Visszatekintő

2021.12.25. 15:30

Kigyulladt a kőszegi Panoráma hotel, bajnok a Haladás, szerkesztőségünkben járt a roma rákkutató - Ez történt júniusban

Cikkünkben összefoglaljuk a júniusban történt főbb eseményeket. Sok érdekes dolog történt a megyénkben, szemezgessen velünk.

Fotó: Horváth Balázs

Emlékhelyet állítottak az emberi gyarlóság miatt elpusztult kacsának a Csónakázótónál

 

Ahogy arról lapunk májusban beszámolt, nagy közfelháborodást váltott ki – jogosan – az eset, amikor május közepén a szombathelyi Csónakázótónál 20-25 év körüli fiatalok, szándékosan kínoztak egy kicsinyeit nevelő kacsát. Kővel dobálták, és sajnos egyikük pontosan célzott. Az anya kacsa elpusztult, őt már sajnos semmilyen igazságszolgáltatás nem hozza vissza, bár sokan szeretnék tudni, hogy kik voltak azok a fiatalok, akiknek nem volt ennél jobb szórakozásuk. Az állatvédők sem hagyták szó nélkül az esetet.

Fotó: Olvasó

Olvasónk a Csónakázótónál sétált, és küldte a fotókat, hogy egy emlékhelyet alakítottak ki az emberi gyarlóság miatt elpusztult kacsának, közvetlenül a csobogó tövében. További részleteket IDE kattintva érhet el.

 

Teljes terjedelmében lángolt a Panoráma hotel felső szintje Kőszegen

 

Egy nagy kiterjedésű szupercella haladt el Kőszeg mellett, eközben egy villám csapott le a kőszegi Panoráma körúton lévő régi, használaton kívül álló Panoráma hotel tetőszerkezetére. Egy férfi, aki a tűzoltókat értesítette a tűzről, elmondta, hogy nagy csattanást hallott a villámcsapáskor, ezután kiment az udvarra, hogy megnézze, hogy esett-e kár az ingatlanjában, ekkor vette észre a szomszédos hotel felső szintjén lévő ablakokon kicsapó füstöt. Azonnal értesítette a tűzoltókat.

A tűzeset összehozta a kőszegieket: Kétszáz éhes ember dolgozott a helyszínen, és felmerült, hogyan tudunk nekik ételt adni. A helyi COOP üzletvezetőjét hívtam azzal, hogy vásárolnánk tőlük alapanyagot. Azonnal kinyitottak, és ugyanilyen gyorsan reagált a Soproni pékség is. A tűzoltólaktanyában készítettünk szendvicseket, éjjel 11 órára fent voltunk az ennivalóval a hegyen. A közelben lakók is hoztak vizet, kávét, frissítőt – tájékoztatta lapunkat Kőszeg polgármestere a vilámcsapást követő széleskörű összefogásról. További cikkeket a tűzesetről ITT és ITT talál. 

 

Szerkesztőségünkben járt a roma rákkutató, Horváth József „Joz”

 

Horváth József molekuláris genetikával foglalkozó kutatóbiológus. Ő a „roma rákkutató”, akit szárnyára vett a hírnév, és aki aztán megtanulta tudatosan használni a médiát. Mélyszegénységből jött, most 33 évesen a Teremtőtől kapott tehetséggel az általa mutatott irányt követi: segít az embereknek megváltoztatni az életüket.

Fotó: Szendi Péter

Nagyon közvetlen, nagyon sportos és nagyon vagány: első látásra nehéz eldönteni, hogy az edzőteremből vagy a tetoválószalonból érkezett-e. Ahogy a gyerekéveiről, a családjáról, a tanulmányairól, a körülményeiről és a hivatásáról – sőt, küldetéséről – beszél, felfejtődnek egyre újabb rétegei. Horváth József „Joz” világéletében kilógott a sorból. A karcagi cigánytelepen kitűnő eszével, most azzal, hogy a közösségi oldalon 134 ezres tábor követi bejegyzéseit, fotóit. Karcagról Debrecenbe, Debrecenből két éve a nyugati határszélre, Iklanberénybe hozta a sorsa. A vele készült interjút ITT olvashatja. 

