Bűnügy

2022.01.12. 07:00

Megyénkben is "dolgoztak" a csalók: elkérték a pénzt, nem adtak cserébe semmit - A Szombathelyi Járásbíróságon folytatódik a tárgyalás

Volt felesége testvérére fogná a bűncselekmény elkövetését egy internetes csalási ügy elsőren dű vádlottja. Hasonló ügyek miatt minden érintett jelenleg is börtönben van.

Budai Dávid

Dr. Ávár Zsuzsanna bíró március 1-jén folytatja a tárgyalást

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 A Szombathelyi Járásbíróságon kedden folytatódott az a szövevényes csalási ügy, amelyben a vádlottak több internetes portálon árultak egyebek mellett mobil házat, kerti traktort, medencét, műszaki cikkeket, elektromos kéziszerszámokat, sőt még autót is. 

 

A hirdetésre jelentkezőkkel telefonon megállapodtak, hogy miután a megvásárolni kívánt termék vételárát, illetve annak előlegét a megadott számlaszámra utalják, a jóváírást követően a megrendelt árut megküldik. Persze nem küldtek semmit; ahogyan beérkezett a pénz, elérhetetlenné váltak. A csalóknak rengetegen, mintegy háromszázan dőltek be. A négy vádlott közül ketten már megkapták jogerősen is a többéves börtönbüntetésüket, ketten viszont még ítéletre várnak, B. I. T. azonban nem jelent meg a bíróságon – ellene jelenleg is elfogatóparancs van érvényben –, az elsőrendű vádlott B. A. pedig váratlanul mást kezdett el vádolni, amivel nem könnyítette meg a bíróság dolgát. 

 

B. A.-ról érdemes tudni, hogy többszörösen elítélt bűnöző, akit a tárgyaláson a váci fegyházból kapcsoltak, ahol jelenleg is büntetését tölti egy huszonöt fős, ugyancsak csalásra szakosodott bűnszervezet vezetése miatt. A mostani csalási ügyben az elsőrendű vádlottnak tett ügyészi ajánlat a büntetési tétel középmértékétől néhány hónappal kevesebbről, mintegy öt év kilenc hónapról szólt, amit azonban B. A. nem fogadott el. Mint kiderült, azért nem, mert állítása szerint azt a bűncselekményt, amivel vádolják, nem követte el, ahhoz ő állítása szerint ugyanis túl buta, feladata csupán annyi volt, hogy keressen néhány embert, akik számlát nyitnak egy – ő úgy tudta – teljesen legális üzlethez, miközben a csalássorozat értelmi szerzője, a hirdetések feladója K. A., volt párjának öccse volt, ezért arra kérte a bíróságot, hallgassa ki tanúként a férfit. 

 

A bíróság eleget tett a kérésnek, és K. A.-t a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetből kapcsolta, ahol lassan két éve van előzetesben egy hasonló internetes csalási ügy miatt (ebben az ügyben egyébként K. A. nővére és édesanyja is letartóztatásban van). K. A. természetesen mindent tagadott, szerinte az elsőrendű vádlott állításai teljesen alaptalanok, csak boszszút akar állni amiatt, mert B. A. őt okolja azért, hogy annak idején a nővére elhagyta. Azt is furcsának találta, hogy B. A. miért csak most hozakodik elő mindezzel, ez utóbbi egyébként a bíróságnak is szemet szúrt. Az elsőrendű vádlott ezt azzal magyarázta, hogy amikor a nyomozás tartott, nagyon zaklatott állapotban volt. 

 

A bíróság végül szembesítette az elsőrendű vádlottat és a tanút, ami nem meglepő módon nem vezetett eredményre, hiszen a két férfi láthatóan rossz viszonyban van egymással. Mivel jó néhány dolgot tisztázni kell még, így például meg kell vizsgálni, hogy egy kézzel írt szerződést K. A. írt-e, vagy sem, és további tanúk meghallgatására is szükség van, az ügy tárgyalása március 1-jén folytatódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!