Támogatásról, felelősségről

2022.01.13. 20:22

Egymilliárd-kétszázmillió forint kompenzációt kapott Szombathely

Megérkezett a város számlájára az a 300 millió forint, amiből épülhet a zanati kerékpárút – osztotta meg személyesen is a jó hírt a zanatiakkal csütörtökön dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Az eseményen elmondta: a kormánytól kompenzációként 1,2 milliárd forintot kapott fejlesztésekre az önkormányzat.

VN

Sajtótájékoztatóból utcafórum: Hende Csaba a zanati kerékpárútról is beszélt

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

 Régi vágya teljesülhet az itt élőknek azzal, ha végre megépül a zanati kerékpárút. Ehhez a kormányzati támogatás megérkezett, az annak odaítéléséről szóló kormányhatározatot tavaly nyáron Orbán Viktor minisztelenök írta alá. A kormány Hende Csaba kérésére döntött úgy, támogatja a beruházás megvalósítását. Ismeretes, a városvezetés többeknek megköszönte a pénzt, azonban a miniszterelnöki határozat megszületéséhez a kormánypárti országgyűlési képviselő lobbierejére volt szükség. Hende Csaba a csütörtöki, Szent László parknál tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: a cég, amelyik szerződésben vállalta a zanati kerékpárút megépítését, kötelzettségének nem tett eleget. 

 

– Klasszikus szerződésszegési történet ez, ami miatt másfél éve az önkormányzat pert is indított – mondta, majd hozzátette: – Nagyon remélem, hogy a város megnyeri ezt a pert, és akkor eleget tesz fizetési kötelezettségének az érintett cég. Amennyiben ez így történik, akkor ez a pénz a város kasszáját fogja gyarapítani. Azt pedig az önkormányzat szabadon arra használhatja, amire akarja. Tehát szó sincs arról, hogy egyetlen forint közpénzt bárki elpazarolna – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, majd így folytatta: – Azt nem tudjuk, hogy mikor ér véget ez a per, és milyen eredménnyel zárul. Reméljük, hogy jegyző úr, aki a város szerződéseiért felel, jó szerződést kötött, és ez alapján a város megnyeri ezt a pert. A képviselő rámutatott arra is: ezt a bicikliutat már meg kellett volna építeni, ám nem így történt. Ezért javaslatára a kormány arról döntött, hogy 300 milió forintot ad erre a beruházásra Szombathely városának. Az iparűzésiadó-bevétel csökkenése miatt kapta ezt a kompenzációt a szombathelyi önkormányzat – ezt is leszögezte tájékoztatójában Hende Csaba. A politikus emlékeztetett: a kormány a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében döntött arról, hogy kettő helyett egy százalékot fizessenek iparűzési adóként a települések önkormányzatai felé. 

 

 

 

– Az, aki tiltakozik az ellen, hogy a kormány adócsökentéssel könynyítette a szombathelyi kis- és középvállalkozások helyzetét, valójában adóemelésért lobbizik. Az azt akarja – és most aláírást is fognak ezért gyűjteni – hogy legyen magasabb az adó – fogalmazott. Hende Csaba ezt annak kapcsán mondta, hogy szerdán Nemény András polgármester bejelentette: az Éljen Szombathely Egyesület hamarosan aláírágyűjtési kampányba kezd, ami a szervezet politikai akciója lesz. 

 

Hende Csaba rámutatott: Szombathely nem csak az önkormányzatot jelenti. Szombathelybe beletartozik mindenki, aki itt él. Éppen ezért, az nem tekinthető elvonásnak, ha a vállalkozások számára a kormány az iparűzési adó fizetésében mérséklést vezetett be. Az intézkedés helyességét az is mutatja, hogy ma Magyarországon, Szombathelyen is a foglalkoztatás magasabb szinten áll, mint a járvány elején. 

 

A képviselő beszélt arról még, hogy a kormánytól fejlesztésre kapott kompenzációban a zanati kerékpárút mellett szerepel belterületi utak felújítása, a Vásárcsarnok környékén új parkolók kialakítása, a víztorony körüli KRESZ-park rendbetétele és hídrekonstrukció is – összesen 1 milliárd 205 millió forintot kapott így a város. Megtudtuk azt is: arról, hogy egyes önkormányzatok kapnak-e idén kompenzációt, zajlanak a tárgyalások a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium illetékesei, valamint a polgármesterek között. – Pénzt szerezni a város számára azért, hogy a költségvetés működőképes maradjon, az a polgármester feladata, az az ő felelőssége – hangsúlyozta Hende Csaba, hozzátéve: ha kérik arra, hogy segítsen, természetesen partner ebben.

 

 Ám azt is kiemelte: – Az önkormányzat vezetésének és a polgármesternek személyes felelőssége, hogy a város működőképességét biztosítsa. Ha csökkennek a bevételek, csökkenteni kell a kiadást. Szombathelyen amúgy az ellenkezője történik, csökkenő bevételek mellett nőnek a kiadások. A felelős gazdálkodás azt jelentené, ha csökkennek a bevételeim, csökkentem a kiadásaimat, mert addig nyújtózkodom, ameddig a takaró ér – mondta a képviselő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!