Emlékezzünk 2021-re

2021.12.20. 19:36

Sajben Solt Bendegúz tragédiája és látogatásunk a vasvári hármas ikreknél vezette a híreket januárban

Mutatjuk, hogy indult 2021, mi érdekelte leginkább a Vas megyeieket.

vaol.hu

0105 18 évesek lettek a vasvári 3-as ikrek, Horváth István, Horváth Istvánné Enikő, Horváth Lili, Laura és Kitti, Vasvár, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Közeledik az év vége, hamarosan már minden a karácsonyi előkészületekről, az ünnepek meghittségéről kezd szólni, majd elbúcsúzunk 2021-es évtől, és köszöntjük a 2022-t. A koronavírus-járvány továbbra is jelen volt - és van a mai napig - az életünkben, de idővel szépen lassan már mindenki megszokta, és talán nem túlzás azt írni, hogy meg is tanult együtt élni ezzel az új helyzettel. Ami egyébként nem volt könnyű, hiszen az első hónapok szigorú járványügyi szabályok közt teltek. 

 

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2021-es esztendő. Vegye fel a múltba látó szemüveget, és tartson velünk.

 

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen december 31-ig bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Nézzük meg tehát, mik történtek 2021 januárjában…

 

Helyi közélet

 

Véget ért a hősies küzdelem

 

Egy szörnyű tragédia árnyékolta be 2021-es év első hónapját. Véget ért egy hősies küzdelem, elhunyt Sajben Solt Bendegúz. A fiatal szombathelyi fiú élete 14 éves koráig pontosan olyan volt, mint bármelyik kortársának, pedig a kezdetektől tudták, hogy egy genetikai rendellenessége, úgynevezett cisztás fibrózisa van, ami a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó, örökletes betegség. Egy idő után annyira súlyosak lettek a tünetek, hogy el kellett hagynia a bentlakásos pannonhalmi bencés gimnáziumot, magántanuló lett. Mindig pozitívan állt az élethez, hitte, hogy legyőzheti a kórt, de végül hosszas küzdelem után, mindössze 19 évesen itt hagyta a földi létet, és az örök egészséget választotta. A teljes cikket ITT olvashatja!

 

Felnőtt korba léptek a vasvári hármas ikrek

 

Korábban többször is írtunk a vasvári hármas ikrekről, ezúttal az volt az apropója, hogy Lili, Laura és Kitti januárban ünnepelte születésnapját, méghozzá a tizennyolcadikat. A lányok születésük óta hozzászoktak a sajtó érdeklődéséhez.  Hamar kiderül, találkoztunk már, kivel egy fotózáson még a szülőszobán, kivel a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, ahová járnak. Felnőtté válásukban az igazán nagy fordulat az lesz, amikor majd a középiskola után hárman Pécsre költöznek, ott kezdik meg a felnőtt életüket. Kitti készül csak egészségügyi pályára, mentőtisztnek, így apa és anya hivatását is továbbviszi. Lili hiányszakmákat céloz meg: gyógy­pedagógiai szakra jelentkezik, mellette logopédiát akar tanulni, Laura még hezitált, mindenesetre imád körmöt építeni, akár abba is belevág, de továbbtanulást is fontolgatta. Amiből nem engednek: hárman terveztek, és hárman is mennek, nem szakadnak el egymástól. A teljes cikket ITT olvashatja!

A vasvári hármas ikrek, Horváth Lili, Laura és Kitti szüleikkel. 2021 januárjában, a lányok 18. születésnapja előtt jártunk a családnálForrás: © Szendi Péter

Helyi kék hírek:

 

Tanulóvezető borult fel autójával Kisunyom közelében

 

Sajnos balesetekből január hónapban sem volt hiány Vas megye útjain. A legtöbb kattintást egy végül szerencsés kimenetelű közlekedési helyzet hozta. Egy Opel tanulóautó haladt a 86-os úton Szombathely felől Körmend irányába, amikor a járművet vezető tanulóvezető a padkára hajtott az autóval, ahonnét hirtelen kormánymozdulattal akarta visszakormányozni a járművet. Az autó megcsúszott, ezután a sofőr a fékbe taposott, de hiába mondta neki az oktató, hogy szálljon le a fékről, a rutintalan sofőr nem tette ezt meg, így az ABS nélküli autó irányíthatatlanul az út melletti mély árokba csapódott, ahol felborult. A balesetet a tanuló néhány karcolással megúszta. A teljes cikket ITT olvashatja!