 

Hajszálon múlt az újabb halálos baleset a 8-as főúton – videó

 

Vérfagyasztó videót tettek közzé az interneten egy újabb eszetlen, záróvonalas előzésről a 8-as főút Veszprém megyei szakaszán, a csehbányai elágazás előtt.

 

Sok Vas megyei autós is használja az egyébként forgalmas 8-as főút ezen szakaszát. Különösen igaz ez nyáron, hiszen például Balatonfüredre és környékére is ez az út visz a leggyorsabban. A minap történt egy elképesztő eset, ahol Fortuna erősen markolta a sofőr kezét, ugyanis rövid időn belül több frontális ütközést is megúszott. Teljes cikkünket és az esetről készült videót IDE kattintva tekintheti meg.

 

A videó kikerülése után újabb részletekről is beszámoltunk, előbb egy szemtanú szólalt meg az esettel kapcsolatban, később pedig az ámokfutó feladta magát.

 

Gyakran jár a gólya Csipkerekre – Utánajártunk a rejtélynek

 

Megalakult a második Vas megyei komatál közösség Csipkereken – az első a nemescsói volt tavaly –, az „Újszülött-köszöntők” nevet vették fel abból az örvendetes alkalomból, hogy az utóbbi időben sok gyerek születik a faluban.

Fotó: Szendi Péter

Mi itt a megtartó erő? Hogy lehet ez, mikor más falvakban elöregedésről, kihalásról beszélünk? Mi történik Csipkereken, ami vonzóvá teszi az itteni életet? – kérdezzük, és Kiss Bea ad magyarázatot, aki maga is „gyüttment”, betelepülő.

 

– Ez a falu mindenkit befogad megkülönböztetés nélkül. Mikosszéplakról jöttem ide a celldömölki férjemmel 2013-ban. Jó áron kaptunk itt házat, a fiunk, Bence már itt született. Nagyon tetszett, hogy még alig érkeztünk meg, sétáltunk a lejtőn felfelé a faluban, és egy órába telt, mire felértünk a dombon, mert mindenki megállított bennünket, beszélgettek velünk a helyiek. Tetszett nekünk az itteni közösségi élet, ismertük a csipkerekieket, mert az én gyerekkoromban mindenki a mindszenti iskolába járt felső tagozatra a környékből. Teljes cikkünket és további képeket IDE kattintva érhet el. 

 

Bajnok a Haladás – Történelmi diadalt aratott a futsalcsapat

 

Az NB I-es futsalbajnokság döntőjének negyedik felvonásán a Haladás VSE legyőzte a vendég Berettyóújfalut – így begyűjtötte története első bajnoki címét. A mindent eldöntő mérkőzés részletei, nyilatkozatok IDE kattintva érhetőek el.

 

Tombolt a hőség, sok riasztást kaptak a mentők Vas megyében

 

Hat-nyolc olyan esetük volt, ami biztosan összefügg a meleggel, megjelentek a folyadékhiányos állapotból eredő és a vérnyomáscsökkenéssel összefüggő rosszullétek. Volt, aki padon, más egy étteremben lett rosszul, haláleset viszont szerencsére nem történt. A mentők arra kértek mindenkit, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, főleg ne a tűző napon, és mindenki ügyeljen az ásványi anyag, valamint az elvesztett folyadék pótlására. Jó módszer lehet – különösen az idősek számára, akik amúgy is hajlamosak keveset inni – egy másfél literes palack megtöltése vízzel, mert így jól nyomon követhető a fogyasztás. A nap végére két ilyen palacknak el kell fogynia, ez a minimum. Teljes írásunkat ITT találja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!