Önök is szavazhatnak!

2021.12.30. 14:00

Vajon ki lesz az év vasi embere? - Bemutatjuk az idei jelölteket

A Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület 24. alkalommal hirdeti meg Az év vasi embere választást. Az idén is lesz közönségdíj: Vas megye Facebook-oldalán január 7-én éjfélig szavazhatnak az Önök által legalkalmasabbnak tartott személyre.

Vas Népe

Szavazni a Vas megye facebook oldalán ITT lehet.

 

 

Dr. Balogh Lajos 

 

Botanikus muzeológus. Alapés középfokú tanulmányait Kámonban és az NLG-ben végezte, majd a BDTF-en biológia–földrajz, a pécsi JPTE-n biológia szakos tanári végzettséget szerzett. Utóbbi helyen védte meg vegetációtudományi PhD-értekezését is. Botanikus muzeológusként munkahelye harminc éve a Savaria Múzeum Természettudományi Osztálya, melynek 2008 óta vezetője. Kutatási területei a botanika, történeti herbáriumok, növényi inváziók (özönnövények), népi növényismeret, magyar növénytani szaknyelv és tudománytörténet tárgyköreit érintik. Több mint háromszáz közlemény szerzője. Két kárpát-medencei muzeológiai és egy világléptékű invázióökológiai konferenciát szervezett Szombathelyen. Vas megye múzeumaiban számos kiállítás létrehozója. A Vasi Skanzenben régi gyümölcs- és szőlőtájfajtákból felnevelte a hazai múzeumfaluk első tündérkertjét. Sokrétű a megye természeti értékeivel, megóvásukkal kapcsolatos tevékenysége is (pl. Potyondi-tó). 1991 óta a BDTF, majd a SEK terepgyakorlatai nak botanikai kalauza. Több helyi és országos szakmai elismerés érte, köztük a Gáyer Gyula- és Pável Ágoston-emlékplakettek, Boros Ádám-díj, címzetes egyetemi tanár. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagja, köztük az MTA Diverzitásbiológiai Bizottságának is. Társadalmi szervezetekben, például a Szombathelyi Szépítő Egyesületben is tevékeny.

 

 Bánhegyi Attila 

 

Edző, sportvezető, tanár. 1958- ban született Budapesten. A 90’-es években költözött Szombathelyre, dolgozott a kőszegi Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézményben, majd a megyeszékhelyen, a korábban Frim Jakab, ma Aranyhídnak nevezett oktatási intézményben, ahol sajátos nevelési igényű gyerekek számára egy könnyen hozzáférhető sportolási lehetőséget keresett – ez lett a kötélugrás, és így kezdődött a 25. születésnapját idén ünneplő Szombathelyi Kötélugró Klub története, amelyet világ- és Európa-bajnoki címek, érmek, világcsúcsok, Guinness-rekord, emlékezetes fellépések sora szegélyezett ezidáig. Bánhegyi Attila párjával, Füle Magdolnával alapítója, elnöke, edzője az egyesületnek, amelynek küldetése az egészséges életmódra és a sport szeretetére nevelés mellett a hazai és külföldi versenyzési lehetőség megteremtése a legjobbaknak. Versenyzőik Ausztráliától az Egyesült Államokon át Európáig számos helyen megfordultak: Sydneyben, majd St. Louisban junior csapat-világbajnokságot nyertek, amit a genti vb-n a felnőttek között is meg tudtak ismételni. A versenyek mellett egyre több fellépés került az egyesület naptárába, de készítettek számos országimázst építő, a közösségi médiában népszerű videót is. Az egyesület neveltjei közül Bánhegyi Kata, majd Bánhegyi Adrienn is felvételt nyert a világhírű Cirque du Soleil társulatába, edzéseiken több ezer gyereket tanítottak meg a kötélugrás alapjaira. 

