Szinódus

2022.01.15. 11:30

Imádság, vélemény, tanúságtétel - Fiatalokkal találkozott dr. Székely János megyés püspök

A dr. Székely János által kezdeményezett szinódusi találkozók sorozatában a megyés püspök pénteken fiatalokkal beszélgetett a Boldog Brenner János Kollégiumban.

Tóth Kata

Dr. Székely János az ifjakkal a Brenner-kollégiumban

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A világ összes katolikus egyházmegyéjében elkezdődött tavaly októberben az egyházról szóló, 2023 októberében a Vatikánban záruló szinódus. A folyamat első, márciusig tartó egyházmegyei szakaszában a püspök vezetésével helyi szinten tanácskoznak a hívek az egyházról. A Brenner-kollégium dísztermébe tegnap szombathelyi, szentgotthárdi, kőszegi, zalaegerszegi, sárvári ifjak is érkeztek. 

 

– Nagyon örülök, hogy itt vagytok. Általatok lehet az egyház fiatal. A következő húsz-harminc év elsősorban a ti kezetekben lesz, ti alakítjátok az egyházban és a világban is – fogalmazott dr. Székely János. Tömő János, a szombathelyi Loretto közösség koordinátora volt az est moderátora. Az imádságokkal, dalokkal, elmélkedéssel, tanúságtétellel tűzdelt fórumon a fiatalok elmondhatták gondolataikat. Előzetesen az egyházmegyei kérdőív áttekintését javasolták nekik, benne az egyház legfontosabb küldetésére, egy plébániai közösség, a pap és a hívek feladatára vonatkozó kérdésekkel és felvetésekkel: mennyire fontos az egyháznak saját intézményeket alapítani, fenntartani? 

 

Hogyan lehetne javítani és élettel telibbé tenni egy-egy plébánia működését? Mitől lehetne hitelesebb az egyház és hogyan lehetne eredményesebben bevonni és megtartani ott a fiatalokat? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!