Rutintalanság miatt következett be a balesetForrás: VN-archív

 

Olvasói panasz

 

Véres hó Alsóújlakon

 

Januárban egy olvasói panasznak jártunk utána, cikkünk pedig szintén nagy népszerűségnek örvendett. Olvasónk levélben fordult hozzánk, amiben arra panaszkodott, hogy a vadászok a vadászatukat követően véresen hagyták ott a havat. Mint megtudtuk, a régi oszkói vasútállomás környékén, Alsóújlak és Oszkó között, a csupán néhány család lakta területen volt a vadászok gyülekezőhelye. Megkerestük a panaszokkal Bertha Zsoltot, a Vasvári Berek Vadásztársaság elnökét, aki elmondta: mástól is érkezett hozzájuk panasz, így azonnal intézkedtek: fellapátolták a véres havat az érintett területről. Elmondta, a zsigerelést nem ott, hanem még a vadászterületen végezték el, ott csupán a gyülekező volt, ahol aztán feltették a terepjárók platójára az elejtett állatokat. A teljes cikket ITT olvashatja!

Véres havat hagytak hátra maguk után a vadászok, olvasónk pedig sérelmezte, hogy lakóterületén ilyen látvány fogadtaForrás: VN-archív

 

Helyi életstílus 

 

Egy ideje már nem csak saját felhasználásra termel a nádasdi Kutrovácz házaspár

 

A Kutrovácz házaspár inspiráló története is sokakat érdekelt az év első hónapjában. Kutrovácz Éva 2018 tavaszán négy nap alatt lett anyuka, és hagyott fel azzal, ami a nap 24 órájából húszat kitöltött az életében. Gábor agrár­mérnök – állattenyésztő – és takarmányboltos, a föld és az állatok a mindene. A kezdetektől megvolt bennük a törekvés arra, hogy vegyszermentes élelmiszerekkel töltsék fel a kamrájukat. Maguknak előállították ezeket, aztán igény mutatkozott a tiszta ételekre a környezetükben is. Mindezeket egy kalapba téve már csak azt kellett kitalálniuk, hogyan tudják „az otthonlétet” finanszírozni. Mára a vállalkozói lét felé sodródnak mindketten. Gábor főállásban viszi a takarmányboltot, részmunkaidős a Tangazdaságnál. Évivel együtt élelmiszer-feldolgozással foglalkoznak, őstermelők és mezőgazdasági kistermelők. 

A Kutrovácz házaspár és lányuk, Anna. Egy ideje már nem csak maguknak termelnek, és remélik, szemléletet is tudnak formálni.Forrás: VN-archív

 

Harminc-negyven család adja az állandó vásárlói kört. Hogy mire van leginkább igény, mivel érdemes foglalkozniuk, az most van letisztulóban. Kelendőek a zöldségkrémek cukkiniból, padlizsánból, az ecetes torma, a savanyúságaik. Télen jól fogy a hordós káposzta, a friss lilakáposzta-salátájukat dobozokba mérik ki a helyi termelői piac napjának reggelén. A recepteket – fontos az eltarthatóság és a tartósítószer-mentesség – fel kellett kutatniuk, a termékpalettájuk egy része saját fejlesztés. Háztól viszik tőlük a tyúkot és a kiscsibét, hiszen keltetnek is, és a tojásra is mindig van jelentkező. Családi gazdaságuk egy része Gábor szüleinél van Takácsiban (Veszprém megye). Ami a nádasdi agyagos, kavicsos földön nem terem meg, azt onnan hozzák. A teljes cikket ITT olvashatja!

 

Koronavírus

 

Koronavírusos vásárló miatt órákra bezárták az egyik szombathelyi Spar-áruházat

 

Egy koronavírussal kapcsolatos hírünk is előkelő helyen végzett a népszerűségi listán. Történ ugyanis, hogy a szombathelyi Hefele Menyhért utcai Spar üzletben összeesett egy férfi a pénztárnál. Mentő érkezett, gyorstesztet végeztek, a vásárlóról kiderült, hogy Covid-pozitív. Az áruházat órákra lezárták, hogy fertőtlenítsenek. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője megerősítette lapunk értesüléseit. Maczelka Márk elmondta, hogy 9.50-kor zárták le az áruházat. A vezető elrendelte a fertőtlenítést, néhány óra múlva újranyitott a bolt. A teljes cikket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!