 

Dr. Grasselly Magdolna

 

 Orvosdoktori diplomáját 1978- ban Szegeden nyerte el, azóta a Markusovszky-kórház Gyermekgyógyászati Osztályán, 1984 óta a Koraszülött Intenzív Részlegén dolgozik. A koraszülött részlegen sokat tanult. Látta, milyen munka folyik itt annak érdekében, hogy ezek a gyerekek túléljék a nehéz időszakot, kikerüljenek az intenzív részlegről. Emiatt választotta ezt a területet. A koraszülöttek fejlődésneurológiai gondozóját 1983-tól vezeti. Ha eltérést észlelnek az utógondozás során, akkor megkezdik a szükséges neurohabilitációs tréninget. Tízéves a szülők által alapított, jól prosperáló Zseboroszlán közhasznú alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke. Sok millió forint értékű eszközt és műszert juttattak a Koraszülött Osztálynak. Az alapítvány nagy súlyt fektet a kezeltek életpályái nyomon követésére, a sorstársakkal való kapcsolattartásra.

 

 Mándli Péter 

 

A BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, 1970-ben született Szombathelyen. A gépipari szakközépiskolában – az akkori Latinkában – érettségizett, ahol tanulmányait a Rába tanulójaként végezte. A győri műszaki főiskolán gépész mérnökként végzett, 2003-ban a közgazdászdiplomát is megszerezte. A győri tanulmányok után visszatért szülővárosába. 1998-ban csatlakozott a BPW-hez, ahol különböző beosztásokban dolgozott 2007-ig. Ekkor vette át az agrárgépipari üzletág vezetését, majd 2014-től a vevőkapcsolati központ igazgatója lett. 2017-től a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. E tevékenysége kapcsán aktív tagja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének, országos szinten pedig a Magyar Gépjárműgyártók Egyesületének elnökségi tagjaként végez társadalmi tevékenységet. Az elmúlt időszakban, amikor a pandémia mellett alapanyagés alkatrészhiánnyal és számtalan más problémával kellett megküzdeni, végig sikeresen irányította az idén 30 éves vállalatot: 2021 őszén készült el a hárommilliomodik nehézfutómű a gyárban, amely több mint 1500 család megélhetését biztosítja, és további növekedés előtt áll. Mándli Péter figyelme mindenre és mindenkire kiterjed. Nyitott és érzékeny az emberek problémáira, bármikor lehet hozzáfordulni. Igazi lokálpatrióta, élen jár a helyi közösség, a kultúra, a sport és az oktatás támogatásában. Márffy Bence Általános iskolai magyartanár, középiskolai történelemtanár és youtuber. A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában tanít. Szombathelyen szerezte két mesterdiplomáját, és jelenleg közoktatási vezetői szakképzésen vesz részt a BME-n. Nyitott az új pedagógiai módszerekre és eszközökre: az élménypedagógiával és a játékosítással igyekszik minden diák ból a legjobbat kihozni. Személyes sikernek tekinti, hogy olyan tanulókkal is sikerült megyei és országos versenyeredményeket elérnie, akikről más pedagógusok lemondtak. youtuberként 2015 óta készít ismeretterjesztő videókat az internetre, 2018-ban indította el az Időutazó nevű Youtubecsatornáját, amelyen jelenleg majdnem 40 ezer követő kísér figyelemmel kevésbé ismert történelmi eseményekről, irodalmi érdekességekről szóló tartalmakat. A járványügyi helyzet miatt a digitális munkarendre való átállást követően rövid, gyors talpaló videókat kezdett el feltölteni, amik segítették a diákok felkészülését a történelem órákra és az érettségire. A videók eljutottak közösségi oldalak tanári csoportjaihoz, de a diákok is ajánlják pedagógusaiknak a tananyagait. Ez a videós kezdeményezés országos segítségnyújtássá alakult át, amivel főleg a történelemtanárok és a diákok terheit sikerült csökkenteni.

