Polgármesteri évértékelő

2022.01.10. 14:00

Pályázatokból fejlesztettek Csepregen - Horváth Zoltán: az önkormányzat keresi a forrásokat

Nehéz év volt a 2021-es esztendő a városi költségvetés számára, rendkívüli önkormányzati települési támogatással tudták rendezni – részben – a működéssel kapcsolatos kiadásaikat.

Merklin Tímea

Horváth Zoltán polgármester: Egyetlen kollégától sem szeretnénk megválni

Fotó: © Cseh Gábor

– A Covid megtépázta az adóbevételeket, amelyek nem úgy alakultak, ahogy a járvány nélkül lehetett volna. Ahhoz képest, ahogy átvettem a hivatalt, már mínusz ötvenmillió a saját bevételünk, ez olyan terhet ró a városvezetésre, amire nehéz felkészülni. A pályázatok adnak lehetőséget arra, hogy többletet teremtsünk, de ezekhez is önerő kell. Ugyanez a probléma 2022-ben is felmerül – fogalmazott Horváth Zoltán polgármester az évértékelőjében. 

 

– Az állami normatíva 116 millió forintról 105 millió forintra csökkent. Ez a hivatal finanszírozásához, a struktúra, a stáb fenntartásához szükséges. Mivel minden drágul, megszorításokat kell eszközölnünk: az intézményektől való elvonással. A Máltai Szeretetszolgálattal egyeztetünk a területi gondozási központ átvételéről, még nem kaptunk választ, de ha igent mondanak is, leg alább fél év, mire lebonyolódik, a féléves működtetésével is számolni kell. A többi intézménytől nincs mit elvonni. Egyetlen kollégától sem szeretnénk megválni. Csak dologi kiadásokon tudunk spórolni, így például nem lesz festés a művelődési házban. 

 

A polgármester a visszatekintésében három útépítést említett örömként. A Mátyás király utca felújítását, amire belügyminisztériumi pályázaton nyertek 20 millió forintot, és hozzátettek majdnem tízmilliót; a Damjanich utca rekonstrukcióját, amire a Magyar falu programból kaptak 40 millió forintot; és a közterületi utak felújítását, amire a zártkerti pályázaton tudtak megszerezni 20,4 millió forintot. Megérkeztek a Magyar falu programban nyert település-fenntartási eszközök, amelyekre évek óta vártak. Az IFKA-pályázat segítségével – több mint 21 millió forintból – 640 köbméter illegális hulladékot számoltak fel, és tíz helyen raktak ki térfigyelő kamerát. 

 

A gócpontokat a mezőőr rendszeresen ellenőrzi, bejelentést tesz, ha rendellenességet lát. Ez meg is történt néhány alkalommal, és bejelentették a rendőrségen. Visszanézték a felvételeket, beazonosították az elkövetőket – nem csepregiek voltak, hanem környékbeliek –, és kötelezték őket arra, hogy a szemetet vigyék el. A kamerahálózat – amelyben éjjellátó vadkamerák is vannak – ma már visszatartó erő, ha nem is száz százalékban, de nagyjából megszűnt az illegális szemétlerakás. – Aki mégis próbálkozik, azt tetten tudjuk érni a felvételek révén – mondta a polgármester. 

 

– Volt arra is precedens, hogy Szakony felől többször végighajtottak egy gazda szántőföldjén – eltaposva a növényeket –, mert sorompót tettünk ott egy útra, hogy ne legyen átjárás, és valaki a sorompót megkerülve csinált magának „utat”. Jelentettük a rendőrségen, kikérték a kamera felvételeit, meg is lett az elkövető. Horváth Zoltán azt is fontosnak látta elmondani, hogy több már futó pályázatuk részesült többlettámogatásban. Ez azért siker, mert egy pályázat megvalósítása nem egy évet érint, hanem többet, sőt akár több cikluson is átível. A turisztikai projektre nyertek plusz tízmillió forintot, a kis energetikai beruházásra plusz 25 millió forintot. Most azon dolgoznak, hogy a nagy energetikai beruházáshoz és a bölcsődeépítéshez nyerjenek plusztámogatást, mert az építőipari drágulások miatt többletforrások bevonására van szükség. 

 

– Amennyiben a TOP Plusz pályázaton eredményt érünk el, igyekezni fogunk, hogy egy-két év alatt megvalósítsuk, mert ha áttolódik a következő ciklusra, az áremelkedések miatt megint nem lesz elég a pénz. Szeretném, hogy konkrét tervekkel vágjunk bele a pályázatokba, hogy a tervezéssel se menjen az idő – vetítette előre a polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy kaptak 12,5 millió forint rendkívüli önkormányzati települési támogatást, ami jól jött, de nem elég, így idén év elején és év végén is be fogják adni rá az igényüket. Amint Horváth Zoltán elmondta: az idei költségvetés kialakításánál nagy vita várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!