Tavaly összesen nem volt ennyi hó

2021.12.09. 06:32

Ilyen volt a nap, amikor megmutatta zord arcát a tél Vas megyében - Rengeteg fotó, videó

Csütörtökön fehérbe borult egész Vas megye.

vaol.hu

Forrás: VN-archív

Fotó: © Unger Tamás

 

Rövid összegzés:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése pontosnak bizonyult, a beharangozott mediterrán ciklon hatására már hajnalban havazni kezdett. Kőszegen kora délutánra már megközelítette a húsz centimétert a hó vastagsága. A megye keleti felén, Celldömölk környékén jóval kevesebb esett. Egymást érték a balesetek. A 8-as úton Hoszszúperesztegnél egy kamion letért az útról és felborult. A műszaki mentés órákig tartott, a kérdéses útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelték. 

 

Ausztria a rendkívüli helyzetre tekintettel már délelőttől nem engedte be Bozsoknál, Kőszegnél és Bucsunál a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket. Ez okozott némi torlódást a határ átkelőknél. Délutánra a főbb utak már csak enyhén latyakosak, sónedvesek voltak, viszont az alsóbbrendű utak a legtöbb helyen csak egy nyomon voltak járhatók. 

 

Percről percre a napról, amikor a hó volt az úr Vas megyében:

16.45 - Megszűnt a káosz: zavartalan a forgalom a bucsui határátkelőnél

Kint voltunk a bucsui határnál, ITT írunk a részletekről!

Forrás: Horváth Balázs

15.30 - Súlyos autóbaleset történt Sótonyban, elhajtott az okozója

A baleset részleteiről ITT írtunk! 

Forrás: Horváth Balázs

15.10 - A megye útjain több helyen is kamionok akadtak el a hóban

 

 Csütörtök reggel balesetet szenvedett kamion műszaki mentését kezdték meg a 8-as főúton Hosszúpereszteg közelében, ahol emiatt teljesen le kellett zárni az érintett útszakaszt. 

 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy fűrészport szállító kamionversenyző n borult fel a reggeli órákban, a balesetben személyi sérülés nem történt.

 

A megye útjain több helyen is kamionok akadtak el a hóban, Szombathely határában, Nardánál, Peresztegnél és Kőszegen is csak segítséggel tudták folytatni az útjukat a teherautók. A havazás miatt Ausztria felé sem engedik át a 7.5t-nál nehezebb járműveket, mivel ott is nehezen birkóznak meg a hirtelen leesett nagy mennyiségű hóval az utak kezelői. Oberwart környékén több teherautó akadt el az emelkedőkön.

Forrás: HI

 

14. 50 - Vas megyét ellepte a hó

Nézegessen fotókat! Rengeteg képet készítettünk a fehérbe borult Vas megyéről:

14.30 – Kőszegen 15 centiméternél is több hó esett

A friss jelentések szerint Szombathelyen napközben 12 centiméternyi hó hullott. Horvátzsidánynál 13 centimétert jegyeztek fel, Kőszegen pedig a 15-öt is meghaladta a hótakaró vastagsága.

 

Az adatok szerint, hogy haladunk keletre, úgy csökken a hó vastagsága. Celldömölk és térségében például jóval kevesebb esett, mint a megye többi részében.

14.20 - Havas közlekedés: Vasszentmihály-Szentgotthárd térségében

 - Továbbra is a hó az úr

A horvátzsidányi önkéntes tűzoltók segítettek a képen is látható kamionnak, ami a nagy havazásban akadt el csütörtökön. A megye útjain továbbra is havas, téli útviszonyokra kell számítani, több helyen is árokba csúszott járművek és elakadt kamionok vannak. 

Fotók: Horvátzsidány ÖTE

 

12.25 - Csak kamion ne jöjjön szemből! - A Vasi-Hegyháton is folyamatosan havazik

Munkatársaink is folyamatosan úton vannak, ma is a megye számos pontjára el kell jutniuk egy-egy eseményre. Oszkóba is időben elindultak - szerencséjükre, ugyanis negyvennél többel nem nagyon tudtak haladni a havas utakon sem Kám, sem Rábahídvég irányából. Mint mondták, többször elhagyta a szájukat a mondat: csak kamion ne jöjjön szemből! A Vasi-Hegyháton egyébként most is havazik, mint mesélték, a táj gyönyörű, egyetlen szépséghibája a történetnek, hogy vissza is kell jutniuk Szombathelyre.

12.00 - Korlátozás az osztrák-magyar határon

A havazás miatt Ausztria lezárta a határt Bozsoknál, Kőszegnél és Bucsunál a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek előtt. 

 

A további részletek itt érhetők el >>

 

10. 51 - Estig havazhat

 

Szombathelyen a lefrissebb adatok szerint 10 centiméternyi hó hullott.

 

 – A nap hátralévő részében is intenzív havazás várható, az esti órákban kicsit gyengül, majd éjszakára megszűnik – mondta portálunknak Pétervári Tibor, az OMSZ helyi észlelője. – Az előrejelzések szerint 10-20 centiméternyi friss hó várható. Pénteken és fagypont körül marad az idő. Szombaton pedig hideg akár mínusz tíz Celsius fok is lehet. így a mostani hó a következő napokban biztosan nem olvad el.

10.30 - Havazás a szombathelyi Emlékműnél

Forrás: Olvasói fotó
Forrás: Olvasói fotó

10.00 - Súlyos baleset Nemescsónál, tucatjával történnek a karambolok Vas megyében

 

A részletekről ITT írtunk! 

Forrás: Horváth Balázs

 

9.31 - Balesetek, elakadt kamionok - hóhelyzet Vas megyében

 

 

8.30 - Havas utak Szombathelyen. Szakad a hó, több baleset történt Vas megyében

 

6.50 - Így havazott Jákfán 

 

 

Forrás: Olvasónktól
Forrás: Olvasónktól

 

6.40 - A Katasztrófavédelem közleménye

A meteorológiai előrejelzések szerint ónos esőre kell készülni, a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki.

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/ -n olvashat.

 

 

5.00 - Munkatársunk tett egy kört Szombathelyen.

 

Előzmény:

Csütörtökön többfelé kell intenzív havazásra számítani, a hegyvidékhez közel eső részeken akár a 25 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat. Ez azért is érdekes, mert az elmúlt években nem érkezett ilyen jelentős mennyiségű havazás (15-30 cm) a térségbe, tavaly például összesen nem esett ennyi hó – mondta el lapunknak Ráduly Zoltán. Hozzátette: az útnak indulók különösen a déli óráktól kezdődően számoljanak hosszabb menetidővel. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője úgy számol, síkvidéken is jelentős mennyiségű hó eshet ma, de elsősorban a hajnali, reggeli órákban ónos eső is eshet.

 

– A hőmérséklet 0 Celsius- fok körül alakul, de a hőérzetet tovább rontja, hogy erős lesz az északi szél. Mindezt egy mediterrán ciklon okozza – magyarázta. A szakértő a folytatásban sem ígér jobb időt: pénteken a ködé és a páráé lesz a főszerep, szombaton kitisztul az ég, de a leghidegebb órákban akár –10 Celsius-fokot is mérhetünk. Napközben kicsivel fagypont feletti értékekre készüljünk! Vasárnap újabb csapadék érkezik, annak menynyiségét illetően még bizonytalanok a modellek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!