 

 Dr. Nagy Éva 

 

Negyven éve gyakorolja az orvosi hivatást. A sárospataki alma materből indult útjára, a DOTE-n végzett, majd 1981- ben Debrecenben a megyei kórházban kezdte munkáját és szerezte első szakvizsgáját belgyógyászatból. 1987-ben családjával Szombathelyre költözött. A Markusovszky-kórház Belgyógyászati majd Reumatológiai Osztályán dolgozott és szakvizsgázott reumatológiából. Munkájában mégis háziorvosként teljesedett ki, melyet 1992-től a Rumi úti rendelőben végez. Háziorvosként különösen fontosnak tartja a lakosság egészségkultúrájának hiánypótló fejlesztését, hiszen ez is a betegségmegelőzés része. Szombathelyen elsőként honosította meg az Irányított betegellátási modellt szakmai vezetőként. Elsőként vett részt a praxisközösségek kialakításában és munkájában is, jelenleg a Savaria Praxisközösség gesztora, hat háziorvosi praxist fog össze. A PTE mentora, szerepet vállalt a graduális és posztgraduális képzésben is. Tudományos munkájában a háziorvosi konferenciákon hazai és külföldi fórumok előadója. A Vas Megyei Kormányhivatal táppénzes felülvizsgáló főorvosa, a Markusovszky-kórház címzetes főorvosa. A Magyar Orvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete Etikai Bizottságának tagja. 

 

Sákovics Péter 

 

Az NLG-s gimnáziumi évek után a Testnevelési Egyetemen szerzett tanári végzettséget, és szülővárosába visszatérve a helyi felsőoktatásban folytatta oktatóként az életét. Mozgalmas, izgalmas sportpálya futást tudhat maga mögött, a futball és a teniszpályán, a pingpongasztalnál, a fallabdateremben is otthonosan mozog. Edzőként is szép sikereket ért el, a helyi egyetem csapatainak trénereként sorra gyűjtötte be a MEFOB-bajnoki címeket nagypályás és kispályás futballban, futsalban. Sportvezetőként is kipróbálta magát, a Haladás Futball Kft. szakmai igazgatójaként tevékenykedett. Teniszezőként egyebek között négyszeres vidékbajnok, kétszeres szenior magyar bajnok, 15 nemzetközi (ITF) tornagyőzelemnél tart. Tollaslabdázóként négyszeres szenior magyar bajnok. Fallabdában ugyancsak több bajnoki címet gyűjtött be, szerepel az OB I.-es és az OB II.-es bajnokságban is. Az igazi diadalmenet akkor kezdődött el, amikor rátalált a racketlonra – az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációjára. A racketlon-vb-k történetének legeredményesebb játékosaként tartják számon, közel száz nemzetközi tornát nyert meg. A felnőtt és a szenior magyar racketlonválogatottnak is tagja – és a szeniorválogatott szövetségi kapitánya. Annak ellenére, hogy a Covid miatt rengeteg versenyt töröltek, mégis ez az év lett az egyik legeredményesebb számára teniszben és racketlonban is. 

 

Schäfer András 

 

