Csillagos ég

2021.12.09. 00:30

Fényszennyezési kutatásokról rendeztek konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Fényszennyezési kutatásokról rendeztek konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban, ahol Az éjszakai égbolt színei címmel különleges fotókiállítás is nyílt.

Fotó: © Cseh Gábor

Dr. Kolláth Zoltán hosszú évek óta fotózza a csillagos eget. Elvileg halszem optikával is lehetne olyan képeket készíteni, amikor egy felvételből az egész gömb látszik, de a mérések és a minőség szempontjából az számára nem lenne kielégítő. Ezeket a fotókat 28 vagy akár 78 – különböző irányokba mutató – felvételből rakják össze egy szoftver segítségével. Az igazi színeket is vissza akarja adni, érzékelhetővé téve a különbséget a fényszennyezéstől mentes égbolthoz képest.

 

Az aulában az utóbbi három év felvételei láthatók – de a professzor már 2006 óta készített mérésre is használható fotókat, amióta a Zselici Csillagoségbolt Parkot létrehozták – Európában elsőként. Kolláth Zoltán a konferencián A szférák zenéje címmel diaporáma-bemutatót is tartott.

 

A fórum témája volt az is, hogy a fényszennyezés-kutatások eredményei miként jelennek meg az iskolai tananyagokban; dr. Skribanek Anna pedig arról beszélt, hogy a fényszennyezés mint környezeti stressz az embereken kívül az állatokra, növényekre is káros hatást gyakorol.

 

A kék leddel megvilágított paprikák például szép nagyra nőnek, de elfelejtenek virágozni. Napjaink alvásproblémáinak egyik lehetséges oka a hideg fehér fénnyel történő világítás. Ezekben a szobákban nem lehet nyugodtan aludni akkor sem, ha már lekapcsoltuk a villanyt, mert nem csökken le a melatonin-termelésünk (az alvási ciklust irányító hormonszint) éjszakára. Húsz perc hideg fehér fény elég ahhoz, hogy ne legyen mélyalvá- sunk.

 

Kiemelt képünkön: Dr. Kolláth Zoltán diaporáma-bemutatót tartott, különleges felvételeiből kiállítás nyílt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!