A város születésnapja

2022.01.11. 14:00

Nem mond le a fejlődésről - Polgármesteri évértékelő: pályázatok, feladatok, megőrzött értékek Celldömölkön

Az évkezdés Celldömölkön egyet jelent a város születésnapjáról való megemlékezéssel: ahogy Fehér László polgármester kiemeli, 1979. január 6-án, Celldömölk várossá válásának napján óriási lehetőséget kapott Kemenesalja központja – újra járási székhely –, és ezt a lehetőséget folyamatosan igyekeznek eredményekre váltani.

Ölbei Lívia

Fehér László polgármester: a vállalt feladatok elvégzése is fontos

Így volt (van) ez a koronavírus-járvány idején is: a Covid a 2021-es évre is rányomta bélyegét. Fehér László – akinek polgármesterként elsődleges célja volt a nehéz helyzetben minden munkatársat megtartani – mindemellett bizakodó: reméli, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet. A költségvetési terhek enyhítésére tavaly több mint százmillió forint értékben adott el ingatlanokat a város. A múlt évet értékelve a polgármester kiemeli, hogy az önkormányzati terveket nem adták fel, és az eredményes pályázatok révén, uniós és hazai forrásból több fontos fejlesztést sikerült megvalósítani.

 

 Tavasszal a Horváth Elek utcában tizenkét önkormányzati bérlakást, két felújított házat és közösségi teret avatott a város. Az 513 milliós beruházásra 400 millió forint uniós forrást és 113 millió forint kormányzati támogatást használhattak fel. Ugyancsak májusban vehették birtokba a gyerekek a Koptik Odó utcai óvoda felújított épületét. A felújítás az uniós pályázaton elnyert 71 millió forintból plusz 8,5 milliós kiegészítő kormányzati támogatásból és némi önkormányzati hozzájárulásból valósult meg. Celldömölk máig büszke arra, hogy anno a vasút alapozta meg fejlődését. 1871-ben lett KisCzell a nyugati vasút elágazási központja, a 150. évfordulót tavaly jubileumi programmal ünnepelték meg. 2021-ben véget ért az alsósági főzőkonyha felújítása is, a Belügyminisztérium pályázatán elnyert 40 millióból, amely összeget 15 milliós önrésszel egészítette ki a város. 

 

A CVSE-Swietelsky Aréna felújítására 17, 9 millió taoforrást és 7,6 milliós önrészt fordított az önkormányzat; ez utóbbit a szponzori támogatás mellett egyesületi és szakosztályi költségvetésből gazdálkodták ki. Celldömölk járási székhelyként ma a tízezernél több lelket számláló települések között van – de a határon. A polgármester bízik abban, hogy a lélekszám nem csökken tízezer alá (miközben sokan élnek a városban máshova szóló lakcímkártyával), hiszen az nemcsak lélektanilag, de a működés szempontjából is visszalépés volna. Ezért is fontos, hogy a kötelező feladatokon – intézmények fenntartása, bölcsődei, óvodai, szociális ellátás, helyi közlekedés stb. –, a város működtetésén túl, a helyzetre való tekintettel rangsorolva az elvégzendőket, Celldömölk nem mond le az idegenforgalom fejlesztéséről, a fürdő és a vulkánpark fenntartásáról, a művelődési központ által szervezett programokról vagy a Soltis Lajos Színház támogatásáról. 

 

Még akkor sem, ha például a fürdő fenntartása tavaly nagyobb terhet jelentett a szokásosnál, hiszen az osztrák szállásbővítéstől remélt vendégszám-növekedésnek is gátat szabott a járvány. A nagyrendezvényeknek sem kedvezett az elmúlt időszak, de a tervek szerint piknikmozi például 2022-ben is lesz a KMKK előtti téren. 

 

Az infrastrukturális fejlesztések között fontos szerepet kapnak az útfelújítások, bár ebből is kevesebb tudott megvalósulni a tervezettnél. A celldömölki önkormányzat saját forrásból 56 millió forintot fordított a Hegyalja utca és a Szent István utca felújítására.

 

A Belügyminisztériumtól nyert a város pénzt két önkormányzati út rekonstrukciójára – Dózsa György út, Alsóságon a Hegyi utca raktártelep melletti szakasza –, valamint egy állami út is megújulhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!