Migrációs nyomás

2022.01.20. 10:33

Szentpéterfa lakói szerint bármikor újra megtörténhet a moldáv embercsempész esete

A Vas megyei Szentpéterfán található határátkelőnél hétfőn egy moldáv embercsempész furgonjával áttörte a sorompót és rálőtt az osztrák határőrökre, majd a magyar oldal felé vette az irányt. A faluban nagy volt a riadalom, amikor megtudták, hogy mi történt. A 25 éves moldáv férfit végül Körmenden sikerült elfogni.

origo.hu

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Egy 25 éves moldáv férfit egy rutinellenőrzés miatt akarták megállítani az osztrák katonák a határ túloldalán Szentpéterfánál, ám a sofőr fékezés helyett gázt adott és Magyarország felé vette az irányt, miközben lövéseket adott le - írja az Origo. 

 

A FÉRFI A MAGYAR ÉS AZ OSZTRÁK HATÓSÁGOK SZERINT IS AUSZTRIÁBA SZÁLLÍTOTT ILLEGÁLIS MIGRÁNSOKAT.

 

A LÖVÖLDÖZÉST KÖVETŐEN ÓRIÁSI RENDŐRI KÉSZÜLTSÉG VOLT A TELEPÜLÉSEN. 

 

A falu lakói közül a legtöbben attól tartanak, nem ez volt az utolsó ilyen eset, hiszen már korábban is hallottak arról, hogy a közelben illegális bevándorlókat fogtak el. Lövöldözésre azonban most először volt példa. 

 

Gyakran okoznak problémát az embercsempészek a faluban. Rajtunk keresztül igyekeznek kijutni az országból. A legtöbbször valamilyen járműben megbújva próbálkoznak, és nem ritka a településen átvonuló migránsok látványa sem. Korábban szemeteltek és rongáltak, de manapság gyorsan el szokták kapni őket – magyarázta a polgármester a Blikknek.

 

Eszter az édesanyjával és a gyermekével él együtt Szentpéterfán. Az incidens napján a szokásos esti séta elmaradt, a család bezárkózott a házba. 

 

Először megijedtünk attól, hogy egyik pillanatról a másikra ellepték a falut a rendőrök és a TEK emberei. Hamar tudatosult aztán, hogy így legalább biztonságban vagyunk. Aznap nem hagytuk el az otthonunkat, a hatóság is ezt tanácsolta. Anyukám másnap magára zárta az ajtót, csak akkor nyugodott meg igazán, amikor felhívtam, hogy elfogták a fegyverest Körmenden – mondta a nő.  

 

Az ámokfutó moldáv férfit végül január 19-én Körmenden, egy magyar rendszámú autóban sikerült elfogni a rendőröknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!