Tragédia

2022.01.14. 17:30

Mindenük odalett a tűzvészben - A telekesi család legfiatalabb tagja egy tizenkilenc hónapos kisgyerek - fotók

A múlt hét közepén leégett egy családi ház a telekesi Béke utcában. Az épület lakhatatlanná vált, a nyolc lakó ideiglenesen a település régi iskolájában húzta meg magát.

Tóth Judit

A tragédia helyszínén Csizmadia Jánosné, az egyik rokon, aki néhány napra befogadta a családot

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

 Múlt hét szerdán egy családi ház több helyisége és tetőszerkezete kezdett égni Telekesen, a Béke utcában. A lakók a tűz észlelésekor, még idejében elhagyták az ingatlant. A zalaegerszegi hivatásos és a vasvári önkormányzati tűzoltókat, valamint a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egységét riasztották a helyszínre. Az egységek négy vízsugárral, több oldalról láttak neki a tűz eloltásának. Egy propánbutángáz-palack még a tűzoltók kiérkezése előtt felrobbant, az oltással párhuzamosan a tűzoltók további két propánbutángáz-palackot is kivittek az ingatlanból, azokat hőhatás nem érte. A tűzeset következtében a családi ház lakhatatlanná vált. 

 

Az ingatlan nyolc lakója – közte egy tizenkilenc hónapos kisfiúval – először rokonoknál talált ideiglenes szállást, majd a telekesi önkormányzat segítségével a volt iskola épületébe költözhetett. Máté Csabáné, Gyöngyi tartja össze a szerencsétlenül járt családot, az asszonnyal a szebb napokat is látott egykori iskolaépület udvarán beszélgettünk. – Délután ütött ki a tűz, én éppen aludtam, mert fájt a fejem. A lányom riasztott, hogy baj van. Kiabált, jajveszékelt, de a 19 hónapos fiával hamar ki tudott menekülni a házból. Nagyon nagy füst volt, csípte a szememet, köhögtem, úgy éreztem, menten megfulladok. Alig lehetett látni valamit, semmit sem tudtunk kihozni, mindenünk odaveszett. A mosógép, a fagyasztó, a hűtőszekrény. A rengeteg élelmiszerünkből nem maradt más, csak egy kupac hamu – mondja Gyöngyi, majd hozzáteszi: a házban a villanyvezeték nagyon régi volt, az is többször kigyulladt már, de szerencsére nem okozott bajt, mert azonnal levágta a biztosítékot. 

 

Gyöngyiék jelenleg a telekesi templom közvetlen szomszédságában, a volt iskolaépületben laknak, egy osztályteremnyi – nagyjából 30-40 négyzetméteres – helyiségben. A fürdőszobán és a konyhán osztoznak egy másik családdal, merthogy nem ők az egyetlen lakók, mások is élnek a megfáradt épületben. Cserépkályhával fűtenek, a fát régi házuktól szállíttatták ide az önkormányzat segítségével. – Muszáj meleget csinálni, itt van a lányom pici fia, a kis Nikolasz, 19 hónapos, nem hagyhatjuk, hogy megfázzon – lesz egyre beszédesebb Gyöngyi, akiből aztán hamar kitör a keserűség is. – Nekünk azt mondták, hogy hat hónapig biztosan itt maradhatunk. Hét közben csak hatan vagyunk, de hétvégén hazajönnek Rumból a középsúlyos értelmi fogyatékos húgom lányai is. Őket én nevelem, az egyiket pár hetes, a másikat másfél éves kora óta. Most már 20 éves az egyik, 18 a másik – mutatja be a népes családot Gyöngyi, akinek lánya, Merci 19 éves, ő a kis Nikolasz édesanyja. Merci párja, Jani is ott van velük, ő munkába jár minden nap. 

 

 

 

Gyöngyi élettársa, Pali bácsi a legidősebb, ő már betöltötte a hatvanötöt. A család sok segítséget kapott, ruhából, cipőből több is van a kelleténél, sőt ágyneművel is bőséggel el vannak látva. Konyhai felszerelés még elkelne, mert csak lapos tányéruk van, és egy-két nagyobb edény és evőeszköz is hiányzik még. Élelmiszercsomaggal többen támogatták őket, és jöttek pénzadományok is. Erről Gyöngyi nem tudott bővebben nyilatkozni, de szerinte biztos, hogy nem tízezrekről és százezrekről, hanem milliókról van szó. Egyelőre kilátástalan a helyzetük, mert régi házukba visszaköltözni nem tudnak, ezt a tűzoltók múlt héten megmondták nekik. Életveszélyes ott minden, de kénytelenek naponta visszajárni, mert két kutya meg pár macska ott maradt.

 

 – Nem messze van egy kis sárga ház, nekünk jó lenne. Azt beszélik, 6 millióért árulják, na de nincs benne fürdő se, a víz csak a kapuig van bevezetve. Pedig víz, az nekünk nagyon kéne a pici gyerek miatt. Nehéz kimondani, hogy nincs már nekünk otthonunk, ahol olyan gyönyörű szép volt minden. A Béke utca 1. szám alatt álló leégett háznál is körülnézünk. Csizmadia Jánosné Ritával, a jótét rokonnal váltunk pár szót, ő fogadta be a családot néhány napra, közvetlenül a tűzeset után. A ház udvarán kormos háztartási nagygépek itt-ott darabokban. A leszakadt hűtőajtóban még ott a megbontott tejföl. Valaha hófehér lehetett, most enyhén szürke a füsttől és a koromtól a macska, amelyik elbújik az egyik törött ablakon, és kényelmesen elhelyezkedik a használhatatlan mosógépen. Sütteti magát az erőlködő téli napsütésben. Nem messze tőle gyerekhinta, autósülés, játékok és szenes bútorok egymásra hányva, na meg több zsáknyi ruha, felnőttnek és gyereknek való vegyesen. Már semmi nem használható, mert óriási pusztítást végzett a tűz. De szerencse, hogy ők megúszták – kommentálja a látottakat Csizmadiáné. 

 

Más segítők is akadnak, ők is rokonok. Abért Zoltán és Abért Zoltánné Renáta segítettek a családnak a számlanyitásban. Ide lehet utalni az adományokat, amelyeket csakis meghatározott célra – ingatlanvásárlásra vagy felújításra – használhatnak fel Gyöngyiék. Az egyik alpolgármestert, Kálmán Istvánt is megkérdeztük. 

 

– Alpolgármester társammal, Ujj Zsolttal mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb rendeződjön a család helyzete. Most ránk hárult a feladat megoldása, hiszen polgármesterünk, Orbán László decemberben nyugdíjba vonulása miatt lemondott tisztégéről. 

 

Amennyiben szeretne segíteni a családon, ide utalhat: Máté Mercédesz 11773470-01322808

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!