Szombathelyi születésű labdarúgó, aki az Illés Akadémián nevelkedett, 2014-ben került az MTK csapatához. A magyar élvonalban 2017 áprilisában mutatkozott be a Gyirmót elleni bajnokin, az élvonal akkori negyedik legfiatalabb játékosaként, 17 évesen. A következő szezonban alapembere volt a másodosztályban bajnoki címet szerző és az élvonalba visszajutó csapatnak. A 2018– 2019-es élvonalbeli szezonban is alapemberként számított játékára a csapat vezetőedzője. 2019 januárjában az olasz élvonalban szereplő Genoa tett érte ajánlatot, amit az MTK elfogadott. 2019. augusztus végén a másodosztályú Chievo vette kölcsön a 2019–2020- as idény végéig. Szeptember 8-án a DAC bejelentette, hogy végleg megvásárolta Schäfer játékjogát, aki 2024 nyaráig írt alá az együtteshez. Többszörös utánpótlás-válogatott. 2020 augusztusában meghívót kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól a török és az orosz válogatott elleni Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő magyar válogatott 25 fős keretébe. Ezzel gyermekkori álma vált valóra. Szeptember 3-án, a Törökország ellen idegenben elért 1-0-s győzelem alkalmával mutatkozott be a nemzeti csapatban. 2021 júniusában bekerült az Európa-bajnokságon részt vevő 26 fős keretbe. Az Európa-bajnokságon a magyar csapat mindhárom csoportmérkőzésén pályára lépett, a németek elleni 2–2-es találkozón ő szerezte a válogatott második gólját. A kontinenstornán a magyar csapat mindhárom csoportmérkőzésén pályára lépett, játékával a magyar csapat felfedezettje volt az Eb-n.

 

 Szigeti Tibor 

 

Miskolcon született, 1990 óta él Szombathelyen. 2017 óta irányítja a Schaeffler szombathelyi gyárát, ám szinte a cég indulása óta részt vesz az üzem életében. Vallja, hogy a vállalat szívét és erejét a dolgozók jelentik. Arra törekszik, hogy a gyár ne csak a munkavállalók számára jelentsen biztonságos jövőképet, hanem azok családjainak, szeretteinek is. Személyes értékrendjének legfőbb elemei az elhivatottság és az együttműködésen alapuló csapatmunka. Ügyvezetőként legfőbb szakmai feladatának azt tartja, hogy a Schaeffler-Savaria Kft. fejlesztése és növekedése töretlen maradjon, és az elektromobilitással a jövő autóipari gyártásának is részese legyen. A 2021 szeptemberében átadott új gyár a fenntartható és energiahatékony termelést teszi lehetővé, megvalósítva ezzel a nemzetközi vállalatcsoport Holnap gyára koncepcióját. Vállalatvezetőként törekszik arra, hogy a karbonsemleges termelés megvalósuljon, amivel nemcsak Szombathely egészségesebb környezetéért, hanem az aktuális globális klímavédelmi célok eléréséhez is hozzájárulhat. A gyár szakmai fenntarthatóságát a jövő szakembereinek képzésében látja, ezért is támogatja elkötelezetten a duális középfokú szak-, illetve egyetemi gépész mérnökképzéseket. Elkötelezett a város és a régió iránt, így a helyi szervezetek munkáját is segíti, támogatja. 

 

Veres Gábor 

 

Szobrász. Tanulmányait a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában kezdte. 1976–77 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika–rajz szakán, majd 1978-tól 1982-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol 1982 és 1984 között mesterképzős volt. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen mentordiplomát szerzett 2014- ben. Hegyfaluban él. A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium életének évtizedeken át meghatározó művésztanár alakja volt. Személyisége olyan atmoszférát teremt, amelyben jó létezni diákként, munkatársként, barátként egyaránt. Közösségformáló ereje van. Elkötelezett a tanítás, az alkotás és az életszeretet iránt. Kiváló pedagógiai érzék jellemzi. Pályája során sikerült jó tanár-diák kapcsolatot kialakítania oly módon, hogy a tehetség, a megszerzett tudás, az alkotó képzelet és a szorgalom mint a továbblépés alapfeltétele tudatosult tanítványaiban, akiknek későbbi előmenetelét figyelemmel kísérte és támogatta. Csaknem száz köztéri szobra, monumentális alkotása áll köztereken az ország számos helyén, de a határainkon túl, Rómában és Brüsszelben is megtalálhatók munkái. Vas megyében felállított alkotásai közül legismertebbek a szombathelyi székesegyház bronzkapuja, II. János Pál pápa, Brenner János, Weöres Sándor, James Joyce egész alakos portrészobra. Jelentős az éremművészeti munkássága, számos díj és kitüntetés alkotója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!