És még fizethet is....

2022.01.13. 15:56

Ítélet első fokon: jogosan mondtak fel Molnár Miklósnak

Ítéletet hirdetett dr. Barna Sára tanácsa Molnár Miklós Vasivíz Zrt. ellen indított munkaügyi perében a Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön délután.

vaol.hu

Forrás: VN-archív

Ítéletet hirdetett dr. Barna Sára tanácsa Molnár Miklós Vasivíz Zrt. ellen indított munkaügyi perében a Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön. A bíróság álláspontja szerint jogosan mondtak fel Molnár Miklósnak a Vasivíz Zrt.-nél, így az elmaradt bér nem, de 1 millió 485 ezer forint felmondási időre járó távolléti díj jár neki, igaz a tetemes perköltség – amit jórészt neki kell viselnie – így is veszteségessé tette a pereskedést. Molnár Miklósnak: 1 millió 440 ezer forint, míg a Vasivíz Zrt-nek 60 ezer forint eljárási illetéket kell fizetnie, viszont a felperest terheli az alperes 992 ezer 10 forint ügyvédi munkadíja is. 

 

Molnár Miklósék egyébként elmaradt munkabér címén most már 21 millió 305 ezer 485 forintot szerettek volna kapni. Azt hangsúlyozták: ha nem szűk értelemben vesszük a víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalatokat, akkor Molnár Miklósnak is megvan a szükséges öt év, más közműcégeknél – mint azt hangsúlyozták – erre több példa is van. A bíró indoklásában a többi között kifejtette, hogy mivel a felperest eleve jogellenesen foglalkoztatták a szükséges gyakorlat hiánya miatt, a szolgáltatónak meg kellett szüntetnie Molnár Miklós munkaviszonyát, nem is tehetett mást. A bíróság szerint a felperes egyenlő bánásmóddal kapcsolatos aggályai sem állják meg a helyüket, mivel ebben a perben kizárólag az alperes és felperes közti jogviszonyban vizsgálhatják a kérdést – ami mint a fentiekből kiderül, jogellenes volt – így az, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal más közműszolgáltató cégek esetében milyen határozatokat hozott, irreleváns. 

 

A munkáltatói jogkör kérdésében is az alperesi álláspontot osztotta a bíróság, vagyis a felperes nem támadhatja meg a munkáltatói intézkedést, mivel az írásban megkapott felmondás szó szerint tartalmazza a közgyűlési határozatot, attól pedig, hogy ezt két igazgatósági tag közölte, az még érvényes. Az ítélet nem jogerős, az ellen lehet fellebbezni, és úgy tudjuk, ezzel a lehetőséggel Molnár Miklós élni is fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!