A Rába közelsége

2022.01.09. 17:30

Gépjármű nélkül is helytállnak a csákánydoroszlói önkéntes tűzoltók

A településen 1875-ben alakult meg az önkéntes tűzoltó egyesület. A faluban mindig a Rába közelsége jelentette a legnagyobb veszélyt.

TK

A csákánydoroszlói önkéntes tűzoltók aktívan részt vesznek a településen adódó feladatok megoldásában

Fotó: Szendi Péter

A szervezetnek ma 15 tagja van – az 1970-es, 80-as években jóval több tagot számláltak. Zsigovics Géza elnök, Boldizsár Ernő parancsnok vezetésével eredményesen működött az egyesület. 28 felnőtt és 12 ifjúsági önkéntes tűzoltó volt a csapatban. Abban az időben egy Zsuk tűzoltókocsi is segítette az önkéntesek munkáját. Főként árvizeknél, de kisebb lakás- és tarlótüzeknél is aktívan részt vettek a tagok. 

 

Az utána következő időszakban Dénes Miklós lett az elnök, és Takács Sándor a parancsnok. Máig több parancsnoka is volt az egyesületnek, jelenleg ezt a feladatot Heigli Sándor látja el, aki korábban hivatásos tűzoltóként is dolgozott. 

 

– A rendszerváltás előtt még több volt a hadra fogható ember a településen – magyarázza Dénes Miklós. – Sokan dolgoztak a téeszben, könnyen el lehetett őket érni. De még később is szép sikereket mondhatott magáénak az egyesület. Az ezredforduló táján volt női csapatunk is, versenyekre jártunk, sőt több alkalommal mi szerveztük meg a járási fordulót. 

 

Jelenleg 15 fős a tagság, közülük szinte mindenki elvégezte a negyvenórás tanfolyamot. Többen vannak, akik még a hajdani ifjúsági csapatból nőttek bele az egyesületbe. A lánglovagok a továbbiakban is aktívan részt vesznek a településen adódó feladatok megoldásában. Tűzeset szerencsére ritkán fordul elő. A legnagyobb veszélyforrást a mai napig az árvíz jelenti, bár az utóbbi néhány évben szerencsére nem kellett nagyobb katasztrófával szembenézniük. Közel folyik a településhez a Rába, régebben a dózsaligeti falurészt komolyan veszélyeztették az áradások. Időről időre munkát adott a magas vízszint, hordani kellett a homokzsákokat, az ár levonulása után pedig szivattyúzni a pincéket. 

 

A tűzoltók munkájukat önkormányzati támogatással, valamint a katasztrófavédelem és a tűzoltó szövetség által kiírt pályázati segítséggel tudják végezni. Ezeknek a forrásoknak a segítségével számos eszközt tudtak beszerezni, például aggregátort, benzinmotoros szivattyút, motorfűrészeket, ágvágókat, tömlőket, létrákat, az árvízi védekezéshez melles csizmákat. Lehetőségük adódott új egyenruha varratására is. 

 

Ami még sajnos hiányzik, az a tűzoltó gépjármű, az öreg Zsuk felett ugyanis már régen eljárt az idő, és eddig még nem sikerült beszerezni helyette újat. Jelenleg, ha káre seményhez kell vonulniuk, egy utánfutóval tudják szállítani a szükséges eszközöket – ezt a járművet is pályázaton nyerték. A vontatásban az önkormányzat segít a járművével. Az egyesület elnöke a sportkör elnöke is, így az egyesületek kiválóan tudják támogatni egymást a településen. 

 

Az elkövetkezendő időszakban szeretnének egy gépjárművet beszerezni, ami jelentősen megkönnyítené az önkéntesek munkáját. A másik feladat a régi tűzoltószertár felújítása. Az épületen a korábbi években végeztek kisebb belső felújításokat, jelenlegi állapota azonban még nem alkalmas arra, hogy olyan baráti találkozókat tartsanak ott, mint régen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!