Árvízveszély

2022.01.13. 07:00

Gátépítő hódok munkálkodnak Gasztonynál - Az áttelepítés a megoldás? - fotók

Az elmúlt öt évben nagyon elszaporodtak a hódok a település környékén. A Vörös-patakon nyolc gátat építettek, ami nagyobb csapadék esetén lassíthatja a víz levonulását, és így utcákat önthet el a víz. Az önkormányzat természetvédelmi szakemberek bevonásával megpróbált kompromiszszumot kötni a hódokkal.

Gyöngyössy Péter

Sáfárné Pintér Ildikó alpolgármester a Vörös-patak belterületi szakaszán mutatja a károkat

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A Lahn-patak, Vörös-patak hosszan kíséri északról a Rábát, és gyűjti össze elsősorban az északról érkező vizeket. Egy nagyobb esőzés gyorsan megemeli a patak vízszintjét. A hódok viszont láthatóan nem foglalkoznak ezzel a problémával. A gátak és a patakba döntött fák is erősen lassíthatják az árvizek levonulását, veszélyeztetve ezzel a településen élők biztonságát. Ezt már Nagy Miklós polgármestertől tudtuk meg, aki elmondta, hogy a patak közelében lévő szennyvízátemelő is veszélybe kerülhet, kimoshatja a megduzzadt víz, és az ár a Gyöpszer utcát is elöntheti. 

 

 

 

– Jelentős probléma, hogy az M80-as autóút megépítésével jelentősen megnőtt a lefedett terület. A csapadékvizet elvezető árkok a Vörös-patakba futnak. Három nagy árok is Gasztonynál ér a patakba. Egy a falu nyugati végén, egy középen és egy a keleti részen. Az útépítés óta még nem volt nagyobb mennyiségű csapadék, ezért aggódunk, hogy hogyan vezeti le a gátakkal szabdalt patak a megnövekedett vízmennyiséget. Tavaly egy háromnegyed órás nagyobb eső után is voltak problémák. Mi lesz, ha jön egy egész napos vagy még hosszabb ideig tartó eső? Én támogatom a természetvédelmet, de mindez a falunak és a falu lakóinak kárára van. 

 

A polgármester elmesélte, hogy többnyire csak a hódok nyomait látják, mert főként éjszaka mozognak, neki azonban sikerült egy példányt levideóznia, mert egyszer, nappal a kerti tavában is megjelent egy példány, és kiette a tavirózsákat. A probléma megoldására felvették a kapcsolatot a nemzeti park illetékeseivel, akik kompromisszumként részleges gátbontást javasoltak. Szakemberek bevonásával még a múlt év végén egy egész napos munka során kézi módszerekkel öt gát magasságát csökkentették, mintegy 30-40 centiméterrel. Úgy tűnik azonban, hogy a hódok nem tolerálták az akciót, azóta visszaépítették a lebontott rétegeket. Nagy Miklós szerint az áttelepítés lenne a megoldás. 

 

A Gasztony és Csákánydoroszló közötti külterületen, a Vörös-patak öt kilométerén kényelmesen elférnének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!