Elkezdődött a szezon

2021.12.15. 07:00

Már keresik az igazit - Több vasi településen is körülnéztünk, milyen a kínálat fenyőfából - fotók

A karácsonyfa-kereskedők már kipakolták áruikat. A megyeszékhelyen a legtöbb bevásárlócentrum és forgalmas közlekedési csomópont közelében találunk fenyőlerakatokat, de a szombathelyi piacon még csak ez után kezdődik a fenyővásár. Az érdeklődés várhatóan a karácsonyt megelőző napokban tetőzik ezúttal is.

VN

A volt huszárlaktanya udvarán Pék István éppen csőre tölti a speciális gépet, mellette Császár Flórián gencsapáti vállalkozó

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 A győrváriaknak, pácsonyiaknak már Mikulás napja is a karácsonyfákról szólt, hiszen ahogy Zala megye nagy részén, úgy a vasi megyehatárnál is nagy ültetvényeken termelik a fenyőket. A karácsonyfatelepekről már december eleje óta szállítják kisebb-nagyobb teherautókon a fákat szerte az országba. Az ünnepre készülve több sárvári bevásárlóközpont mellett is megjelentek a fenyőfahalmok, ám az árusok nem mindegyike áll még egész nap rendelkezésre.

 

 – Továbbra is divat az „élő” fenyő, ám az idei szezonban egyelőre a tavalyinál kevesebb fa fogyott – mondta Pitzinger Lajos sárvári vállalkozó, akinek a karácsonyfakészlete Somogyból származik. Vidékről a legtöbben eddig Ikervárról jöttek fenyőt venni. A legkeresettebb Nordmann-fenyő 7000, az ezüstfenyő 6000, a lucfenyő pedig 3500 forintos áron kapható. 

 

 

 

Bükön ugyancsak nagy a választék méretre, formára is. Minden évben kínálnak „helyi” karácsonyfát is, pontosabban Répceszentgyörgyön termelt fenyőt. Bükön 3500–5500 forint között adják a fenyő méterét. A Nordmann a legdrágább, a luc a legolcsóbb, a kettő között mérik az ezüstöt. A megyeszékhelyen idén sem lesz fenyőhiány. Szinte minden városrészen találkoz hatunk kisebb-nagyobb karácsonyfalerakatokkal. Több helyen csak Nordmann-jegenye fenyőt árulnak, a nagyobb kereskedők lucot és ezüstfenyőt is kínálnak. Az árak sem változtak sokat a tavalyihoz képest. A megyeszékhely északi felén az egyik bevásárlóközpont melletti füves placcon vidám zeneszó csalogatja a vásárlókat. 

 

A csákánydoroszlói őstermelő kérdésünkre elmondta, már az apja is termesztett karácsonyfát, ő tíz éve vette át a mesterséget. Két és fél hektáros a fenyőültetvénye. A luc méterét 3000, a Nordmannt 6000 forintért kínálja. Mindig úgy időzíti, hogy két hétvége beleessen az árusítás időszakába. Csak egy kezdőkészletet vág ki a szezon elején, és mindig friss vágással pótolja a fogyást. Ezt sokan tudják a környéken, jönnek is a törzsvásárlók. Eddig azonos arányban fogy a kétféle fenyő. Leginkább a 2,2–2,5 métereseket keresik. 

 

Pilsits Ronny soproni vállalkozó leginkább vendéglátással foglalkozik, de idén úgy döntött, nem hagyja ki a karácsonyfaszezont sem. Németországi import Nordmannfenyőt árul mintegy háromezer négyzetméternyi területen. Idén kétezer fát szeretne eladni. Nála minden fenyő 10 ezer forint, mérettől függetlenül.

 

Császár Flórián gencsapáti vállalkozó már december elején felépítette a szokásos fenyőerdejét az egykori huszárlaktanya területén. Somogyból és Zalából vásárolta az árukészletet. A speciális tartószerkezetbe függőleges helyzetben tudja beleállítani a fákat. Így azok körbejárhatók. Nála 3500 forint a luc, 4500 az ezüstfenyő, és 6500 a Nordmann métere. Árul másfél méteres gyökeres földlabdás fákat is. Ebből a jegenye 10, az ezüst nyolc-, a luc hatezer forintba kerül. Van nála extra méretű, húszéves, négyméteres Nordmann- fenyő is, 30 ezerért. Egy ügyes gép két másodperc alatt hálóba húzza a fákat, egy másik gép, ha kell, pillanatok alatt méretre is faragja. Császár Flórián elmondta, a Nordmannt elsősorban azért kedvelik, mert puha a tűlevele és nem hullik le. A luc- és az ezüstfenyő viszont illatos. 

 

Az oladi lakótelep közelében Tamás Bélával találkozunk. A vendéglátásban dolgozó vállalkozó évek óta ilyenkor karácsonyfát árul. Mint elmondta, sok a törzsvásárlója. A lucot és a Nordmann-fenyőt Zalából, Surd községből hozza, de árul sírdíszeket is 1600–2200 forintért, és karácsonyfatartókat is 4-5 ezerért. Tapasztalata szerint sokan megunták és kidobták a műfenyőjüket, s viszszapártoltak a valódi fához. Divat lett, hogy sok fiatal vásárol magának pici fát, hogy saját kis karácsonyt rendezzen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!