Mesterséges hó

2021.12.16. 07:00

Ha tartós lesz a fagy, beüzemelik a hóágyút Szombathelyen

Hiába végezték el a hóágyú és minden kapcsolódó berendezés tesztüzemét, mivel nincsen tartós hideg, nem indulhat el a hógyártás sem. Az üzemeltető szerint legutóbb 2019-ben voltak ideálisak a körülmények.

Budai Dávid

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

 A múlt héten lehulló hó és az esti fagyok juttatták eszünkbe az Emlékmű-domb hóágyúját, mert idejét sem tudjuk már, mikor szórt utoljára havat a szánkósoknak, ezért rákérdeztünk, miért nem üzemel. 

 

Potyondi Nikolett, a SZOVA NZrt. sajtóreferense nemcsak a hóágyúzás elmaradásának okát, de a fontosabb technikai tudnivalókat is megosztotta szerkesztőségünkkel. Először is, az ágyúzást megelőzően gondoskodni kell a földfelszínen mintegy négyszáz méter hosszú magasnyomású tömlő kiépítéséről – más, hasonló létesítményekkel ellentétben itt nincs földalatti csőrendszer – mivel a hóágyú a Csónakázó-tóból szivattyúz vizet, amit aztán szétporlaszt. Az apró vízcseppek a levegőben megfagynak, és ha kellően hideg van, már hópehelyként hullnak le. 

 

A szánkózáshoz megfelelő hóréteg elkészítése mindössze két-három napot vesz igénybe, de a hókészítést a kiépítés után folyamatosan kell végezni, mert leállás esetén belefagyna a tömlőbe a víz, ami kezelhetetlen állapotot eredményezne. Persze mindezzel számolt a SZOVA, fel is készültek a működtetésre, a gépek és a terület világításának próbaüzeme is megtörtént már a tél elején, csakhogy most nincsen elég hideg. 

 

A hóágyú beindítása és működtetése ugyanis csak megfelelő időjárási körülmények mellett lehetséges, ami tartósan -4 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jelent. Legutóbb 2019 januárjában volt lehetőség mesterséges hó készítésére. A középtávú időjárás-előrejelzés nem jósol kemény mínuszokat, így bizonytalan, hogy az elkövetkező hetekben, így például a téli szünetben beindítják-e a hóágyút. 

 

A szánkópálya üzemelése tehát időjárásfüggő és kérdéses, a műjégpályán viszont – mint megtudtuk – a téli szünet ideje alatt ünnepi nyitva tartással várják a látogatókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!