Emlékezzünk 2021-re

2021.12.28. 20:00

Mesés afganisztáni fizetés, horrorbaleset Pácsonynál, autósüldözés, kutyatámadás, földrengés Répcelaknál, és így segít a net népe - Ez történt szeptemberben

A 2021-re való visszatekintéseket az ősz első hónapjával, szeptemberrel folytatjuk.

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

A fizetése mesés volt, de Csiszár Lajosnak egy része Afganisztánban maradt

 

A rédicsi, Körmenden dolgozó Csiszár Lajost 2008-ban keresték meg azzal, hogy volna egy kis munka Afganisztánban, ha érdekli, szóljon. Lajost érdekelte, csakhogy ekkor még hivatásos katonaként szolgált, így a kaland csak leszerelése után indulhatott. A cég, amely szervezte a kiutazást, sportos előéletet, küzdősportban való jártasságot, katonai vagy rendőri előéletet várt el. A jól fizető munkára nagy volt az érdeklődés, így csak a legjobbak remélhették, hogy felvételt nyernek.

 

2009-ben ment ki Afganisztánba Fotó: VN/Csiszár Lajos

Előélete és képességei alapján nem volt kérdés, hogy Lajos alkalmas lesz a feladatra, már csak meg kellett várni, hogy legyen üresedés. Egy év sem telt el, és jött a hír, indulhat Afganisztánba. Lajos ekkoriban csak annyit tudott, hogy valamilyen őrzési feladatot kell majd ellátni, és persze tudta azt is, hogy Afganisztán nem a legbarátságosabb hely a világon, ám ez nem különösebben izgatta, 24 éves volt.

 

A folytatás ITT érhető el.

 

Horrorbaleset történt Pácsonynál, ahol silózógép és személyautó ütközött

 

A balesetben ketten súlyosan megsérültek, amikor a Suzuki személyautó egy több mint tíztonnás silózógépnek ütközött frontálisan. A Suzukiban két férfi utazott, ők beszorultak a járműbe, a tűzoltók feszítővágóval szabadították ki őket. Mindkét ember súlyosan megsérült, a mentők csak hosszú idő alatt tudták annyira stabilizálni az állapotukat, hogy kórházba tudják szállítani őket. nformációink szerint a két férfi testvér, és veszekedés után indultak a szomszédos Olaszfáról feldúlt állapotban. A Suzuki egy kanyarban kissé letért a padkára, ezután tért át a szembejövő sávba, ahol frontálisan a tíz tonnánál is nehezebb silózógép elejének ütközött. 

 

Fotó: Horváth Balázs

A Suzuki annyira összeroncsolódott, hogy szinte a csodával határos, hogy a két utas túlélte a balesetet. A silózógép elején ráadásul tucatnyi közel fél méteres hegyes alkatrész is van, nagy szerencséjükre ezek sem találták el őket. Pácsonyban az egész falu területén 40 km/h-s sebességkorlátozás van, a nyomok alapján ennél jóval gyorsabban közlekedett a személyautó.

A baleset helyszínén készült videó ITT érhető el.

 

Autósüldözés Szombathelynél: rendőrautóval ütközött és felborult egy embercsempész teli furgonja

 

A magyar rendszámú Iveco kisteherautót úgy tudjuk, hogy egy szerb férfi vezette, aki az M86-os úton Szombathely irányába haladva a rendőrök jelzésére nem állt meg, hanem gyorsított. 

Fotó: Horváth Balázs

A rendőrök információink szerint kilométereken keresztül követték a járművet, míg végül az Iveco Szombathely határában az egyik Skoda rendőrautó oldalának ütközött, majd a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett és a menetirány szerinti jobb oldali mély árokba hajtott éppen elkerülve egy lámpaoszlopot.

A további részletek ITT olvashatók.

