Csillagos ég

2021.12.09. 00:30

Fényszennyezési kutatásokról rendeztek konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Fényszennyezési kutatásokról rendeztek konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban, ahol Az éjszakai égbolt színei címmel különleges fotókiállítás is nyílt.

Dr. Kolláth Zoltán hosszú évek óta fotózza a csillagos eget. Elvileg halszem optikával is lehetne olyan képeket készíteni, amikor egy felvételből az egész gömb látszik, de a mérések és a minőség szempontjából az számára nem lenne kielégítő. Ezeket a fotókat 28 vagy akár 78 – különböző irányokba mutató – felvételből rakják össze egy szoftver segítségével. Az igazi színeket is vissza akarja adni, érzékelhetővé téve a különbséget a fényszennyezéstől mentes égbolthoz képest.

 

Az aulában az utóbbi három év felvételei láthatók – de a professzor már 2006 óta készített mérésre is használható fotókat, amióta a Zselici Csillagoségbolt Parkot létrehozták – Európában elsőként. Kolláth Zoltán a konferencián A szférák zenéje címmel diaporáma-bemutatót is tartott.

 

A fórum témája volt az is, hogy a fényszennyezés-kutatások eredményei miként jelennek meg az iskolai tananyagokban; dr. Skribanek Anna pedig arról beszélt, hogy a fényszennyezés mint környezeti stressz az embereken kívül az állatokra, növényekre is káros hatást gyakorol.

 

A kék leddel megvilágított paprikák például szép nagyra nőnek, de elfelejtenek virágozni. Napjaink alvásproblémáinak egyik lehetséges oka a hideg fehér fénnyel történő világítás. Ezekben a szobákban nem lehet nyugodtan aludni akkor sem, ha már lekapcsoltuk a villanyt, mert nem csökken le a melatonin-termelésünk (az alvási ciklust irányító hormonszint) éjszakára. Húsz perc hideg fehér fény elég ahhoz, hogy ne legyen mélyalvá- sunk.

 

Kiemelt képünkön: Dr. Kolláth Zoltán diaporáma-bemutatót tartott, különleges felvételeiből kiállítás nyílt

Ezek is érdekelhetik