családvédelmi szakemberek 35 gyermeket tekintenek veszélyeztetettnek, 40 diák nevelkedik három- vagy többgyermekes családban.

 

 – A gyerekeken látjuk, hogy ennél jóval többen vannak nehéz élethelyzetben. A térségünket úgy emlegetik, hogy a Hegyhát Szabolcsa vagyunk – mondja a faluvezető, hozzátéve: az önkormányzatok minden lehetőséget megragadnak a segítségnyújtásra. A csehimindszenti általános iskola igazgatója arról számol be, hogy olyan programot indítottak el, ami a gyengébb képességű gyerekeknek is ad lehetőséget a megmutatkozásra. Pályázatok segítségével táborozni viszik, emlékezetes élményekben részesítik a diákokat, akiknek a szülei ezt nem tudnák megfizetni.

 

 Sok gyerek elmondja: otthon csak ritkán kerül a karácsonyfa alá személyre szóló ajándék. Nagy volt hát az öröm, amikor Viki és a kíséretében érkező néhány kislány belekukkantott a kapott táskákba. A közösségfejlesztő, aki máshonnan is gyűjt adományokat, már tavaly bevezette, hogy Csehimindszent és Mikosszéplak minden 12 év alatti gyerekének összekészít egy, a korának megfelelő ajándékdobozt. 

 

Ma mintegy száz meglepetésdobozt hordanak ki a családokhoz. Ami pedig egyik csomagba sem illik, az se vész kárba: a településen két-három havonta ingyenes ruhabörzén lehet válogatni az adományba kapott holmikból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!