Hagyományos karácsony

2021.12.11. 20:00

Gosztola Anita az elmúlt öt évben megtapasztalta, hogyan ünnepelnek a bécsiek

Adventi koszorú, adventi kalendárium, betlehem és cseresznyeág. Milyen az ünnepi készülődés a szomszédban?

Polgár Patrícia

Fotó: VN/GA

Gosztola Anita, a Wiener Christmas Salon tulajdonosa az elmúlt öt évben – mióta a szalon üzemel – rengeteg információt gyűjtött arról, hogyan is néz ki a tradicionális osztrák karácsony, melyek az elengedhetetlen kellékei. Anita úgy látja, Ausztriában nagyon építenek a régi hagyományokra, kevésbé vesznek át új motívumokat más országoktól. Az egyes tájegységeken más és más hagyományok élnek, azonban a szellemiség, a közös alapok megegyeznek. 

 

– Az osztrákokról összességében elmondható, hogy a dekorációt tekintve leginkább a tradicionális, örökölt díszeiket szeretik újra és újra felhasználni, kevés új dolgot vásárolnak. A karácsonyfán pedig a legtöbben a mai napig is gyertyát gyújtanak a divatos égősor helyett. A dekoráció színeiben a piros és az arany dominál: előbbi a szeretetet, utóbbi a bőséget szimbolizálja. Anita azt mondja, Ausztriában nagyon megélik a várakozást. Az advent legfontosabb kelléke az adventi koszorú, amelynek különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak. Ebből sem a divatosakat választják, inkább natúr koszorú kerül náluk az asztalra a liturgikus színű gyertyákkal. Emellett minden háztartásban megtalálhatók az adventi kalendáriumok – általában minden családtagnak van sajátja –, ám ezt nem édességgel teszik tele: apró bibliai idézeteket, történeteket helyeznek a kis ablakocskákba. 

 

Nem hiányozhat egy háztartásból sem a betlehem: az apró fafi gurák kollekcióját évről évre bővítik, az pedig külön program, hogy közösen építik meg az istállót. Az ételeket tekintve is az egyszerűségre törekszenek: népszerű karácsonyi étel a káposzta és a hal – utóbbi hagyományt a császári család teremtette meg az országban. A Burgenlandban élő Gerencsér Zsófi a az adventi várakozással kapcsolatban azt meséli: Ausztriában szokás, hogy december 4-én, Szent Barbara napján napkelte előtt levágnak három cseresznyeágat, és vízbe teszik. Ha szentestéig kivirágzanak, a hajadon kérőre számíthat a következő évben. 

 

Barbara napján búzát is szokás csíráztatni – ezzel a termésre kérik az Isten áldását. A csírázó gabonát szenteste a fa alá vagy egy asztalra rakják, a közepébe egy gyertyát helyeznek. December 21-én a ház ura megsüti a „Kletzenbrotot” – egy aszalt körtés gyümölcskenyeret –, amelyet maga szeg meg szenteste. A „kenyér” a pólyába csomagolt Jézust formázza, szimbolizálja.

Kiemelt képünkön: Gosztola Anita az elmúlt öt évben megtapasztalta, hogyan ünnepelnek a bécsiek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!