Bűntény a határon

2022.01.17. 16:54

Rálőttek egy határőrre Szentpéterfánál - Folytatódik a hajtóvadászat a fegyveres szökevény után - fotók

Lövöldözés a határon, akciófilmbe illő TEK-es akció és egy kimondottan peches embercsempész: így indult a hét Szentpéterfán és még nincsen vége, mivel a fegyveres embercsempészt továbbra sem találják.

vaol.hu

Fotó: Foto: CSG

Hétfőn reggel, valamivel 9 óra előtt kaptuk a hírt, hogy hatalmas a készültség Szentpéterfán, mivel egy embercsempész tüzet nyitott az osztrák határőrökre. Kocsiba pattantunk és az első rendőrbe már a péterfai elágazónál bele is futottunk, itt még tovább engedtek minket, a településtáblához érve viszont éppen egy elfogásba futottunk bele. Kiderült ugyanis, hogy a lövöldözős esettől teljesen függetlenül, egy moldáv embercsempész – autójának fedélzetén tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó migránssal – azt gondolhatta, hogy a kisforgalmú határátkelőn észrevétlenül átslisszanhat majd. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, mivel a nem sokkal korábbi lövöldözés miatt a rendőrök gyakorlatilag megszállták a falut. Amikor odaértünk, az embercsempészt már a földre teperték, majd rövidesen, megbilincselve el is vitték.

 

 Ezután derült csak ki, hogy mekkora fogásuk volt a rendőröknek, mivel az egymás hegyén-hátán ülő, fekvő emberek számát csak akkor lehetett pontosan meghatározni, amikor már egyenként kiültették őket az árokpartra. Az akciót öt rendőrautóval biztosították, amikor váratlanul fél tucat autóval és egy páncélozott csapatszállítóval megjelent a TEK is. A kommandósok a rendőri akció láttán golyóálló mellényben, rendőrkutyástul ugráltak ki az autókból. Miután azonban váltottak néhány szót a kékruhásokkal, amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan tovább is álltak. Ez a moldáv rosszfiú nem az ő emberük volt, ők nagyobb zsákmányra vadásztak – az egyébként szintén moldáv állampolgárságú – lövöldözőt keresték.

 

 

 

Az akciófilmbe illő jelenet után tettünk egy kört a faluban és rövidesen ismét találkoztunk a TEK-esekkel, akik egy mellékutcába húzódva várták, hogy lecsaphassanak a szökevényre. Ekkor már elkezdtek szállingózni a hivatalosan is megerősített hírek arról, hogy sorkatonákra lőtt egy embercsempész hétfő reggel a Monyorókerék/Eberau-Szentpéterfa határátkelőnél, mindeközben a falu másig végén található moschendorfi határátkelőnél sem magyar, sem osztrák oldalon nemhogy készültséget nem tapasztaltunk, de még határőrt sem láttunk. A beszámolók szerint, a katonák ellenőrzés céljából állították volna meg a magyar rendszámú kisbuszt, mikor annak sofőrje a gázra taposott. A járművet végül egy földúton sikerült feltartóztatni. A raktérben tartózkodó migránsok és az egyik embercsempész ekkor kiugrottak a járműből. A menekülő embercsempész Magyarország felé kezdett el futni és lövéseket adott le a katonák felé, akik közül szerencsére senki sem sérült meg. A rendőrség információi szerint 12 illegális menekültet fogtak el az akció során, akik afgán származásúnak vallották magukat. A járműben maradt moldáv állampolgárságú embercsempészt letartóztatták.

 

 

 

Az a hír viszont ekkor még nem jutott el hozzánk és a jelek szerint ekkor még nem tudta a TEK sem, hogy a szökevény a szentpéterfai volt határőr laktanyában barikádozhatta el magát. Ezt igazolja az is, hogy a péterfai elágazónál visszafelé menet, már fel kellett nyitni a csomagtartónkat, nem rejtegetünk-e ott valakit, pláne egy fegyverest. Még a déli harangszó előtt aztán a TEK körbezárta a laktanyát és az osztrákok is küldtek egy drónt, hogy segítsék az akciót. A rendőrség tájékoztatása szerint azonban nem bukkantak a 26 éves moldáv állampolgárságú fegyveres nyomára, hétfőn délután legalábbis még ez volt a helyzet, és ezzel ellentétes információt egyelőre nem kaptunk, így aztán könnyen lehet, hogy mégsem a laktanya lesz a megoldás.

 

 

 

 

 

Osztrák belügyminiszter: Az EU-nak erős külső határokra van szüksége

 

 

Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter szerint ez az eset is a külső határvédelem szükségességét mutatja. - Ez a témát is fel fogom vetni budapesti kollégámnál - nyilatkozta hétfőn a politikus. A tárcavezető ugyanis kedden Budapesten találkozik Pintér Sándor belügyminiszterrel.

- A működő külső határvédelem az egyik leghatékonyabb intézkedés a nemzetközi embercsempészet elleni küzdelemben. Az EU-nak ezért erős külső határokra van szüksége. Az Európai Bizottságot itt is felkérjük, hogy támogassa a határmenti létesítmények építését is – mondta  Gerhard Karner.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!