Számos beruházás megvalósult

2022.01.07. 14:00

Jól zárta az évet Répcelak - Szabó József polgármester értékelt

Összességében pozitívnak értékeli Répcelak elmúlt évét Szabó József, a város polgármestere. Gazdasági szempontból kiemelkedően jó évet zártak amellett, hogy számos beruházás valósulhatott meg náluk az elmúlt esztendőben.

Polgár Patrícia

Szabó József polgármester: „Nem volt szürke év!” Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

– Visszagondolva azt hittem, hogy egy szürke év áll mögöttünk, aztán, amikor elkezdtem összegyűjteni, hogy mi minden valósult meg Répcelakon 2021-ben, rádöbbentem, hogy nem is olyan rövid ezeknek a listája – kezdi évértékelőjét Szabó József. Majd hozzáteszi, hogy csak a nagyobb beruházásokat tekintve összesen 2,2 milliárd forintot fordítottak idén a város fejlesztésére. Ebben persze az európai uniós és kormányzati támogatások révén befolyó összegek is benne vannak. 

 

 

Tavaly folyamatosan fejlődött és idén tovább fejlődik a város: a múlt évben a temető járdái térköves burkolatot kaptak, valamint kialakítottak húsz urnasírnak való helyet. Átadták a korszerűsített iskolaépületet, ami mellett új járdát is építettek és felújították az intézmény műfüves focipályáját. Teljesen megújult a Csánigi utca burkolata, közművesítették a Tatai utca új szakaszát, parkosították a Petőfi és Vörösmarty utcákat. Befedték a sporttelep előtti árkot, az így kialakított területet parkosították, felújították a KRESZ-parkot. Az önkormányzat rendszeresen támogatja a város tűzoltóságát, 2021-ben a szertárépület felújításának költségeihez és egy emelőkosaras tűzoltóautó megvásárlásához járultak hozzá több millió forinttal. Folyamatban van a minibölcsőde építése és a szennyvízhálózat rekonstrukciója. Hamarosan befejeződik az ivóvízminőség-javító programban megvalósuló vízmű gépház felújítása. Egy magánvállalkozás jelenleg is egy 38 lakásos lakópark megépítésén dolgozik, decembertől pedig új szerviz­állomása és vizsgabázisa is van Répcelaknak. 

 

 

Szabó József szerint hatalmas szerencse, hogy a város mindhárom nagy cége olyan iparágban tevékenykedik, amelyek a koronavírus-járvány alatt sem álltak le. Sőt a vállalatok túl is teljesítették a kitűzött célokat. Az iparűzési adóból származó egy százalékra teljes kompenzációt kaptunk, a három nagy cég pedig az adó egészét kell, hogy fizesse a városnak – ez az önkormányzathoz befolyó ipa­­r­űzési adó kilencven százalékát teszi ki. 

 

 

– Anyagi szempontól jó évet zárhatunk. Ez köszönhető annak is, hogy 2020-ban előre takarékoskodtunk. Ami a múlt évre is rátette a bélyegét, az nem volt más, mint a koronavírus-járvány: sokat jártunk temetésre és keveset jártunk szórakozni. A civil és egyesületi élet nagyon megsínylette és sínyli most is a járványt – teszi hozzá. 

 

 

Két évvel ezelőtt kiemelkedően sok új lakót, illetve újszülöttet köszönthetett Répcelak. Bár a rekordot tavaly nem sikerült megdönteni, mégis tovább növekedett a település lélekszáma. A kisváros elhelyezkedése, az általa kínált munkalehetőségek vonzóak a fiatalok, de akár a családos emberek számára is. A polgármester megjegyzi: Répce­lakon kelendőek a házak és lakások – minden meghirdetett ingatlan napokon belül elkel. Sokan telepednek itt le az ország különböző szegleteiből, jellemzően a keleti régióból. – Az előttünk álló évre is tele vagyunk tervekkel. Pozitív, hogy jelentős tartalékkal vághatunk bele a 2022-es évbe és bízunk benne, hogy a cégeink is jól teljesítenek majd idén – teszi hozzá Szabó József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!