Időjárás

2022.01.07. 17:30

Száraz és napfényben rendkívül gazdag volt a múlt esztendő

A középhőmérsékletet tekintve nem, a lehullott csapadék mennyiségét figyelembe véve azonban rendhagyó volt a tavalyi esztendő időjárása térségünkben. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője összegezte és elemezte a 2021-ben mért adatokat.

Cseh-Egyed Berdadett

A napokban meleg, tavaszias időre számíthatunk

Fotó: Unger Tamás

Tavaly január 4-i lapszámunkban arról számoltunk be, hogy néhány napon belül megérkezhet az igazi tél. Végül az év leghidegebb napjára még sokáig kellett várnunk: Pétervári Tibor február 15-én –10,8 Celsius-fokot jegyzett fel a szombathelyi mérőállomáson. Ennél az év többi napján csak enyhébb volt az idő. Egyébként tavaly mindössze egy zord és négy téli napot regisztrált a szakember. Ahogy extra hideg, úgy extra meleg sem volt 2021-ben Szombathely térségében: a mögöttünk hagyott esztendő legmelegebb napja július nyolcadikára esett, akkor 35,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szombathelyi állomáson. Az éves középhőmérséklet 10,88 Celsius-fok lett, ez az elmúlt harminc év adatait figyelembe véve közepesnek számít. 2021-ben az április, május jócskán, az október és november kissé volt hidegebb vagy átlagos, ez az oka annak, hogy az éves középhőmérséklet így alakult, és nem folytatódott az elmúlt három évben tapasztalt folyamatos emelkedés. 

 

 

Pétervári Tibor azt mondja, negyven éve még úgy tartották: Magyarországon az éves középhőmérséklet 10 Celsius­-fok körül mozog, de ez nyugaton, a hegyek és dombvidéken környékén alacsonyabb. Azt már csak mint több évtizede kertészkedő teszi hozzá: míg korábban inkább csak fólia alatt volt biztonságban, manapság már szabadföldön is jól érzi magát a paprika mifelénk is. 

 

 

Kirívó azonban, hogy 2021-ben mindössze 493 milliméternyi csapadék hullott, mintegy 117 milliméterrel kevesebb, mint az elmúlt harminc év átlaga. A szakértő kitért arra is, miből adódik ez a kis mennyiség. – Legalább 1 milliméternyi csapadék 79 napon hullott, az 5 millimétert 33, a 10 millimétert 15, a 20 millimétert kettő, a 30 millimétert csak egy nap haladta meg. 169 napon volt legalább pár cseppnyi, pehelynyi csapadék – magyarázta. Évek óta emelkedik a napfényes órák száma: a tavalyi 2177,2 óra mintegy 221,5 órával több az utóbbi harminc év átlagánál. 

 

 

A szakértő szerint az érték még érdekesebb annak tükrében, hogy tavaly 54 napon egyáltalán nem sütött ki a nap. Néhány évtizede az évi 1800-1900 órányi napsütés volt jellemző erre a térségre, a mostaniak korábban Csongrád és Békés megye átlagai voltak. 

 

 

A legszárazabb levegőt szeptember 8-án regisztrálta Pétervári Tibor 24 százalék relatív nedvességgel. Ez ritkaság, általában valamely tavaszi hónapban vagy extra nyári hőségben születnek ilyen értékek. 

 

 

Nem ez volt az egyetlen érdekes feljegyzés: a legalacsonyabb és legmagasabb tengerszintre átszámított légnyomás is februárban volt, egy hét különbséggel. Február 8-án 993,3 hPa, február 15-én 1041,2 hPa értéket mutatott a barométer Szombathelyen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!