Vélemények a felmérésről

2022.01.22. 11:30

Csökken a kenyér népszerűsége? - Szombathelyi pékség tulajdonosát és az utca emberét is megkérdeztük

Péksüteményből többet, kenyérből kevesebbet fogyaszt a magyar – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból, valamint egy hazai pékség online kutatásából. Megkérdeztük egy szombathelyi pékség tulajdonosának, valamint az utca emberének véleményét – ezek valamelyest árnyalták a képet.

Polgár Patrícia

Debreczeniné Roznár Petra szerint a magyar társadalom alapvetően kenyérfogyasztó

Fotó: © Cseh Gábor

Átlagosan csaknem 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente minden egyes magyar – kétszer annyit, mint öt évvel korábban. Ezzel együtt a kenyérfogyasztás jelentős csökkenést mutat – derül ki egy hazai pékség elemzéséből. A KSH adatai szerint egy átlagos, kisgyermekes család 18,5 kilogramm péksüteményt fogyaszt el évente. Kenyérből azonban jóval kevesebb, 36,6 kilogramm (2015-ös adat) helyett már csak 28,3 kilogramm fogy évente. Egyre nagyobb teret nyernek viszont a „mentes” és reform élelmiszerek – ezek iránt a kereslet átlagosan évi 10 százalékkal növekszik.

 

 Bár a pékség felmérése rámutat, hogy a szakboltokat kevésbé keresik a vásárlók a járvány kezdete óta, helyette inkább a közértekben szerzik be a péktermékeket, Debreczeniné Roznár Petra, az egyik szombathelyi kenyérbolt és pékség tulajdonosa úgy látja: bár a heti nagybevásárlást valóban szívesebben végzik a szupermarketekben, friss pékáruért még mindig szívesen mennek a kisebb pékségekbe. Úgy látja, ma már vásárlóerővel bír egy olyan generáció is, amely tudatosabban keresi a kézműves, minőségibb termékeket. 

 

Petra szerint a fehér kenyér valóban vesztett népszerűségéből, azonban abban is biztos, hogy a magyar társadalom kenyérfogyasztó, így annak egy egészségesebb formáját szerinte máig fogyasztja a népesség többsége. Azt azonban hozzáteszi: ha mégis van keresletbeli visszaesés, az annak köszönhető, hogy megingott az emberek bizalma a minőséget illetően. – Mi nem tapasztalunk hatalmas különbséget az eladott kenyerek és péksütemények mennyiségében. Vásárlóink többsége általában vesz egy kenyeret és mellé választ néhány darab péksüteményt – magyarázza Petra. 

 

Utca emberének a véleménye

 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az „utca embere” hogyan vélekedik a jelenségről, megkérdeztünk hát néhány embert a vásárlási szokásairól. Hármójuk közül egy valaki támasztotta alá a statisztikákat. 

 

A 68 éves Siklér Józsefné elárulta: cukorbetegsége miatt nagyon oda kell figyelnie arra, hogy milyen péksüteményeket fogyaszt. Rendszeresen vásárol kovászos rozskenyeret, amiből maximum egy szeletet eszik meg naponta. Ez sokáig kitart neki, hiszen egyes-egyedül él. Ritkán választ a kenyér mellé egyéb „lisztes dolgot”, ugyanis szeretné megtartani jelenlegi súlyát.

 

 A 27 éves Tóth Roland minden nap fogyaszt reggelire félbarna, esetleg teljes kiőrlésű kenyeret, időnként vacsorára is ezek után nyúl. Fontosnak tartja, hogy mellé mindig egyen sajtot és zöldségeket. Mint mondja, péksüteményt ritkábban, jellemzően utazások, kirándulások, szabadtéri programok alkalmával visz magával. 

 

A 36 éves Siklér-Balogh Alexandra négyfős családjában heti két kenyér szokott elfogyni. Hétvégére mindig frisset vásárolnak, illetve hétköznap vesznek még egyet, ha szükségét érzik. Egyéb pékárut (kakós csigát, túrós táskát, sajtos rudat) kétnaponta vásárolnak, náluk jellemzően utóbbiból fogy több. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!