Öt hónapja vár a felújításra...

2022.01.25. 07:00

Dr. Hende Csaba: pénz van, a város nem tesz semmit, hogy felújítsa a hidat

A Szent István király utca hídjának eddig meg nem valósult felújításáról tartott sajtótájékoztatót dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője. Tájékoztatójára az utcabeliek is kíváncsiak voltak.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba a Szent István király utcai hídnál tartott sajtótájékoztatót

Fotó: © Cseh Gábor

A szentkirályi városrész Szent István király utcáját átszeli a Gyöngyös – az utca patak fölé magasodó hídja öt hónapja vár a felújításra. Hende Csaba szerint a kormány szeptemberben utalt 130 millió forintot a városnak hídjavításra, akkor még a Markusovszky utcai híd felújítását támogatták ily módon. 

 

– Ez még azelőtt történt, hogy a Szent István király utcai híd állapota jelentős romlásnak indult volna. Ma már az építményt a leszakadás veszélye fenyegeti, ezért a rajta átmenő kétsávos utat egy sávra szűkítették a híd hoszszán, csökkentve a terhelését. Tették ezt úgy, hogy a másik híd felújítására kapott összeggel az önkormányzat szabadon rendelkezik, így bármikor elkölthették volna az említett híd rendbetételére. Mára nemcsak hogy a munka nincs meg, az engedélyeztetési eljárást sem indították el – hangzott el a tájékoztatón.

 

 – Feltehetjük a kérdést, hogy a városvezetés a rendelkezésre álló összegek ellenére miért nem állt még neki se az utak, se a Víztoronynál található KRESZ park felújításának, se a Vásárcsarnok körüli parkolók kiépítésének. A jelenségre többféle magyarázat létezik: az egyik szerint a városvezetők akkor sem képesek a cselekvésre, ha már kezükben van a felújításokra szánt összeg. A másik pedig, hogy szándékosan hazudnak. Ha itt dolgoznának a munkások, nem lehetne azt állítani, hogy Szombathelyt szorongatja a kormány – folytatta Hende Csaba.

 

 – Mindezek ellenére Szombathely több mint kétmilliárd forint pénzmaradvánnyal zárta a tavalyi évet. De a baloldali városvezetés még mindig abban a hazugságban akarja tartani Szombathely népét, hogy a magyar kormány az iparűzési adó elvonásával szorongatja a várost, kompenzációt pedig nem ad számára mindezért. Az igazság az, hogy a kormány megfelezte a helyi kis- és középvállalkozások iparűzési adóját, ezzel a korábban fizetett összeg felét a helyi vállalkozók zsebében hagyta, akik ennek köszönhetően a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban is meg tudták tartani munkavállalóikat – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: 1 205 000 000 forint érkezett összesen a város kasszájába a közelmúltban – tavaly szeptember óta 905 millió forint már a szombathelyi önkormányzat számláján van, december végén pedig 300 millió forint érkezett a városkasszába a zanati kerékpárút felújítására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!