 

Bezárnak a tesztközpontok Burgenlandban

 

A hét burgenlandi oltó- és tesztközpontot idén januárban nyitották meg. Szeptember 21-ig 1.038.914 gyorstesztet végeztek el, és 152.959 adag oltást adtak be a központok munkatársai. Az utolsó tesztnap szeptember 30-a, október 1-jén pedig Bécshez hasonlóan Burgenlandban is útjára indul a fővárosban már futó „Alles gurgelt“ akcióhoz hasonló, tartományi szintű gargalizálós tesztelés – tájékoztatott a fejleményekről a magyarok.orf.at.

Ennek keretében minden burgenlandi lakos 10 PCR-teszthez jut, ha ezeket elhasználta további teszteket is ingyen szerezhet be. A tesztközpontok hálózatát átvevőhelyek váltják majd fel, ahová Bécshez hasonlóan a levett minták bevihetők, ezek címeit a következő napokban közli majd a tartomány.

 A tesztközpontok működéséről ITT írtunk részletesen.

 

Esélye sem volt Frodónak – A belvárosban végzett áldozatával a két megszökött harci kutya

 

Információink szerint az eset vasárnap hajnali 5 órakor történt a Kiskar utcában. A két staffordshire terrier feltehetően megszökött, majd a belvárosban gazdája szeme láttára esett neki Frodónak, a tizenéves bichon havanese kutyának, amelynek esélye sem volt – nem élte túl a brutális támadást.

A helyszínre rendőrök érkeztek, úgy tudjuk, a két staffordshire terriert egy járókelő tette be a rendőrautó csomagtartójába, és információink szerint a rendőrök már megtalálták a gazdájukat.

A környéken élők érdeklődésünkre elmondták, hogy ők sem érzik biztonságban sem magukat, sem kedvenceiket, ha a közeli kuttyafuttatóra viszik őket, a közeli lakásokban ugyanis többen tartanak pitbullokat, amelyek olykor meg-megjelennek a futtatón. Ezért aztán a kutyatulajdonosok gázspray-vel felszerelkezve viszik sétálni kedvenceiket.

 

Az írás teljes terjedelmében ITT olvasható el.

 

Földrengés volt Répcelak közelében, de több Vas megyei településen is lehetett érezni

 

Két kisebb földrengést észleltek szombat reggel a Vas megyei Répcelak közelében – tájékoztatta az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-t.

Szombat reggel 05.07-kor és 06.47-kor két kilométeres mélységben földrengés keletkezett Répcelak közelében, a mértékük 2,9 és 2,6 magnitúdójú volt a Richter-féle skálán – közölte Gyarmati Anett szeizmológus.

 

A földrengést a lakosság is érzékelte Nick, Sárvár, Csepreg, Vasasszonyfa, Tömörd, Hegyfalu és Bő környékén. Károkról nem érkezett bejelentés az obszervatóriumba – tette hozzá.

 

Azt, hogy mi történt azon a szeptemberi napon, ITT nézheti meg. 

 

Fesztiválon megismert szombathelyi fiút keres egy lány, aki az internet népének segítségét kérte

 

Egy év kihagyás után idén már több nagyobb fesztivált is megtartottak. A Velencei-tó partjára szervezett EFOTT kapui is tárva nyitva várták az érdeklődőket, akikből nem is volt hiány. A fiatalok ilyenkor semmi mást nem akarnak, mint egy nagyot bulizni, na és persze ismerkedni. Ideális esetben, azért már az ismerkedési fázis elején megtörténik a bemutatkozás, esetleg egymás bejelölése a közösségi médián keresztül. Persze a pillanat hevében bele lehet hibázni, és akad, hogy ezek elmaradnak. 

 

Minden bizonnyal az utóbbi történhetett Dalmával is, akinek a bejegyzésébe az egyik Facebook-csoportban botlottunk bele. Feltételezhetően a lány nem Vas megyei, de az EFOTT fesztiválon megismert szombathelyi fiút szeretne megtalálni, Martint. Azért néhány dolgot megtudott róla, így talán nem reménytelen a helyzete.

A további részletek ITT érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!