Interjú

2021.12.27. 14:00

Hende Csaba: „Nehéz, de eredményes évet zárunk”

Nehéz, de eredményes évet zár Szombathely és környéke. Koronavírus-járványról, megvalósult tervekről és célokról is beszélt lapunknak Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője.

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– A koronavírus-járvány harmadik hulláma közepén köszöntöttük a 2021-es évet, és ahogy a tavalyi jó része, az idei is a pandémia jegyében telt. Az, hogy ebben a fél évben sokkal nagyobb szabadsággal tudtunk mozogni, élni, annak is köszönhető, hogy a járványvédelmi intézkedések mellett az oltásokkal sokkal nagyobb védelmet kapott a lakosság. Magyarországon az egészségügy – elsősorban az orvosoknak és a nővéreknek köszönhetően – mindvégig állta a sarat, de mindenki hozott áldozatot azért, hogy eljuthassunk idáig. Jómagam minden pénteken önkéntesként dolgoztam a Markusovszky-kórház onkológiai járóbeteg-szakrendelésén – talán ez elvárható valakitől, akit ennyi minden köt szűkebb pátriájához – fogalmazott Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője, majd így folytatta: mára a dolgok állása jelentősen jobb a tavalyinál, amikor még csak a lezárások voltak mint védelmi eszközök, vagy az első félévnél, amikor elkezdődött az oltás és az immunizációt még nem kapta meg a népesség igen jelentős része. 

 

 

– Mostanra úgy tűnik, hogy bár a koronavírus mutálódik és újabb hullámokban jön, de akik megkapták az oltást, sokkal ellenállóbbak és nagyon komoly védettséget szereztek. Nem titok, hogy ehhez rendhagyó és szigorú kormányzati intézkedések kellettek, mindenki emlékszik erre a korszakra. Talán elmondhatjuk, hogy könnyebb dolgunk van, látjuk a fényt az alagút végén, de még sokat kell dolgoznunk azért, hogy kievickéljünk ebből a szörnyű időszakból – hangsúlyozta. – Mindennek ellenére komoly eredményeket tudhat maga mögött Szombathely és környéke. A térség adóerő-képessége tíz év alatt kétszeresére emelkedett, a tíz-tizenegy évvel ezelőtti viszonyokat jellemző mérgező munkanélküliség pedig mára szinte eltűnt. 2021 nyarán többen dolgoztak Vas megyében, mint az utolsó békés év, azaz 2019 ugyanezen időszakában. A foglalkoztatottság meghaladta Vas megyében a 75 százalékot, megjegyzem, 2010-ben 56 százalék volt. 

 

 

Hende Csaba beszélt arról is, hogy az előző fejlesztési ciklusban jelentős támogatásokat sikerült Szombathelyre koncentrálni, mintegy 208 milliárd forintnyi forrás érkezett városunkba. Az elmúlt időszak beruházásai közül kiemelendő az M86-os út és a Haladás Sportkomplexum, jelentős fejlesztések valósultak meg a Markusovszky-kórházban is. – Most közös sikerről számolhatok be, ugyanis ennél is nagyobbat léphetünk előre, a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklusban Vas megyébe 472 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik, ebből mintegy 329,2 milliárd forint Szombathelyt illeti meg. A kormányzattal közösen olyan, már létező dolgokat, kereteket, lehetőségeket próbálunk lefixálni, amelyek nagy biztonsággal meg is valósulhatnak. Lépésről lépésre kell haladnunk, tégláról téglára építkezünk, dolgozunk. Ha nem törjük meg a munka ütemét, közösen egyre nagyobb dolgokat vihetünk végbe. 

 

Kiemelt képünkön: „Ha nem törjük meg a munka ütemét, közösen egyre nagyobb dolgokat vihetünk végbe”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!