Nehéz sorsú emberek

2022.01.08. 07:00

Többen ismerték meg a hajléktalanok helyzetét

A második járványos évet is tragédia nélkül zárta a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft (FÉHE). A krízisidőszak beálltával pedig ismét fokozottan felhívják az emberek figyelmét az ingyenesen hívható zöld bejelentőszámra.

Tersztyánszky Krisztina

Balassa Imre, a FÉHE NKft. részlegvezetője az új telephelyen

Fotó: © Unger Tamás

A Covid elleni sikeres védekezés gyökerét Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője elsősorban dr. Morvay Adriennek, a szervezet háziorvosának lelkiismeretes hozzáállásában, valamint a kollégák felkészültségében látja. Az ellátásban dolgozók zöme és az ügyfelek nagy része is felvette az oltást, voltak szervezett alkalmak is. Érthető módon az alacsony küszöbű szolgáltatásban részesülők, az éjjeli melegedőt igénybe vevők körében nem olyan könnyű megszervezni a csoportos oltakozást, ennek ellenére szép sikereket értek el. 

 

 

A téli krízishelyzet indulásakor tavaly is egyeztetést tartottak a közreműködő szervezetekkel. Bár a jelzőrendszer tagjaival, a rendőrséggel, mentőkkel, közterület-felügyelőkkel jó az együttműködés, fontos lenne az is, hogy a lakosság is jobban odafigyeljen a bajban lévőkre. Keresték a lehetőséget az éjjel-nappal ingyenesen hívható zöld szám (06-80-205-165) szélesebb körű megismertetésére. Sikerrel járt az az újítás, hogy több nagy forgalmú helyen, így bevásárlóközpontokban, mozikban, felsőoktatási intézményekben nagyméretű plakátot helyeztek ki, amely a hajléktalan emberekre hívja fel a figyelmet. A kezdeményezésre minden partner nyitottan reagált. Egy másik újdonság, hogy a hajléktalan emberek által gyártott kézműves termékek árusításába középiskolás diákokat vontak be. Ők így az adventi vásárban teljesíthették kötelező közösségi szolgálatukat, egyúttal a nehéz sorsú emberek problémáival is megismerkedtek. 

 

 

Jelentős fejlemény a közfoglalkoztatásban, hogy a gravírozó- és brikettgyártó műhelyek a Kötő utcai bérleményből a Lovas utcába, egy önkormányzati ingatlanba költözhettek. Ez hosszú távra megoldja a műhelykérdést, tágasabb a hely, az idén már itt végezték a közfoglalkoztatottak a szociális célra érkezett több kamionnyi tűzifa feldolgozását. 

 

Kézműves terméket készít Egyed Zsolt az új telephelyen 

Forrás: © Unger Tamás

Több hely van itt az adományok tárolására is, amiből az ünnepek előtt bőségesen érkezett. Az őszi ruhagyűjtő kampány pozitív tapasztalata, hogy rengetegen adományoztak. Kevésbé örvendetes, hogy sokan a hajléktalanok számára használhatatlan holmikat hoztak, például több rókaprémet, magas sarkú cipőket. Sajnos ezek átválogatása, elszállítása, az adomány feldolgozása is pénzbe kerül, ennek ellenére összességében az ellátó rendszer hálás az adományokért. Egyértelműen hasznosnak bizonyultak viszont a Vas Megyei Önkormányzattól érkezett cipősdoboz-adományok, a Kereskedelmi Szakképző Iskola gyűjtésének köszönhető tisztálkodószerek, rajzeszközök, könyvek és a magánszemélyektől kapott hasznos felajánlások. Az adakozó kedv megszépítette az ellátásban részesülők karácsonyát, így mindenkinek jutott valami olyan ajándék, amit hasznosítani tud, aminek örül. Mindegyik telephelyen megtartották a karácsonyi ünnepséget, ahol a vírushelyzet miatt a nappali szolgálat által adott műsort videóról nézhették meg a lakók. De talán a legfontosabb az ellátó rendszerben dolgozók üzenete volt a család nélkül maradt embereknek: nem vagy egyedül, mi ilyenkor is gondolunk rád. 

A brikettáló üzemben Gecse Béla kartonpapírt helyez az aprítógépbe

Forrás: © Unger Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!