Megérintették szívünket

2021.12.23. 21:00

Olvasóink összefogtak: 3,5 millió forint gyűlt össze a három fiúnak - fotók

Befejeződött lapunk idei adventi jótékonysági adománygyűjtési akciója. A három kedvezményezett fiúnak jelképesen a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában adtuk át az elmúlt hetekben összegyűlt és egyenlő arányban elosztott mintegy 3,5 millió forintot.

Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

Lőrincz-Farkas Eszter, lapunk főszerkesztője örömmel számolt be róla, hogy olvasóink közül 260-an mozdultak meg a felhívásra, és összesen 3 millió 500 ezer 443 forintot fizettek be a Lapcom Média Alapítvány számlájára. Pontosabban ebből 206 ezer forintot a Family Centernél kihelyezett dobozba dobtak be az adományozók. A kedvezményezettek a számlájukra elutalt több mint 1 millió 166 ezer forinton kívül egy-egy 50 ezer forintról szóló Media Markt utalványt is kapnak majd a Family Center felajánlásával. 

 

A 16 éves Keresztes Vida szervezetéből, ahogy ezt korábban megírtuk, egyfajta fehérje hiányzik, amit nem is tud előállítani, emiatt mozgáskorlátozott, csak egy speciális kerekesszékkel tud közlekedni. (Azt azonban nagyon ügyesen!) Miután a közelmúltban felcsillant a remény egy tengerentúli gyógykezelés lehetőségére, most erre gyűjtenek. 

 

Vida édesanyjával, Magyar Emesével érkezett az átadásra, ahol elmondta, minden forintnak örülnek. Az adományokat egyelőre egy folyószámlán gyűjtik. A közelmúltban ugyanis meglátogatta őket dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és azt az ígéretet tette, hogy utánajár az említett gyógykezelésnek, illetve annak, hogy lehetséges-e azt esetleg – a világon leghatékonyabb terápia lévén – bevonni a tb-finanszírozott eljárások közé. Az utazási, szállás- és egyéb költségek még így is milliókra rúgnának. 

 

Az édesanya köszönetét fejezte ki adakozó olvasóinknak, és hozzátette, hogy a lapunkban megjelent cikk nyomán nagyon sokan megmozdultak. Többen felhívták, hogy utaltak pénzt a megadott számlaszámra, míg mások közvetlenül hozzá vitték el a Vidának szánt adományt. A fiú osztályfőnöke is örömmel fogadta a gyűjtés hírét, és iskolája, a Brenner János Nevelési Központ is juttatott Vidának a papírgyűjtéssel összejött pénzből. A nagymama egyik ismerőse a nyugdíjprémiuma összegét egészítette ki százezer forintra, és azt adta oda Vida gyógyulásáért. Minden forintot hozzáraknak a korábbi adományokhoz, mert az első gyűjtés Vidáért ez év augusztusában kezdődött, akkor a kőszegi Fitt-Boksz Club és a Kőszegi Beteg Gyermekekért-Myrtill Alapítvány is szervezett gyűjtést. És ha még ez sem elég: több tálca sütemény is érkezett a családnak, egy nagyon kedves nyugdíjastól. Vida még nem tudja, hogy mit kap karácsonyra, ezt anya mindig meglepetésnek szánja. Már várják a Jézuskát, amikor újra együtt lesz a család. Szokás szerint rántott hal lesz krumplipürével, franciasaláta és sütőtökkrémleves. És persze a közös éneklés sem marad el…

 

 Az adományátadásra Jánosházáról megérkezett Máthé Bence héttagú nagy családja. Baráthné Máthé Erika, az édesanyját autóbalesetben elveszített kisfiú nagynénje köszönetet mondott minden kedves támogatónak. Az első gondolata az volt, hogy a húga sírját rendbe tetetik tavasszal, és a kisfiú megkaphatja születésnapjára – január 1-jén lesz hétéves – az okostelefont, amiről álmodik, ha bejön a jó idő, akkor pedig az elektromos rollert. 

 

Megírtuk, hogy Bence laptopot is szeretett volna karácsonyra, ezt a balogunyomi Kurucz család felajánlása révén meg is kapta, ezt is átadtuk a rendezvényen a csomagban lévő nagy doboz szaloncukor társaságában, amiből a kisfiú megkínálta a másik két adományozottat is, otthon pedig megoszthatja az unokatestvéreivel. Az ajándékhoz levél is volt: Kurucz József meghívta az egész családot a maga alkotta karácsonyi birodalmába, a „ragyogó udvarba” 2022. január 26- áig várja őket szeretettel. Bence nagynénje elmondta: el is fognak menni, mind az öt gyerekkel, és ajándékot is visznek, hogy megköszönjék: gondoltak rájuk. Bencét a napokban meglátogatta Halmosi Péter futballista egy focilabdával és egy mezzel. A kisfiútól megtudtuk, nagyon örült, és a találkozás tényleg nagy hatással volt rá: szeretne eljárni iskolafocira. Most a szünetben sokat fogócskáznak, bújócskáznak majd az udvaron a gyerekekkel. Az unokatestvéreivel együtt Bence is részt vesz holnap az otthoni fenyőfa feldíszítésében, a karácsonyi sütés-főzésben, a mézeskalácsot szereti legjobban és a halrudacskákat. A család további támogatására pszichológust keresünk Sárváron, aki a kisfiúnak és a nevelőanyjának segít feldolgozni a gyászt. 

 

Stieber Zsombor és édesapja, Stieber Béla szintén hálásan köszönték az olvasók összefogását és felajánlásait. Az átadó után mondták, egyáltalán nem számítottak ilyen nagy összegre, nagyon meglepődtek a hírt hallva. Az édesapa megerősítette, amit korábban mondott: a pénz döntő részét a fiának elkülönített számlára teszik, és a későbbi iskolás éveire tartogatják. 

 

– Még néhány év, és középiskolás lesz Zsömi, de már gondolnunk kell a felsőfokú tanulmányaira is, arra is félre kell tennünk. Zsömitől megkérdeztük, használja-e már a laptopot, amit lapunk adománygyűjtése során a Digitális Batman csoporttól kapott, és hogy vannak-e tervei a horgászfelszereléssel, amit a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és partnerei ajánlottak fel neki két hete. – A laptopon készítettem már iskolai feladatot és játszom is a szünetben. Sokkal gyorsabb ez a gép mint a korábbi, igaz, a Windows 11 operációs rendszerhez még szoknom kell, de erre is lesz most idő. A horgászdolgokat alig várom, hogy kipróbálhassam. Ha apa megengedi, már megyek is. Zsöminek újabb jó hírrel tudtunk szolgálni. Az ölbői horgásztóra kapott meghívást a napokban Szalai Ferenctől: kétnapos pecázást ajánlottak neki tavasszal vagy nyáron – ezt is kitörő örömmel fogadta. Ahogy a Family Center által felajánlott Media Markt-utalványt is. Kétszer is elmondta az átadón: – Apa, vegyél nekem egy légkeveréses sütőt.

 

 A téli szünetben rokon- és baráti látogatásokra is készül a fiú. Újságolta még, hogy egy volt osztálytársának az édesanyjától legót kapott ajándékba. A karácsonyfát már feldíszítették az édesapjával. Szenteste a menü hagyományosan töltött karaj lesz náluk párolt káposztával és krumplipürével. Karácsony napján „nagy erőkkel” húslevest főz a két „férfi”, most magukban, anya nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!