Hónapok óta itt a pénz

2022.01.26. 11:30

Hende Csaba: a városvezetés kettős hazugságspirálban vergődik

Öt hónapja rendelkezésre áll a pénz a víztorony környezete és a KRESZ-park felújítására, mégsem történt semmi. Kettős hazugság spiráljában vergődik az önkormányzat, és félrevezeti a szombathelyieket – fogalmazta meg tegnap a helyszínen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök.

Vas Népe

Pósfalvi István, Sátory Károly és dr. Hende Csaba a KRESZ-parkban

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Hende Csaba a sajtótájékoztatón leszögezte: nem vonta el a kormány az iparűzési adót, ellenben adott kompenzációt. Az 1 milliárd 205 millió forint döntő része, 905 millió forint szeptember óta az önkormányzat számláján „hever”. Azóta pedig megérkezett a hiányzó 300 millió forint is. Már javában dolgozhatnának a munkagépek a KRESZ-park felújításán. 

 

– A szombathelyi baloldal kettős hazugságban vezeti orránál fogva a szombathelyieket. Az első az, hogy a kormány elvonta az iparűzési adót. A valóság ezzel szemben az, hogy nem vonta el, az itt van Szombathelyen. Abból a szombathelyi vállalkozók a válság ideje alatt meg tudták tartani a munkavállalóikat. A második hazugság, hogy a kormány nemcsak, hogy elvette az iparűzési adót, de nem adott kompenzációt. Az igazság éppen az ellenkező: nem vette el, és adott kompenzációt. Ennek egyik tényleges helyszínén vagyunk most, a KRESZ-parkban. 

 

Dr. Hende Csaba emlékeztetett: – A kormány tavaly nyáron 1 milliárd 205 millió forint kompenzációt biztosított Szombathelynek. Ebből 120 milliót a víztorony környezete és a KRESZ-park felújítására. Az összeget a szombathelyi városvezetés már tavaly szeptemberben megkapta, mégsem történt egy kapavágás sem a területen. Milyen következtetés vonható le mindebből? Először az, hogy hazudnak. Másodszor: akkor sem tudnak vagy akarnak építkezni, ha kapnak rá pénzt. Sátory Károly, a körzet képviselője úgy fogalmazott: Nagy öröm volt, hogy annak idején a támogatás nyomán elkezdődhetett a beruházás a szombathelyieknek oly kedves területen. A korábbi összeg elég volt az épület megmentésére. A második ütemben tervezték a víztorony környéke és a KRESZ-park rendbetételét. 

 

Mint mondta, dr. Hende Csaba közbenjárásának köszönhető, hogy nem állt meg a fejlesztés. Sikerült kormányzati pénzhez jutni, amellyel be lehetne fejezni a munkát, ha történne valami. A kapott pénzt azonban valamilyen oknál fogva nem használja fel az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!